Šport > Kolesarstvo
2613 ogledov

Zmagovalec etape: Tu je šef Pogačar

Adam Yates Profimedia
Brata Yates izkoristila spogledovanje favoritov, Pogačar tretji.

Britanec Adam Yates (UAE Team Emirates) je zmagovalec prve etape kolesarske dirke po Franciji. Na razgibani trasi v okolici Bilbaa je po 182 km ugnal svojega brata dvojčka Simona Yatesa (Jayco-AlUla), za njima pa je kot prvi ciljno črto prečkal slovenski as ter Adamov moštveni kolega Tadej Pogačar. Štiriindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je tako vzel štiri bonifikacijske sekunde.

Za Adama Yatesa, ki so ga pri UAE Team Emirates pred začetkom Toura označili za sokapetana ob Pogačarju, je bila to 22. zmaga v karieri in sploh prva na etapah tritedenskih preizkušenj. Zanjo je drugouvrščeni z nedavnega kriterija po Dofineji po napadu med spustom s klanca Pike okoli deset kilometrov pred ciljem ugnal brata Simona (Jayco-AlUla).

Ta je ciljno črto, ki je bila nekoliko navkreber, po vzpenjanju v zadnjem kilometru prečkal štiri sekunde za Adamom. Tretje mesto pa je po sprintu pripadlo Pogačarju (UAE Team Emirates), ki je zaostal 12 sekund skupaj z nekaterimi drugimi favoriti za generalno razvrstitev. Vseeno je proti lanskemu zmagovalcu, Jonasu Vingegaardu (Jumbo-Visma) z Danske, pridobil štiri sekunde.

"Iskreno ne vem, kaj naj povem. Nekako smo pripravili teren za Tadeja na zadnjem klancu. Napadel je, ampak nato so upočasnili ritem na spustu. Pred tem se mi je od zadaj priključil Simon, nato pa sva se odpeljala mimo vodilnih. Najprej nisem vedel, ali naj sploh narekujem ritem z bratom, ampak po radiu so mi rekli, naj napadem etapno zmago," je etapo po koncu za organizatorje pospremil zmagovalec današnje etape.

Tadej Pogačar, Adam Yates | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zelo sva si blizu z bratom in deliti to izkušnjo z njim, je bilo zelo lepo. V enem trenutku sem mislil, da me bo zlomil, ampak mi je uspelo zdržati," je še dodal in po vprašanju o rumeni majici ostal skromen. "Ostal bom z nogami trdno na tleh, tu je šef Pogačar in pokazal je, da je najboljši na svetu. Verjamem, da bo to kazal tudi v naslednjih dneh."

  dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 06:54 02.julij 2023.

    Danes se bo videlo,kdo je iz pravega testa

Sorodne novice