Šport > Kolesarstvo
1634 ogledov

Pogačar se je po pričakovanjih vrnil z zmago

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar in Urška Žigart sta nova državna prvaka v vožnji na čas.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je upravičil vlogo velikega favorita in na prvi dirki po zlomu zapestja zanesljivo postal državni prvak v vožnji na čas. Na Pokljuki je po 15,7 km in premaganim 801 višinskim metrom s časom 29:43 najbližjega tekmeca ugnal kar za 5:14 minute. To je njegov tretji naslov državnega prvaka v kronometru.

Pogačar se je po skoraj natanko dveh mesecih in padcu na dirki Liege-Bastogne-Liege, 23. aprila, vrnil na tekmovalno kolo ter pričakovano opravil z maloštevilno konkurenco na Pokljuki. Štiriindvajsetletnik s Klanca pri Komendi se je na traso od Zgornjih Gorij do biatlonskega stadiona na Pokljuki podal kot zadnji. Postavil je najboljše čase na vseh merjenjih ter do cilja ujel kar nekaj tekmovalcev, ki so v minutnem razmaku startali prej.

Za dvakratnega zmagovalca dirke po Franciji (2020, 2021) je to tretji naslov državnega prvaka v kronometru. Pred tremi leti je slavil prav na Pokljuki, ko je takrat s časom 31:10 kljub menjavi kolesa za zadnjih šest kilometrov za osem sekund ugnal svojega kasnejšega tekmeca na Touru Primoža Rogliča.

Tokrat je tako za kar minuto in 27 sekund izboljšal čas iz enakega kronometra leta 2020, ko so se tekmovalci vračali po prekinitvi tekmovanj zaradi koronavirusa. Takrat so organizatorji dopuščali možnost za menjavo kolesa kjerkoli na progi, tokrat pa je bil za to odmerjen poseben prostor pred vmesnim časom natanko šest kilometrov pred ciljem. 

Leto prej je bil najboljši še v Ljubljani, ko je po 44 km ravninskega kronometra ugnal Mateja Mohoriča in Jana Tratnika. Obeh tokrat ni bilo na startu. Mohorič se pripravlja na nedeljsko državno prvenstvo na cesti, Tratnik pa še ni saniral poškodbe, ki jo je staknil tik pred začetkom dirke po Italiji.

Drugo mesto je tokrat z zaostankom 5:14 minute zasedel Marko Pavlič. Tretji je bil Anže Skok s časom 36:13 minute.

PREBERITE ŠE - Contador: Skrbi me za Pogačarja

Med starejšimi mladinci je bil najboljši Jakob Omrzel, ki je imel s 35:16 minute hitrejši čas od tretjeuvrščenega Skoka med člani. Med mlajšimi mladinci, ki so tekmovali na 4,2 km krajši trasi od Zatrnika do Pokljuke, pa je državni prvak postal Vanja Žibert Kuntarič.

V nedeljo bo na sporedu še cestna preizkušnja za naslov državnega prvaka v Radovljici. Moške ob 14.30 čaka osem  krogov s skupno dolžino 156 km in 2640 višinskimi metri.

V ženski konkurenci še tretji naslov za Žigart

Urška Žigart je na Pokljuki na državnem prvenstvu v vožnji na čas ubranila lanski naslov. Za skupno tretji naslov je za 1:43 minute ugnala Urško Pintar, tretje mesto pa je z zaostankom 5:27 minute zasedla Nika Bobnar.

Žigart je 15,7 km dolgo traso od Zgornjih Gorij do biatlonskega stadiona na Pokljuki s skupno 801 višinskim metrom premagala v 38:19 minute. S tem je bila prepričljivo najboljša in ubranila lanski naslov s Karteljevega pri Novem mestu.

Urška Žigart | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Pokljuki je že prepričljivo slavila leta 2020, ko je s časom 40:44 za več kot tri minute ugnala Blažo Klemenčič in Urško Bravec. Tokrat je bila Žigart še 2:25 minute hitrejša kot pred tremi leti. Druga je bila pričakovano Pintar, tretja pa presenetljivo Bobnar, ki je za šest sekund ugnala kolesarko svetovne serije Eugenio Bujak.

Na Pokljuki so podelili tudi naslove v mlajših kategorijah. Med starejšimi mladinkami, ki so tekmovale na 11,5 km dolgi progi med Zatrnikom in Pokljuko, je bila najboljša Ema Podberšič.

V nedeljo bo na sporedu še cestna dirka za državno prvenstvo v Radovljici. Ženske ob 10.30 čaka pet  krogov s skupno dolžino 97,5 km in 1650 višinskimi metri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice