Šport > Kolesarstvo
8046 ogledov

Mezgec po dramatičnem zasuku sprintal za zmago

Reševalni pas/Twitter
Vodilni v skupni razvrstitvi Dylan Groenwegen (Jayco–AlUla) je po napaki v zadnjem krožišču ostal brez možnosti za zmago v tretji etapi dirke po Sloveniji, v kateri je imel ob zaključku ob sebi kar dva pomočnika.

Nizozemski kolesar Ide Schelling (Bora-Hansgrohe) je zmagovalec tretje etape 29. kolesarske dirke po Sloveniji. Na trasi med Grosupljem in Postojno (173,4 km) je 25-letnik iz Haaga po zmedi v zadnjem krožišču v Postojni slavil pred najboljšim Slovencem Luko Mezgecem, tretji je bil Švicar Robin Froidevaux.

Za Schellinga, sicer specialista za pobege, je bila to tretja zmage v karieri in druga letos po drugi etapi dirke po Baskiji.

Mezgec, ki je tudi danes v zadnjem delu sijajno vodil na poti do predvidene zmage kapetana in vodilnega na dirki, Nizozemca Dylana Groenewegna, je moral nato sprintati sam, a mu je do zmage zmanjkal meter ali dva. Ciljno črto je prečkal nekaj centimetrov za Nizozemcem. Tretji je bil Froidevaux (Tudor).

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Groenewegen je imel v samem zaključku dva pomočnika, ob Mezgecu še Italijana Filippa Zano, v zadnjem krožišču pa je nerazumljivo odvil od Mezgeca in krenil v napačno smer. Posledično je ostal brez možnosti za še tretjo zmago na letošnji slovenski pentlji. Dobil je prvo etapo v Rogaški Slatini in drugo v Ormožu.

Med deseterico sta v današnji etapi končala še dva Slovenca. Jaka Primožič (ekipa Slovenije) je bil šesti, Anže Skok (Ljubljana Gusto Santic) pa osmi.

Schelling je s solzami v očeh stopil tudi pred kamere organizatorjev in nosilcev televizijskega prenosa in govoril o Švicarju Ginu Mäderju, ki je danes za posledicami padca v peti etapi dirke po Švici umrl v bolnišnici v Churju.

sveča pogreb grob Tragedija Šport Grozljiva nesreča usodna za komaj 26-letnega kolesarskega šampiona Gino Mäder Stanje je resno Šport Domači adut nezavesten obležal v vodi, morali so ga oživljati

V etapi je takoj od začetka pobegnilo sedem kolesarjev. Med njimi so bili trije Slovenci, Kristijan Koren (Adria Mobil), Vid Jeromel (KK Kranj) in Mihael Štajnar (ekipa Slovenije).

Ti so tako kot v prvih dveh etapah obračunali predvsem za bonifikacijske sekunde in točke za majico najboljšega hribolazca. Glavnina jih je ujela pred zadnjim vzponom, sicer nekategoriziranim, dobrih 15 km pred ciljem. Nato pa vsi nadaljnji napadi, tudi dva Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), niso bili uspešni na poti do Postojne in kasnejše zmede pred ciljem.

V soboto bo na sporedu kraljevska etapa iz Ljubljane do Kobarida (165,6 km). Kolesarji bodo morali premagati slabih 2900 višinskih metrov, od tega predvsem v zadnjih 55 km dvakrat zahteven vzpon na Kolovrat (10,3 km/9,5 %). Nato bo sledil še spust do cilja v Kobaridu.

Zmagovalec bo znan v nedeljo, ko bo na vrsti zadnja etapa od Vrhnike do Novega mesta (142,6 km).

Le kaj so mislili? Šport Velikanski škandal na Giru, diskvalificirali 24 kolesarjev

* Izidi, 3. etapa (Grosuplje - Postojna, 173,4 km):
 1. Ide Schelling (Niz/Bora-Hansgrohe)                     4:08:42
 2. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)                         isti čas
 3. Robin Froidevaux (Švi/Tudor Pro)
 4. Marco Tizza (Ita/Bingoal WB)
 5. Rui Oliveira (Por/UAE Team Emirates)
 6. Jaka Primožič (Slo/ekipa Slovenije)
 7. Lennert Teugels (Bel/Bingoal WB)
 8. Anže Skok (Slo/Ljubljana Gusto Santic)
 9. Floris De Tier (Bel/Bingoal WB)
10. Simon Pellaud (Švi/Tudor)
...
39. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)
40. Gal Glivar (Slo/Adria Mobil)
...

- skupno (3/5):
 1. Dylan Groenewegen (Niz/Jayco-AlUla)                   12:31:24
 2. Ide Schelling (Niz/Bora-Hansgrohe)                      + 0:10
 3. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)                             0:14
 4. Robin Froidevaux (Švi/Tudor Pro)                          0:16
 5. Raul Garcia Pierna (Špa/Equipo Kern Pharma)               0:18
 6. Diego Ulissi (Ita/UAE Team Emirates)                      0:19
 7. Rui Oliveira (Por/UAE Team Emirates)                      0:20
 8. David Gonzalez (Špa/Caja Rural-Seguros RGA)           isti čas
 9. Dylan Hopkins (Avs/Ljubljana Gusto Santic)
10. Joel Nicolau (Špa/Caja Rural-Seguros RGA)
...
26. Jaka Primožič (Slo/ekipa Slovenije)                   isti čas
35. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)
41. Gal Glivar (Slo/Adria Mobil)
55. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)
...

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 4
  • Brane Kacjan 10:38 18.junij 2023.

    V zadnjem krožišču pa levo? Kolesarska dirka po Sloveniji samo za Angleške tekmovalce, ki v krožišču vozijo v smeri urinega kazalca. Lahko bi postavili zaporne ograje v desni polovici zadnjega krožišča, za čas tekmovanja.

  • radovednica 07:46 17.junij 2023.

    Kakšna drama, res!? Neverjetno, a ne? Dajte nehajte potencirat, kaj pa to pomeni za običajnega delavnega, strokovnjaka ali povprečnega Slovenca? Manj kot nič. In kaj potem, če gre vsak po svoje? Kdor je dober, gre lahko preko strehe. Sicer pa, ...prikaži več spet zaradi teh bedarij zapirati vse ceste, samo, da se ta falanga brezdelna, goni tam, ljudje morajo pa vse potrpeti. Pogledati je treba, kje in kako se vozikajo ti kolesarji butneni na velikih dirkah, ljudje pol metra od njih in ne vse zaplankano.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 06:30 17.junij 2023.

    Kljub jasno znani pravi poti so desno zavili le tisti, ki jim ni bilo mar in tisti, ki so se zmotili...Politično gledano jebivetri in idioti..

Sorodne novice