Šport > Kolesarstvo
2353 ogledov

Pogi le z nekaj besedami navdušil zbrano množico

Tadej Pogačar Epa
Tadej Pogačar je pred začetkom dirke po Franciji popihal na dušo Baskom.

Tokratna dirka po Franciji se bo v soboto začela na severu Španije, natančneje v Baskiji, kolesarske ekipe pa so se v Bilbau že v četrtek predstavile številnim baskovskim ljubiteljem kolesarstva. Ti so bili še zlasti navdušeni ob besedah slovenskega velezvezdnika Tadeja Pogačarja. Ta je namreč ob predstavitvi moštva UAE Team Emirates znal zabrenkati na prave strune.

Na vprašanje voditelja prireditve o tem, kaj ve o Baskiji, je dvakratni zmagovalec Toura povedal, da imajo med zaposlenimi v moštvu precej Baskov in da je nekaj posebnega biti tu. Dodal je, da bodo dirkali tudi za njih, nato pa še dejal, da mu je maser Yoseba Elguezabal naročil, da mora ob predstavitvi izreči tri reči.

"Aupa, Bilbao! (gremo, Bilbao; op.p.), Aupa, Athletic! (gremo, Athletic, gre za španskega nogometnega prvoligaša iz tega mesta; op.p.) in Gora, Euskadi! (dajmo, Baskija; op.p.)," je z značilno baskovsko čepico in v baskovskem jeziku dejal Pogačar, njegove besede pa je množica navdušeno pozdravila.

Že prvi etapi letošnjega Toura v Baskiji bosta sicer zelo zahtevni, kolesarji bodo skupaj morali premagati okoli 6.200 višinskih metrov. Pogačar, ki pravi, da na začetju tokratne dirke po Franciji njegovo zapestje še ni stoodstotno, je vlogo prvega favorita prepustil branilcu naslova Jonasu Vingegaardu (Jumbo-Visma).

Danec je sicer 'vrnil žogico'.  "No, zanj bi lahko rekel enako." Poudaril pa je, da v resnici ni pomembno, kdo je favorit, "na koncu bo zmagal najmočnejši". Pravi, da ga ne moti to, da bo kot branilec naslova letos on imel "tarčo na hrbtu". "Dokler lovim zmago, to ne spremeni veliko."

Pričakuje, da ga bo Pogačar tako kot lani napadel že v zgodnji fazi. "Moral bom biti pripravljen," je dejal Vingegaard, ki verjame, da je napredoval na kratkih in strmih vzponih. Pravi, da se želi osredotočiti samo nase in se ne spuščati v miselne igrice. "Dobro se počutim, pripravljen sem. Sem tam, kjer sem želel biti, bomo videli čez tri tedne, ali bo to dovolj."

Francoska pentlja se bo končala 23. julija.

Komentarjev 1
Sorodne novice