Šport > Kolesarstvo
11469 ogledov

Grozljiva nesreča usodna za komaj 26-letnega kolesarskega šampiona

Gino Mäder Reševalni pas/Twitter
Kolesar ekipe Bahrain Victorious je podlegel poškodbam, ki jih je utrpel na peti etapi dirke po Švici.

Iz kolesarske ekipe Bahrain Victorious, za katero nastopata tudi Slovenca Matevž Govekar in Matej Mohorič, so sporočili tragično novico, da je odlični švicarski kolesar Gino Mäder tragično preminil po grozljivi nesreči na peti etapi dirke po Švici.

Komaj 26-letni kolesar je utrpel hude poškodbe pri padcu na spustu s prelaza Albula proti cilju v La Puntu, ko je pri visoki hitrosti padel v prepad in nekaj časa nepremično ležal v vodi. Le nekaj trenutkov pred tem je na istem mestu grozljivo trčil tudi Magnus Sheffield, a jo je vseeno odnesel bolje od nesrečnega domačina, "zgolj" s pretresom možganov in odrgninami.

Zdravniki so na kraj nesreče prišli nekaj minut po Švicarjevem padcu in nesrečnika oživljali, preden so ga s hudimi poškodbami s helikopterjem prepeljali v bližnjo bolnišnico v Churu, kjer so se zdravniki vso noč borili za njegovo življenje. Na žalost so morali v petek okoli poldneva potrditi kolesarjevo smrt.

"Potrti smo zaradi smrti našega izjemnega kolesarja Gina Mäderja. Njegova nadarjenost ter predanost in strast do kolesarstva so bili navdih za vse nas. Gino ni bil le izjemno nadarjen kolesar, ampak tudi odlična oseba. Njegovi družini in bližnjim izrekamo naše globoko sožalje. Bahrain Victorious bo na vsaki dirki nastopal v spomin nanj, ki bo vedno ostal del naše ekipe," je ob tragični smrti 26-letnega Mäderja med drugim dejal Slovenec Milan Eržen, športni direktor ekipe Bahrain Victorious.

Mäder je najprej blestel na velodromu, kasneje pa se je preusmeril med cestne kolesarje, kjer je med profesionalci od leta 2019 vozil za ekipo Dimension Data, preden je pred sezono 2021 prestopil k Bahrain Victorious, kjer je razen z Mohoričem in Govekarjem nastopal tudi skupaj z Janom Tratnikom in Domnom Novakom, ki sta bila nekdaj člana te ekipe.

Mladi Švicar je prvič resnično opozoril nase leta 2021, ko je bil v gorski etapi na dirki Pariz-Nica cel dan v begu, na koncu pa ga je približno 20 metrov pred ciljno črto ujel in prehitel naš Primož Roglič, ki se je tako veselil nove zmage, Mäder pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Toda Švicar je pokazal, da je pred njim svetla prihodnost.

Še istega leta je dobil etapo na Giru in dirki po Švici, preden je v polnem sijaju zablestel na Vuelti, katero je končal na petem mestu ter v beli majici najboljšega mladega kolesarja dirke, kjer je za laskavi naslov premagal celo Egana Bernala. Lansko sezono je bil drugi na dirki po Romandiji, letos pa peti na dirki Pariz-Nica.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:50 16.junij 2023.

    Taka nesreča se na oraganizirani športni prireditvi ne bi smela pripetiti. Upam, da se odgovornemu sodi in da bo opomin tudi za vse ostale prireditelje.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 13:30 16.junij 2023.

    Trasa za kolesarsko dirko , pri kateri je možnost padca v prepad , je milo rečeno idiotizem in tule bi moral nekdo odgovarjat in pa določit neke minimume kje dirka lahko poteka in kje ne , oziroma , kje je ...prikaži več potrebna nujna zaščita trase.

Sorodne novice