Šport > Kolesarstvo
3049 ogledov

Kakšna drama, vodilni padel na spustu, naredil salto, a nato ...

Filippo Zana Profimedia
Izjemna smola ekipe Jayco–AlUla, a s srečnim koncem.

Italijanski kolesar Filippo Zana je bil na dobri poti do etapne in morda skupne zmage na dirki po Sloveniji. A na drugem spustu s Kolovrata je izgubil oblast nad svojim kolesom in zgrmel s ceste. Pri tem je naredil salto, po padcu, ki ga je na srečo nekoliko ublažila trava, pa je moral še steči okoli 20 metrov v globino po svoje kolo. 

Zana se je nato vrnil na cestišče, v tem času pa se je mimo njega zapeljal njegov moštveni kolega Jesús David Peña, ki se je do takrat vozil na drugem mestu. A omenjeni kolesar je padel že ob prejšnjem spustu s Kolovrata in je imel težave z menjalnikom na kolesu. To se v vožnji v klanec ni poznalo, na ravnini pa ni mogel razviti prave hitrosti.

Zani sta se ob njegovi smoli piključila že dvakratni zmagovalec slovenske pentlje Diego Ulissi (UAE Team Emirates) in Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa). 

Kljub težavam je Kolumbijec Pena zdržal do ciljne črte in jo prečkal kot prvi ter prišel do svoje prve profesionalne zmage v Evropi. Dvojno zmago avstralske ekipe Jayco-AIUla je potrdil Zana, ki je bil v sprintu močnejši od Ulissija in Fortunata. S tem je etapo pred koncem prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi, vendar le s sekundo prednosti pred Ulissijem, ki bo tako v etapi do Novega mesta lahko lovil tudi bonus sekunde na letečih ciljih.

Tretji v skupnem seštevku je Fortunato, ki zaostaja šest sekund. Omenjena trojica je za Peno sicer tokrat zaostala 17 sekund.

V naslednji skupini, ki je prišla v cilj, je bil najhitrejši Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). Ta je osvojil šesto mesto z vratolomnim spustom s Kolovrata, ko je v veliki meri zmanjšal zaostanek, ki si ga je 'pridelal' na vzponu. Ciljno črto je prečkal 36 sekund za zmagovalcem etape in tako še ostal v igri za končno zmago. Za Zano na skupno šestem mestu zdaj zaostaja 22 sekund.

"Vzpon sem odpeljal v svojem ritmu. Nisem specialist za vzpone, ampak mislim, da je pripravljenost pred dirko po Franciji v redu. Zdaj bom samo še osredotočen, da kaj ne 'zafrknem'. Potem pa upam na Touru na kakšno etapno zmago," je po etapi dejal Mohorič.

"Mislim, da so imeli vodilni eno prestavo več na klanec, kar je normalno, saj so specialisti za vzpone. Zana in Ulissi sta odpeljala Giro in to se pozna v nogah. Dirka po Sloveniji ni moj cilj, cilj je Tour," je še enkrat poudaril kolesar iz Podblice pri Kranju.

Pred njim sta v skupnem seštevku še Italijan Giovanni Aleotti (Bora-Hansgrohe) z 11 sekundami zaostanka in Pena, ki zaostaja 12 sekund.

V nedeljo bo na sporedu še zadnja etapa od Vrhnike do Novega mesta (142,6 km) z zahtevnim zadnjim klancem na Trško goro (1,5 km/10,5 %) okoli 10 km pred ciljem.

Na glavnem trgu v Novem mestu bo nato okronan zmagovalec 29. slovenske pentlje v njeni 30-letni zgodovini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice