Šport > Kolesarstvo
23682 ogledov

Šok na kronometru, poraz Evenepoela

Mattias Skjelmose Epa Mattias Skjelmose.
S sklepnim kronometrom se je končala kolesarska dirka po Švici.

Danec Mattias Skjelmose je presenetljivi zmagovalec 86. kolesarske dirke po Švici. Na sklepnem 25,7 kilometra dolgem kronometru sta ga sicer prehitela Španec Juan Ayuso in belgijski svetovni prvak Remco Evenepoel, a je bila njegova prednost dovolj velika, da je na koncu slavil prav pred Špancem in Belgijcem.

Samo dirko je zaznamoval tragični dogodek s smrtjo Švicarja Gina Mäderja, ki se je ponesrečil v četrtek pri padcu na spustu s prelaza Albula proti cilju v La Punt.

V petek so odgovorni potrdili njegovo smrt in v soboto je bilo na startu le še 113 kolesarjev, saj so dirko predčasno zapustile švicarska ekipa Tudor Pro Cycling, belgijski Intermarche-Circus-Wanty in Mäderjeva ekipa Bahrain-Victorious. Nadaljevanju se je odpovedalo še 17 posamičnih kolesarjev, med njimi tudi Švicar Stefan Küng, ki je dobil uvodni kronometer. Pred dilemo so bili tudi organizatorji in se šele pozno ponoči odločili, da bodo v soboto nadaljevali dirko.

Danes pa je o končnem zmagovalcu odločal kronometer med St. Gallenom in Abtwilom, ki je s 600 višinskimi metri ponujal priložnost za spremembe v končnem vrstnem redu, a je 22-letni Danec zbral dovolj moči, da je obdržal tako zelo želeno rumeno majico vodilnega in si s tem priboril zmago. Za Špancem je zaostal za devet sekund, za Belgijcem le za eno, prednost v skupni razvrstitvi pred Ayusom pa je znašala devet sekund.

Tudi danes so se kolesarji spomnili pokojnega Švicarja. Evenepoel je po nastopu poljubil pest in s prstom pokazal v nebo ter roko položil na srce. "To podarjam Ginu in njegovi družini. To je najboljši način, da jim izkažemo spoštovanje. Prav vseeno mi je, da mi ni uspelo pridobiti potrebnih sekund. Današnja etapa je namenjena le Ginu," je po dirki dejal Belgijec.

Komentarjev 2
  • munja 21:41 18.junij 2023.

    Preveč samozavesti in napihovanja včasih tudi škodi.

  • Avatar pantani
    pantani 19:45 18.junij 2023.

    Zakaj šok,naduvanko pač ni tako dober kot sam misli!!! Pe ni mi sedaj kovida omenjat,ki naj bi ga prebolel,če bi bilo to res,potem tudi na dirko po Švici ne bi šel!!! Tip je enostavno nezrel,naduvan...

Sorodne novice