Šport > Kolesarstvo
3739 ogledov

Legendarni kolesar z nasvetom Jumbo-Vismi, kako premagati Pogačarja

Philippe Gilbert Profimedia
Legendarni Philippe Gilbert je sporočil Jumbo-Vismi, naj na polno od prvega dne dalje napade Tadeja Pogačarja, preden se njegovo poškodovano zapestje še dodatno zaceli in Slovenec ujame pravo formo.

Nekdanji kolesarski svetovni prvak ter le eden izmed dveh kolesarjev v zgodovini, ki mu je uspelo v istem letu dobiti vse tri velike ardenske klasike (dirko Amstel Gold, Valonsko puščico in Liege-Bastogne-Liege), Philippe Gilbert, po koncu aktivne kariere opravlja vlogo strokovnega komentatorja pri Eurosportu.

In v pogovoru z Eurosportovimi novinarji je tik pred začetkom dirke vseh dirk Gilbert ponudil nizozemski ekipi Jumbo-Vismi in njenemu kapetanu Jonasu Vingegaardu nasvet, kako premagati Dančevega največjega nasprotnika, Slovenca iz vrst UAE Team Emirates Tadeja Pogačarja. Belgijec namreč verjame, da bi morala Jumbo-Visma od prve etape dalje napadati in testirati pripravljenost našega šampiona.

Pogačar in Vingegaard sta se namreč v zadnjih letih izkazala za najmočnejša kolesarja na francoski pentlji. Potem ko je kolesar iz Klanca pri Komendi dobil dve zaporedni dirki po Franciji, mu je lani Vingegaard, ki je predzadnje leto končal na drugem mestu, vrnil udarec ter Slovencu preprečil še tretje zaporedno slavje.

Pogačar Vingegaard | Avtor: Epa Epa

Oba kolesarja sta tako tudi letos prva favorita preizkušnje, a se ob našem šampionu vseeno nahaja velik vprašaj, saj se komaj vrača v tekmovalni ritem po grozljivi poškodbi zapestja na dirki Liege-Bastogne-Liege. Pred Tourom je tako nastopil vsega na obeh preizkušnjah državnega prvenstva, ko je postal državni prvak v vožnji na čas in cestni preizkušnji.

Na državnem prvenstvu je sicer pokazal zavidljivo formo, a se omenjeni preizkušnji vseeno ne moreta primerjati z zahtevnostjo največje dirke na svetu, kjer bo telo tri tedne moralo prestajati nadčloveške napore. Ravno zaradi tega Gilbert verjame, da bi morali pri Jumbo-Vismi od samega začetka preizkusiti Pogačarjevo pripravljenost.

"Vsi smo videli, da je imel Pogačar pri svojem rehabilitacijskem procesu po Liegu težave. Če bi bil Jumbo-Visma, bi na polno napadel od prvega dne dalje in mu ne dovolil, da tekom dirke ujame pravo formo in se vrne v boj za zmago. Res je, dobil je obe slovenski državni prvenstvi, toda nivo nasprotnikov tam ni enak kot je na WorldTour dirkah. Imajo zelo kvalitetne kolesarje, toda ne najvišjega nivoja. Zato ti dve zmagi nista razkrili veliko," je pojasnil Gilbert.

"Če Pogačar namreč še ni pripravljen, se bo to videlo v prvem tednu. Morda bo še iskal pravo moč v nogah, mogoče pravi tekmovalni ritem. In če mu bodo dovolili, da se vrne v dirko, bo prepozno. Pričakujem, da Jumbo-Visma napade od prvega dne dalje in naredi čim večjo razliko ter pri tem upa, da ne ujame prave forme do konca Toura. Zato tudi mislim, da je pred nami zelo zanimiv začetek dirke po Franciji," je zaključil legendarni kolesar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice