Šport > Kolesarstvo
580 ogledov

To so cilji vsakega izmed treh Slovencev na prihajajočem Touru

Tadej Pogačar in Matej Mohorič Profimedia
Pogačar, Mohorič in Mezgec gredo na Tour z zelo različnimi cilji.

Na prihajajoči kolesarski dirki po Franciji bodo nastopili trije Slovenci: Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla). Vsi se na tritedensko pentljo podajajo z različnimi cilji, Pogačar bo lovil tretjo zmago, Mohorič etapne zmage, Mezgec pa bo prvi pomočnik v sprintih.

Najvišja pričakovanja, a hkrati najbolj turbulentno pripravljalno obdobje ima za sabo prav Pogačar. Dvakratni zmagovalec dirke po Franciji se je šele na domačem državnem prvenstvu tekmovalno vrnil na ceste in osvojil obe majici s slovenskimi barvami. Te bo nosil tudi na Touru.

Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zelo vesel bom na startu Toura z majico državnega prvaka. Te za naslov cestnega prvaka še nisem nosil, razen v mlajših kategorijah in na kronometrih. Na cestah je to pomembna majica," je v pogovoru z novinarji po koncu DP v Radovljici poudaril Pogačar.

Pa zlomu dveh kosti konec aprila, zapestje še ni 100-odstotno, pravi, četudi je forma na pravi ravni. "Zapestje se še drži nekako skupaj. Upam, da se celi lepo, sicer bo zelo težak julij. Zapestje ni popolno gibljivo, malo še boli pri kakšnih udarcih. Telo malenkost kompenzira, tako da ni 100-odstotno. Moram pa dejati, da je forma solidna ne glede na vse," je opozoril 24-letnik s Klanca pri Komendi.

 

Zahteven začetek, nato še stopnjevanje

Start v Baskiji s prvima dvema etapama bo za favorite v boju za rumeno majico že pomemben. Tega se zaveda tudi Pogačar. Od tam izvira tudi veliko predstavnikov njegove ekipe, zato je pripravljen na prve spopade.

V prvi in zelo razgibani etapi v okolici Bilbaa bo v okoli 15 km pred ciljem veliko odvisno od dva kilometra dolgega strmega vzpona na Cote de Pike, kjer bodo delili tudi bonifikacijske sekunde. Tudi drugi dan bo razgiban in bo deloma potekal na trasi klasike San Sebastian. Vrh Jaizkibela prihaja 16,5 km pred ciljem.

Tretja in četrta etapa sta namenjeni sprinterjem, nato pa bo v peti cilj v "slovenskem" Larunsu. Tam sta etapni zmagi slavila tako Primož Roglič (2018) kot Pogačar (2020), etapa pa pred tem prinaša vzpona na prelaz Soudet (15,2 km/7,2 %) in Marie Blanque (7,7 km/8,6 %). Ta bo na vrsti 18 km pred ciljem.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Šesta etapa bo prva s ciljem navkreber do Cauteretsa, pred tem pa bodo morali kolesarji opraviti s tradicionalnima pirenejskima prelazoma Aspin (12 km/6,5 %) in Tourmalet (17,1 km/7,3 %). Sedma etapa bo sprinterska, osma pa bržčas namenjena ubežnikom.

Deveta etapa za konec prvega tedna po 35 letih prinaša vrnitev na vulkan Puy de Dome v Centralnem masivu. Zadnji vzpon do slikovitega cilja je dolg 13,3 km, glavne pasti pa skriva v zadnjih 4,3 km, ko je povprečni naklon nad 11,5 %.

Po prvem prostem dnevu sledita razgibani 10. in 12. etapa ter vmesna ravninska pred dnevom francoske revolucije in ciljnim vzponom na veliki Colombier (17,4 km/7,1 %). Konec drugega tedna prinaša še dve gorski etapi s ciljema v Morzinu in Saint-Gervaisu z nekaj zahtevnimi klanci.

V 14. etapi izstopa prelaz Joux Plane (11,6 km/8,5 %) z vrhom 12 km pred ciljem, etapo kasneje pa v zadnjih 12,5 km še prelaz Amerands ter ciljni klanec do Saint-Gervaisa pod Mont Blancom.

roglič pogačar | Avtor: Epa Epa

Razgibana, a edina vožnja na čas bo na vrsti po prostem dnevu v torek 18. julija od Passyja do Comblouxa (22,4 km). Največ višinskih metrov pa kolesarje čaka v kraljevski 17. etapi. Prelazi Saisies, Cormet de Roselend in Longefoy so le uvertura za prelaz Loze (28,1 km/ 6 %), kjer je pred tremi leti Roglič Pogačarju vzel 17 sekund in zadnji kronometer na Planche des Belles Filles začel s 57 sekundami naskoka. Tokrat za razliko od leta 2020 s prelaza Loze sledi še spust do Courchevela.

Po novi priložnosti za ubežnike in sprinterje sledi pred Elizejskimi poljanami še zadnja možnost za spremembe v skupnem seštevku do Le Marksteina v Vogezih. Kratka, a zahtevna predzadnja etapa prinaša šest kategoriziranih vzponov, natežja pa sta zadnja dva na Petit Ballon (9,3 km/8,1 %) in Platzerwasel (7,1 km/8,4 %).

 

Dovolj priložnosti za Mohoriča in sprinterje

Preostala slovenska predstavnika, Mohorič in Mezgec, bosta imela prav tako dovolj dela na raznoliki trasi. Predvsem 28-letnik iz Podblice pri Kranju bo lovil etapne zmage, medtem ko bo sedem let starejši Mezgec v zaključkih sprinterskih etap pomagal Nizozemcu Dylanu Groenewegnu.

"Pripravljenost je presenetila še mene. Nisem pričakoval, da sem tako dober, saj sem imel vmes težave. Zato se zelo veselim dirke po Franciji," je v Radovljici spomnil Mohorič.

Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Poškodba mišice je preteklost, sam pa se po začetku in delu za ekipo veseli predvsem razgibanih in tranzicijskih etap. "Trasa je najbolj primerna v 12. etapi, ampak to se najbolje vidi sproti," na nepredvidljivost vseeno opozarja Mohorič.

"Odvisno je tudi od položaja na dirki, kako negotov je še boj za skupno uvrstitev in če sploh pobegi prihajajo do cilja. Če je temu tako in sem ob dobrem dnevu tam, so vse etape primerne," je dodal zmagovalec sedme in 19. etape na Touru pred dvema letoma.

Brez etapne zmage na Touru je Mezgec, a to ni njegov cilj za prihajajoči Tour. Po drugem mestu na državnem prvenstvu za Pogačarjem se bo posvetil nalogam pomočnika v sprinterskih vlakih.

Luka Mezgec | Avtor: Profimedia Profimedia

"Noge se res dobro vrtijo, tudi regeneracija je dobra. Ko pridem na vzpon, potrebujem samo kratek spust, da pridem k sebi in se noge nazaj napolnijo. Forma je tukaj in komaj čakam julij," je dejal 35-letni Mezgec, ki pričakuje med šest in osem sprintov v za to primernih etapah.

Cilj je etapna zmaga v sprintih. "Mi imamo ekipo znotraj ekipe. Za sprintersko sekcijo bo že ena zmaga super. Vemo pa, da če se dobi eno, so apetiti takoj večji. Kakor lani, zmagali smo tretjo etapo, nato pa ves čas lovili naslednjo. V zadnji etapi, ko je bil Groenewegen drugi, je bilo kar grenko," je dejal Kranjčan, ki je dvakrat osvojil drugo mesto v etapah na Touru 2020.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice