Šport > Kolesarstvo
3961 ogledov

Kraljevska etapa! Takšna pošast danes na dirki po Sloveniji čaka kolesarje

Dirka po Sloveniji Mario Stiehl
Na vrsti je kraljevska etapa dirke po Sloveniji z dvojnim vzponom na Kolovrat.

Čeprav je svet kolesarstva od petka zavit v črno po smrti Švicarja Gina Mäderja iz ekipe Bahrain Victorious, bodo kolesarji pedala vrteli tudi danes. Na 29. dirki po Sloveniji bo najprej na vrsti minuta molka za Mäderja, nato pa se bo začela kraljevska etapa od Ljubljane do Kobarida z dvakratnim prečkanjem Kolovrata, ki bi že znala dati zmagovalca letošnjega boja za zeleno majico.

Karavana se bo na pot iz Ljubljane podala ob 10.42, v Kobaridu pa najboljše pričakujejo nekaj pred 15. uro. Kolesarji bodo morali premagati slabih 2900 višinskih metrov v 165,6 km, zahtevnih pa bo predvsem zadnjih 55 km z dvakratnim prečkanjem Kolovrata (10,3 km/9,5 %). Nato bo sledil še spust do cilja.

Trasa 4. etape dirke po Sloveniji | Avtor: Tour of Slovenia Tour of Slovenia

Glavni kandidati za etapno in tudi skupno zmago so Slovenec Domen Novak, Italijan Diego Ulissi (oba UAE Team Emirates), zaenkrat zelo zadržani Nizozemec Wout Poels (Bahrain Victorious), Avstralec Lucas Hamilton, Italijan Filippo Zana (oba Jayco-AlUla) ter še nekateri drugi. Ob odsotnosti najboljšega slovenskega asa Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) je dirka povsem odprta, glavni korak do skupne zmage pa bo treba storiti prav na obeh vzponih na Kolovrat. Končni zmagovalec bo sicer znan po zadnji etapi v nedeljo od Vrhnike do Novega mesta (142,6 km), a bi ključne razlike lahko videli že danes.

V skupnem seštevku sicer vodi Nizozemec Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla), a bo moral danes predati zeleno majico vodilnega, saj kot sprinter ne bo v ospredju današnje etape. Na drugem mestu v seštevku je z desetimi sekundami zaostanka še en Nizozemec Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), ki se sicer dobro znajde tako v sprintih kot na cestah navkreber, a bi četrta etapa vseeno na papirju morala biti prezahtevna tudi zanj. Tretji je nato s 14 sekundami zaostanka Slovenec Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki pa bo po drugem mestu na petkovi etapi, ko je zaostal le za Schellingom, na svojo novo priložnost čakal predvsem v nedeljo.

Velika večina favoritov za skupni seštevek ima pred začetkom kraljevske etape 20 sekund zaostanka za Groenewegnom, izstopa le Ulissi, ki si je s sprintom na letečem cilju privozil eno bonusno sekundo in tako za Nizozemcem zaostaja za 19 sekund. Italijan je sicer že dvakratni zmagovalec dirke po Sloveniji in bi se z novo skupno zmago zapisal v zgodovino kot edini trikratni zmagovalec slovenske pentlje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice