Šport > Kolesarstvo
185 ogledov

Zato je bila odsotnost Pogačarja 'dobra' za slovensko pentljo

Bogdan Fink Saša Despot
Direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink pravi, da je odsotnost Tadeja Pogačarja pripomogla k večji konkurenčnosti med tekmovalci. Razkril je tudi, da za nastop na slovenski pentlji že dlje časa pogovarjajo tudi s Primožem Rogličem.

Direktor kolesarske dirke po Sloveniji Bogdan Fink je po zaključku 29. izvedbe največje slovenske preizkušnje izrazil obžalovanje, ker domači zvezdnik Tadej Pogačar ni mogel v lov na tretjo zaporedno zmago. Je pa poudaril, da je njegova odsotnost botrovala zanimivemu dirkanju vse do zadnjega od skupno 833 kilometrov.

"Izredno lepih pet dni z ogromno gledalci ob trasi. Dirka je bila zanimiva, napeta vse do zadnjega. Lahko smo zelo zadovoljni," je v pogovoru s predstavniki medijev dejal Fink.

Matej Mohorić Po Sloveniji Šport Za konec slovenska zmaga: To je bilo za prijatelja Gina

"Pred dirko so vsi spraševali, ali pride Pogačar? Če pride, je zmagovalec jasen, sploh ker je dobil tako rekoč vse dirke, na katerih je startal. Zdaj pa je bila dirka res odprta in napeta do konca," je še poudaril 51-letni nekdanji kolesar.

Na lestvici uspešnosti od ena do deset je letošnjo izvedbo ocenil med osem in devet, za jubilejno 30. pa za zdaj načrtov še ni, pravi.

Filippo Zana Video Šport Tako grozno je izgledal padec Zane na spustu s Kolovrata

Kot vselej bo poudarek na promocijski vlogi preizkušnje, ki je z neposrednim prenosom na Eurosportu šla v več kot 130 držav.

"Vsak dan smo imeli najmanj dve uri televizijskega prenosa. Ko gledate dirko, ne vidite zgolj tekmovalcev, koles in borbe, temveč tudi državo. Imeli smo dva helikopterja, poročevalca na motorju, tudi grafične izboljšave. Mislim, da je bil televizijski prenos na ravni največjih dirk," je pristavil in se pomudil še pri proračunu.

Ta je za letos znašal 1,5 milijona evrov. V to ni vštet delež Slovenske turistične organizacije, je pa v njem delež v višini 400.000 evrov od ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za potrebe televizijskega prenosa.

Srce parajoče Šport Zmagovalec etape objokan, a to niso bile solze sreče

Fink se je nato ustavil tudi pri težavah na letošnji pentlji. V prvi vrsti pri zgrešeni smeri kolesarjev v krožišču pred koncem tretje etape v Postojni.

"To je bilo le eno krožišče, za katerega pa so bile table postavljene pravilno. Ni mi jasno, kako so šli tekmovalci v napačno smer. Zato so se tudi sodniki odločili za nevtralizacijo časov. Mi kot organizatorji nismo dobili nobenih kazni, seveda pa je to šola za naprej," je o prvi težavi dejal Fink.

Po smrti Švicarja Gina Mäderja je bila občutljiva tema tudi dogajanje na spustu s Kolovrata. Fink je dejal, da so vsi odseki navzdol nevarni, saj tekmovalci včasih tvegajo in gredo čez svoje meje. "Na srečo se je tokrat vse končalo srečno. Kolesarstvo je nevaren šport, temu je težko ubežati," je dejal Fink in se dotaknil še kraje koles španski ekipi Euskaltel-Euskadi.

"To je zdaj delo policije. V tem hotelu je prenočilo še pet ekip z vsemi tovornjaki, avtomobili in kombiji s kolesi. Žal so njih okradli. Mislim, da gre za organiziran kriminal. Mi nikakor ne moremo biti del te preiskave in nismo odgovorni, saj bi sicer lahko ta proces šel v nedogled. Take stvari se, žal, dogajajo povsod po svetu."

Luka Mezgec Šok Šport Mezgec kritično: "Ne vem, kaj je bilo z organizacijo, toda pol skupine ..." Kaos pred ciljem Šport Mezgec po dramatičnem zasuku sprintal za zmago

Kot vselej je proti koncu pogovora vzniknilo vprašanje umestitve dirke v primeren termin. Fink je pri tem izpostavil tako športni kot promocijski izziv ter da o tem pogovori ves čas potekajo. "Časa za spremembo imamo do jeseni," je spomnil direktor dirke.

Slovenska pentlja ima pogodbo za izvedbo poklicne serije (2. Pro) še za dve leti, Finka pa ne skrbi, da ob spremembi termina močnih ekip v naslednjih letih ne bi bilo več.

Filippo Zana Po Sloveniji Šport Kakšna drama, vodilni padel na spustu, naredil salto, a nato ...

Bo leta 2024 nastopil tudi Primož Roglič, ki je tokrat le podeljeval nagrade na odru za zmagovalce?

"S Primožem se že dlje časa pogovarjamo o tem," je na kratko dejal glede vrnitve nekdanjega člana Adrie Mobil na domačo pentljo in dodal: "Mi moramo narediti maksimum ne glede na to, kdo pride na dirko. Ker ni bilo Pogačarja, je bil krog kandidatov za skupno zmago širok. Posledično je bilo do zadnjega napeto."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice