Šport > Kolesarstvo
8343 ogledov

Že odpadla dva favorita, Pogi odščipnil nekaj sekund Jonasu

Tadej Pogačar, Adam Yates Profimedia
Prva etapa Toura že postregla s prvimi žrtvami. Na koncu obračun za zmago dvojčkov Yates, Tadej Pogačar pridobil štiri sekunde pred Jonasom Vingegaardom.

Na 120. obletnico začetka prve dirke po Franciji se je v Bilbau začel tokratni Tour, že prva etapa pa je bila zaradi izjemno razgibanega terena v Baskiji, kolesarji so morali premagati 3.200 višinskih metrov, precej zahtevna. 

Takoj na začetku etape je sicer iz glavnine skočila peterica kolesarjev, a si Francozi Lilian Calmejane (Intermarche Circus Wanty), Simon Guglielmi (Arkea-Samsic) in Valentin Ferron (Total Energies), Nizozemec Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) ter Danec Jonas Gregaard (Uno-X) nikoli niso prikolesarili občutnejše prednosti, peloton je imel reči popopolnoma pod nadzorom. Ubežniki so bili ujeti že 50 kilometrov pred ciljem.

Pet kilometrov kasneje so se začeli prvi 'resnejši' klanci, na čelo pa so se v iskanju dobrih pozicij pred vzponi postavile ekipe s favoriti za skupno zmago, med njimi seveda tudi UAE Team Emirates za Tadeja Pogačarja. 

Dobrih 30 kilometrov pred ciljem se je začel vzpon na Cote de Vivero. Na začetku klanca druge kategorije se je na čelo postavil Tadejev moštveni kolega Mikkel Bjerg, Danec je precej navil tempo.

Ko je slednji omagal, so se na čelo postavili kolesarji moštva Jumbo-Visma, vodila sta jih Dylan Van Baarle in Wout Van Aert. Od kolesarjev, ki so merili visoko v skupni razvrstitvi, je presenetljivo odpadel Aleksej Lucenko (Astana), nato pa sta jo na spustu skupila še dva iz širšega kroga favoritov - Enric Mas (Movistar) in Richard Carapaz (EF Education–EasyPost). Slednji je z velikimi težavami sedel na kolo, a se je videlo, da trpi precejšnje bolečine v kolenu, Mas je razočarano obstal ob cesti in hitro je prišla novica o njegovem odstopu.

Pred vzponom na Cote de Pike, ki je vključeval tudi naklon do 16 odstotkov, je v boju za etapno zmago ostalo le še okoli 40 kolesarjev.

Na čelo so se postavili kolesarji ekipe UAE. Najprej je svoje delo opravil Felix Großschartner, nato še Pogačarjev sokapetan Adam Yates. Za slednjim se je vozil slovenski as, sledil mu je tudi Jonas Vingegaard. Tempu obeh je lahko sledil le še Victor Lafay (Cofidis). Do cilja je ostalo še devet kilometrov in pol.

Trojica je na spustu nekoliko popustila in dovolila še nekaj kolesarjem, da so se priključili. Nekoliko sta pobegnila dvojčka Adam in Simon Yates, prvi v dresu ekipe UAE, drugi v dresu moštva Jayco AIUIe.

V zadnji kilometer sta Britanca vstopila z okoli 20 sekundami naskoka. Adam se je v zadnjih metrih otresel dvojčka in z zmagal ter prišel do rumene majice. Sprint zasledovalcev je dobil Pogačar in tako prišel do štirih bonus sekund in skupno tretjega mesta na dirki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice