Šport > Kolesarstvo
13341 ogledov

Contador: Skrbi me za Pogačarja

alberto contador Epa
Sloviti Alberto Contador na dirki po Franciji pričakuje dvoboj za skupno zmago med Tadejem Pogačarjem in Jonasom Vingegaardom.

Nekdanji izjemni španski kolesar Alberto Contador, ki je v svoji karieri osvojil vse tri tritedenske dirke (2x Tour, zaradi dopinškega prekrška so mu tretjo zmago leta 2010 sicer odvzeli, 2x Giro in 3x Vuelto), v zadnjih letih kot strokovni sodelavec sodeluje z Eurosportom. Za omenjeno televizijo je spregovoril o svojih pričakovanjih za letošnjo dirko po Franciji.

"Skrbi me za Pogačarja," je izjavil Contador in dodal: "Težave ne vidim toliko v njegovem zapestju med samo dirko, ampak v tem, koliko je ta poškodba vplivala na njegovo pripravo za Tour."

"Jasno je, da so v njegovei ekipi morali spremeniti marsikateri že utečen načrt. Morali so na primer znova organizirati višinske priprave, spremeniti koledarje dirk, znova načrtovati treninge vseh kolesarjev, ki mu bodo pomagali na Touru. To je bil kar velik izziv za moštvo UAE Team Emirates, videli bomo, kako se bo zdaj zanje razpletla preizkušnja," je še dodal Contador.

Pogačar je sicer izjemno odprl sezono ter zmagal na dirki Pariz - Nica, kjer je ugnal tudi Jonasa Vingegaarda, sledili pa so še uspehi na dirki po Frlandriji ter dirkah Amstel Gold in Valonska puščica. Nato je sledil padec na sloviti preizkušnji Liege - Bastogne - Liege, kjer je prvi kolesar sveta utrpel zlom zapestja.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Contador pričakuje, da se bosta za zmago znova udarila Pogačar in Vingegaard: "Pravzaprav gre za dirko dveh konj, mislim, da sta na višji ravni kot tekmeci. Obstaja nekaj kakovostnih kolesarjev, ki jima lahko otežijo delo, vendar menim, da sta Pogačar in Vingegaard velika favorita. Oba sta vsestranska, dobra sta tako v vožnji na čas, v gorah, celo v sprintih, kjer lahko ujameta nekaj bonus sekund."

Pogačar je slavil v letih 2020 in 2021, ko sta obakrat za njim še najmanj zaostala kolesarja moštva Jumbo - Visma, prvič Primož Roglič, drugič že Vingegaard. Z Dancem sta lani zamenjala mesti.

Contador meni, da ima Vingegaard tudi tokrat prednost zaradi odličnih pomočnikov. "Zakaj? Zaradi Wouta van Aerta. Ta ni samo ključen v gorskih etapah, ključen je na vseh terenih. To nam je lani pokazal ob vožnji po granitnih kockah. In vemo, kako odličen je lahko tudi Sepp Kuss."

"Resnica pa je tudi, da so pri UAE pred letošnjo sezono res dobro opravili domačo nalogo, svoje moštvo so okrepili z odličnimi kolesarji in ekipa je precej konkurenčnejša kot lani. Moštvi sta si pred tokratnim Tourom zelo blizu po moči."

Vingegaard Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice