Šport > Kolesarstvo
2666 ogledov

To je poteza, s katero bodo na Touru skušali preprečiti grde padce na spustu

philippe gilbert Reševalni pas/Twitter
Na dirki po Franciji bodo organizatorji zaradi varnosti kolesarjev na nevarnem spustu postavili blazine.

Organizatorji kolesarske dirke po Franciji, ki se bo v soboto začela v španskem Bilbau, bodo v 17. etapi na spustu po Col de la Loze namestili zaščitne blazine, saj si po smrti Švicarja Gina Mäderja na dirki po Švici prizadevajo izboljšati varnost kolesarjev, je danes potrdil vodja dirke Christian Prudhomme.

Odločitev je bila sicer sprejeta že preden se je švicarski kolesar smrtno ponesrečil na dirki po Švici na spustu z gorskega prelaza. Vendar te tragedije zagotovo ne želijo podoživeti, je poudaril Prudhomme na predvečer začetka 110. dirke po Franciji.

Ukrep je tudi del pobude Mednarodne kolesarske zveze (Uci), ki je predstavila novo komisijo namenjeno izboljšanju varnosti kolesarjev v času, ko so nesreče v tem športu vse pogostejše.

Na letošnjem Touru bodo organizatorji tako namestili 30 metrov široke blazine, ki so se februarja uporabljale za svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Courchevelu in Meribelu, da kolesar v primeru padca na tej točki ne bi padel navzdol "v praznino".

Vodja dirke je poudaril tudi pomembno delo lokalnih oblasti pri obnovi cest, kar prav tako pripomore k varnosti kolesarjev. Poleg zvočnih in svetlobnih oznak, ki se že več let uporabljajo, pa bo uveden tudi nov sistem označevanja, ki je bil preizkušen na kriteriju Dauphine in bo še bolj opozarjal na nevarnosti.

"Vedno več pozornosti namenjamo varnosti, vendar nikoli ne bomo imeli stoodstotne rešitve. Kolesarstvo je čudovit, a krut šport," je še dejal Prudhomme.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 08:57 01.julij 2023.

    bicikli so boljš, kolesarji so boljš, hitrosti so večje, ceste so pa.. vedno slabše... da ne omenjam opreme, poglejte dirkača v formuli ena. avto nima klime, nima strehe vozijo pa sred najhujše vročine. marsikomu bi se ob uri sedenja tam ...prikaži več notri zakuhalo in skuhalo. kolserji pa čist tenke kombinezone, bog ne daj da bi kaj imeli na sebi za varnost. čelade so sploh poglavje zase. pa varnostiki in gledalci. sicer pa zakaj je treba tekmo spelat recimo na jezersko in potem dol med tiste ovinke ?

  • h4ck3r 22:42 30.junij 2023.

    Pa bo to res izboljšalo varnost ali pa samo povzročilo, samo še bolj napadalno vožnjo z mislijo "če padem imam tako tam blazine"? Sam sem mnenja, da vsekakor se mora nekaj izboljšati in najlažje je to storiti v fizični obliki...kaj ...prikaži več ko bi se začeli ukvarjati s pretiravanjem v vseh modernih športih?

Sorodne novice