Šport > Kolesarstvo
2335 ogledov

Pogačar: Ena od kosti še ni zaceljena, Jonas je prvi favorit

Tadej Pogačar Profimedia
Slovenski kolesarski zvezdnik bo dirko po Franciji začel z načetim zapestjem.

V Bilbau je bila na sporedu predstavitevs ekip pred dirko po Franciji, ki se bo začela v soboto. Pred medije je stopil tudi eden izmed glavnih favoritov za zmago Tadej Pogačar, že zmagovalec v letih 2020 in 2021. Lani ga je na drugo mesto potisnil Jonas Vingegaard, ki je ob Slovencu še drugi izraziti favorit preizkušnje.

Pogačar bo sicer v dirko vstopil nekoliko načet. "Med treningi me zapestje sicer niti ne ovira več. V ponedeljek sem opravil pregled in ugotovljeno je bilo, da sta se dve kosti zacelili, težava je še pri celjenju čolnička (kost med palcem in zapestjem; op.p.). Potrebujem še nekaj časa. Ocenjujem, da je moja gibljivost zapestja trenutno pri 70 odstotkih. Vse skupaj je kar v redu," je pred Tourom izjavil Pogi, ki si je zapestje poškodoval konec aprila ob padcu na enodnevni klasiki Liege - Bastogne - Liege.

Sledil je prisilni počitek, konec maja pa se je vrnil na cestno kolo. "Nisem še stoodstoten. Ponavadi se na Tour pripravim z nastopom na kakšni od dirk, s kriterijem po Dofineji ali dirko po Sloveniji, tokrat tega nisem bil zmožen. Moja priprava na Tour je bila tako drugačna kot v prejšnjih sezonah. A v zadnjih tednih sem lahko dobro treniral, zdi se, da so noge v dobrem stanju, izjemno pa sem tudi motiviran."

Pogačarja so sicer med treningom fotografi ujeli ob vožnji po zadnjem kolesu, kar bi lahko pomenilo, da je zapestje v vse boljšem stanju. "Wheelie (vožnja po zadnjem kolesu; op.p.) mi ni uspel do vrha klanca, torej očitno zapestje še ni v redu," se je na novinarski konferenci v Bilbau pošalil 24-letni slovenski junak.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Precej težek začetek v Baskiji mu sicer prav zaradi težav z zapestjem ni pisan na kožo. Že v prvi etapi bodo morali kolesarji namreč premagati 3.200 višinskih metrov, v drugi pa še skoraj 3.000. Sledijo še zahtevne peta, šesta in deveta etapa. "Prvih devet dni bo zelo težkih in eksplozivnih. Ko sem lani prvič videl, kako je zastavljena trasa, sem bil zadovoljen. Zdaj, po tej poškodbi, sem manj vesel težkega začetka Toura. Še vedno upam, da sem dovolj dober, da bom zabeležil dober rezultat že v prvem tednu." 

Njegov največji tekmec Vingegaard (Jumbo-Visma) je pred francosko pentljo nastopil po Dofineji in prepričljivo premagal vse tekmece. Pogačar je vlogo prvega favorita prepustil Dancu: "Iz lanskega Toura smo se veliko naučili, letos želimo biti boljši. Jonas je glavni kandidat za skupno zmago. Na Dofineji je bil dominanten, po dirki pa je izjavil, da to še ni bil vrhunec njegoveg forme. Komaj čakam, da vidim, kaj lahko naredi na Touru."

Vingegaard je pred letom dni imel na voljo izjemno močno ekipo, tudi tokrat pa ima na voljo izjemne pomočnike. Pri UAE Team Emirates so skušali v zadnjem letu sicer nekoliko izboljšati moštvo, v ta namen pa je bil med drugimi pripeljan tudi Britanec Adam Yates. Ta bo imel vlogo sokapetana. "Dobro je imeti rezervni načrt, saj sam še nisem na 100 odstotkih," meni Pogi.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Friderik1950 20:38 29.junij 2023.

    Sem jezen, pa tudi nekaj ne razumem. Vse na dirki recimo gre dobro, potem pa padec pokvari vse. Ne razumem, da pri takem drvenju delno ščitijo samo bučo in ne še druga občutljiva mesta. Najmanj pa bi si lahko fant ...prikaži več nataknil kake dobre rokavice.

Sorodne novice