Šport > Kolesarstvo
893 ogledov

Pred kolesarji dirke po Sloveniji do sedaj najtežji test

Dirka po Sloveniji Sportida
Devetindvajseta kolesarska dirka po Sloveniji se bo danes nadaljevala s tretjo etapo med Grosupljem in Postojno.

Za sprinterje, ki so se za zmago udarili že na prvih dveh, bo današnja tretja etapa dirke po Sloveniji med Grosupljem in Postojno, ki bo dolga 173,4 km, še nekoliko težja kot prvi dve. Gre namreč za še nekoliko bolj razgibano traso s tremi kategoriziranimi vzponi.

Karavana se bo na pot proti Postojni podala ob 10.52, že po 20 km pa sledi vzpon na Rakitno (9,2 km/5,5 %). V prvi polovici trase bo še kategoriziran klanec na Planino (3,8 km/4,3 %).

Nato po 113 km sledi še začetek vzpona na Šembije (3,9 km/4,9 %), v zadnjem krožnem delu trase v okolici Postojne pa se bodo kolesarji še enkrat povzpeli na Planino dobrih 12 km pred ciljem.

Ob drugem prečkanju vzpon ne bo kategoriziran, vseeno pa bi tam ob napornem ritmu pred tem lahko prišlo do selekcije in obračuna manjše skupine kolesarjev v zaključnem sprintu.

Trasa 3. etape dirke po Sloveniji | Avtor: Dirka po Sloveniji Dirka po Sloveniji

Če bo ekipa Jayco-AlUla kot v prvih dveh etapah uspešno varovala vodilnega kolesarja dirke Dylana Groenewegna, bi se lahko 29-letnik s pomočjo na tej dirki vselej odlično postavljenega slovenskega moštvenega kolega Luke Mezgeca podal v boj še za tretjo etapno zmago na letošnji slovenski pentlji.

V skupnem seštevku ima Nizozemec sicer deset sekund naskoka pred Italijanom Matteom Moschettijem (Q36.5) in Nemcem Philom Bauhausom (Bahrain Victorious), ki sta se izkazala za najtežja konkurenta nizozemskemu sprinterju in bosta tudi danes med favoriti etape.

Vsi glavni favoriti za skupni seštevek pa po dveh dnevih dirkanja zaostajajo za 20 sekund, le Diego Ulissi si je na letečih ciljih privozil eno bonusno sekundo in na 5. mestu zaostaja za 19 sekund za Groenewegnom. Najboljši Slovenec je zaenkrat Luka Mezgec, ki drži 15. mesto.

Kraljevska etapa bo v soboto, ko kolesarje med Ljubljano in Kobaridom čaka slabih 2900 višinskih metrov in dva vzpona na Kolovrat (10,3 km/9,5 %).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice