Šport > Kolesarstvo
873 ogledov

To danes čaka kolesarje, Mezgec ponovno s ključno vlogo

Luka Mezgec Profimedia
Druga etapa na slovenski pentlji s podobnim razpletom kot prva?

Kolesarje na dirki po Sloveniji danes čaka druga etapa od Žalca do Ormoža (163,7 km). Podobno malce razgibano prvo etapo od Celja do Rogaške Slatine je dobil Nizozemec Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla), ki z moštvenim kolegom Luko Mezgecem, kateri se je izjemno izkazal na prvi etapi, upa na enak razplet.

Kolesarji bodo morali v etapi premagati dva kategorizirana klanca. Najprej na Stoperce (3 km/5,4 %) 90 km pred ciljem, dobrih 14 km pred Ormožem pa sledi še vzpon na Jeruzalem (4,7 km/2,8 %), ki bi utegnil ob močnem ritmu in napadih posameznikov razredčiti glavnino ter izločiti nekatere najboljše sprinterje, kot se je v sredo zgodilu Juanu Sebastianu Molanu.

Trasa 2. etape dirke po Sloveniji | Avtor: Dirka po Sloveniji Dirka po Sloveniji

Takšni usodi se bosta tudi tokrat skušala izogniti Groenewegen in Mezgec. "Upam, da nam bodo druge ekipe kaj pomagale, bo pa še težje," je v sredo v ciljnem izteku po prvi etapi razlagal 29-letni Nizozemec in se dotaknil še prispevka slovenskega kolega v sprintih. "Zdaj skupaj delava leto in pol in mislim, da je najboljši pri vodenju v teh sprintih. To nam daje samozavest za dirko po Franciji," je o ključni pomoči Mezgeca v prvi etapi dejal Groenewegen.

Slovenec ima namreč v ekipi vlogo tako imenovanega "leadout" kolesarja, čigar glavna naloga je, da svojemu sprinterju pripravi čim boljšo pozicijo za sprint. Mezgec, sicer tudi sam odličen sprinter, velja za enega najboljših "leadout" kolesarjev na svetu.

Luka Mezgec | Avtor: Profimedia Profimedia

Karavana 138 kolesarjev, med njimi je tudi 27 Slovencev, se bo na start podala ob 11.05, najboljše pa organizatorji v cilju pričakujejo okoli 15. ure.

Zeleno majico vodilnega bo nosil Groenewegen, drugi je v skupnem seštevku Nemec Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), ki zaostaja štiri sekunde, tretji pa Italijan Matteo Moschetti (Q36.5) s šestimi sekundami zaostanka. Najboljši Slovenec je Anže Skok (Ljubljana Gusto Santic) na 17. mestu.

Z istim časom kot Groenewegen je sicer etapo končalo kar 102 kolesarjev, razlike v skupnem seštevku so se napravile zgolj zaradi bonusnih sekund. Deset sekund za Nizozemcem tako zaostajata tudi slovenski lovec na etape Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in eden izmed glavnih slovenskih kandidatov za skupno slavje, Domen Novak (UAE Team Emirates).

Preberite si še pogovor z nekdanjim kolesarjem in sedanjim selektorjem cestne reprezentance do 23 let Martinom Hvastijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.