Šport > Kolesarstvo
759 ogledov

Takšno je razmerje moči pred Tourom

Tadej Pogačar Profimedia
Francoska pentlja v znamenju dvoboja Pogačar-Vingegaard.

V Bilbau v Španiji se bo v soboto začela 110. kolesarska dirka po Franciji. Glavna favorita sta predvsem lanski zmagovalec, Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Zmagovalec bo znan 23. julija na Elizejskih poljanah v Parizu.

Tam je lani z najvišje stopničke na odru za zmagovalce poziral Vingegaard. Zdaj 26-letni Danec je takrat izkoristil nekaj slabih Pogačarjevih dni v gorah ter svoji državi zagotovil drugo zmago v zgodovini na najprestižnejši dirki na svetu.

Tudi pred letošnjim spopadom na francoskih ter deloma španskih cestah sta edina prava kandidata za skupno zmago Vingegaard in Pogačar. V manjši prednosti je dve leti starejši Danec, a zgolj zato, ker Pogačar ni imel idealnih priprav na Tour zaradi zloma zapestja konec aprila. Dvakratni zmagovalec Toura (2020, 2021) pet tednov ni smel obremeniti zapestja, a je kljub temu opravil večji del predvidenega programa pred francosko pentljo.

Ob vrnitvi na ceste je prejšnji teden zanesljivo slavil tako državni naslov v kronometru kot na cestni dirki. Konkurenca pa vseeno ni bila tako močna, da bi 24-letnik s Klanca pri Komendi dobil vse odgovore pred vrhuncem sezone.

Sezona presežkov za favorita

Tako Pogačar kot Vingegaard sta v prvi polovici sezone izstopala. Slovenec je v skupno 21 dneh na kolesu slavil kar 12-krat, vključno z zmagami v skupnih seštevkih pa ima 14 zmag.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Najbolj odmevna je tista z dirke po Flandriji na začetku aprila, na dolgem seznamu zmag pa ima tudi prestižno Pariz-Nico. Ob ostalih zmagah je prvič v karieri postal tudi državni prvak, zaradi česar bo dirko po Franciji začel v dresu s slovenskimi barvami.

Tudi Vingegaard ima doslej za sabo najbolj uspešno obdobje. Osvojil je dirko po Baskiji in kriterij po Dofineji ter na njih zabeležil pet etapnih zmag. Tri je dodal še na španski večdnevni dirki Gran Camino, skupni zbir za leto 2023 pa šteje 11 zmag, vključno z generalnimi razvrstitvami.

"Pokazal je, da lahko zmaga skorajda z levo roko. Že zdaj je videti v izjemni formi in vse oči so uperjene vanj. Na dirki po Dofineji je skušal pokazati svojo dominantnost, skušal je pokazati, da lahko zmaga z lahkoto in zdaj pred Tourom bo vsa pozornost usmerjena vanj. Konkurenca mu ni mogla slediti, tako da ja, mislim, da vsi pričakujejo, da bo Tour zmagal z lahkoto," je za Sportal o Dancu dejal slovenski as.

Je pa vse bolj uspešni Danec proti Pogačarju doživel poraz na Pariz-Nici. Čeprav sta oba kandidata za zmago na Touru marca šele lovila formo, je bil Pogačar tisti, ki je imel v nogah več dinamita. Za prvo zmago na dirki proti soncu je Vingegaarda ugnal za 1:39 minute.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede na to, da je lanski zmagovalec Toura nato ujel pravo formo in iz dneva v dan na klancih uničeval tekmece, bo prava primerjava obeh na voljo od 1. julija naprej.

Tokrat močnejša ekipa UAE Team Emirates?

Kot vselej bo veliko odvisno tudi od ekip. Na papirju ima morda celo močnejšo Pogačar. Pri Jumbo-Vismi za razliko od lani ni drugega slovenskega asa Primoža Rogliča, ki bo po zmagi na italijanski pentlji zasledoval druge cilje, ter Nizozemca Stevena Kruijswijka.

Vingegaardu bosta v gorah pomagala predvsem Nizozemec Wilco Kelderman in Američan Sepp Kuss, medtem ko se bo ekipi povsem podredil tudi Wout Van Aert. Lani je bil na Touru prav izjemni Belgijec jeziček na tehtnici pri utrujanju Pogačarja in njegove oslabljene ekipe na poti do Pariza.

Zato si letos pri emiratih želijo predvsem zdravja, saj so Pariz lani ob Pogačarju doživeli le trije njegovi pomočniki. Tokrat bo imel 24-letni Slovenec ob sebi močnejšo zasedbo v gorah kot Vingegaard. Ob Slovencu bodo Britanec Adam Yates, Španec Marc Soler ter Poljak Rafal Majka. Tudi Avstrijec Felix Grossschartner in Belgijec Mikkel Bjerg sta v zadnjih tednih dirkala dobro.

Veliko kandidatov za tretje mesto in ostale razvrstitve

Boj za preostala mesta je povsem odprt. Avstralca Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) in Ben O'Connor (AG2R Citroen) sta dobro tempirala formo, medtem ko Francozi upajo na čudežni preobrat pri Davidu Gauduju (Groupama-FDJ) in preblisk pri Romainu Bardetu (DSM-Firmenich).

Pri Bahrainu Victoriousu, v ekipi bo imel proste roke drugi Slovenec Matej Mohorič, stavijo na Španca Mikela Lando, še en Španec Enric Mas (Movistar) pa vselej visoko kotira na tritedenskih pentljah.

Matej Mohorič | Avtor: Sportida Sportida

Britanski Ineos Grenadiers ima močno zasedbo, a brez pravega kandidata za visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Na Tour se sicer vrača Kolumbijec Egan Bernal, ekipa pa več pričakuje od njegovega rojaka Daniela Martineza ter Britanca Toma Pidcocka.

Neznanka je forma Ekvadorca Richarda Carapaza (EF Education-EasyPost), povsem drugače je pri mladem Dancu Mattiasu Skjelmoseju (Lidl-Trek). Za zmagovalca nedavne tragične dirke po Švici bo to prvi nastop na Touru, skupno pa drugi na največjih dirkah.

Tudi v ekipi tretjega Slovenca na dirki, Luke Mezgeca (Jayco-AlUla), imajo kandidata za visoko uvrstitev v Britancu Simonu Yatesu. Vsestranski kolesarji in sprinterji pa bodo skušali pomagati tudi Dylanu Groenewegnu v sprintih. Ta je na dirki po Sloveniji tudi z Mezgečevo pomočjo osvojil dve etapi.

Med sprinterji poleg Groenewegna izstopajo klasična imena, Nizozemec Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step), Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Danec Mads Pedersen (Lidl-Trek), Avstralec Caleb Ewan (Lotto Dstny), Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche-Circus-Wanty) in Britanec Mark Cavendish (Astana-Qazaqstan).

Predvsem 38-letni Britanec bo imel pred upokojitvijo konec sezone še nekaj priložnosti za rekordno 35. etapno zmago na Touru. Skupaj z legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom jih imata 34.

Zadnjič bo na Touru dirkal tudi Slovak Peter Sagan (Total-Energies), a ni pričakovati, da se bo vključil v boj za zeleno majico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice