Šport > Kolesarstvo
30994 ogledov

Razdor v Jumbo-Vismi? Belgijci z vso silo napadli Vingegaarda: "Egoist!"

Jonas Vingegaard in Wout van Aert Profimedia
Ponavlja se "primer Roglič".

Ekipa Jumbo-Visme je bila glavni poraženec druge etape dirke po Franciji. Potem ko Jonas Vingegaard ni želel pomagati Tadeju Pogačarju, da bi po uspešnem napadu na zadnjem vzponu sama skupaj prikolesarila do cilja, saj je računal, da ima v zasledovalni skupini belgijskega zvezdnika Wouta van Aerta, ki bi moral z lahkoto dobiti sprint razredčene skupine za zmago, je vse s poznim napadom presenetil Victor Lafay.

Wout van Aert, ki je po etapi norel v cilju, se je moral zadovoljiti z drugim mestom, Pogačar pa je s tretjim mestom Vingegaardu v skupnem seštevku vzel dodatne štiri bonusne sekunde. Velik poraz za ekipo, ki je v zaključek etape prišla s kar štirimi kolesarji in je vsaj na papirju izgledala nepremagljivo.

Potem ko je že izgledalo, da bo etapo odločil sprint razredčene skupine, je Lafay v zadnjem kilometru presenetil člane Jumbo-Visme, saj Van Aertova pomočnika nista uspela ujeti odličnega Francoza, Vingegaard pa sploh ni priskočil na pomoč svojemu belgijskemu sotekmovalcu, temveč je v skupini mirno prikolesaril do cilja.

Jonas Vingegaard in Wout van Aert | Avtor: Epa Epa

To je po dirki močno razburilo številne (belgijske) navijače Van Aerta, ki so bili prepričani, da bi moral Danec priskočiti na pomoč Van Aertu pri lovljenju Lafayu. Glede na končni razplet, ko je Lafay za malenkost slavil pred Van Aertom, se resnično zdi, da bi bila to pravilna taktika, saj bi z Vingegaardovo pomočjo zagotovo ujeli pogumnega Francoza še pred ciljno črto.

A vseeno je potrebno razumeti Vingegaarda, ki zagotovo ni imel pred začetkom etape nalogo, da pomaga pri sprintu Van Aerta, in bi se tako moral v sekundi v kaotičnem zaključku etape odločiti, da spremeni ekipno taktiko ter priskoči na pomoč svojemu prijatelju. Prav tako ni bil Vingegaard v najboljši poziciji, da bi se prebil v samo ospredje. Upoštevati je tudi potrebno, da v zaključku sprintov dostikrat pride do kakšnih incidentov, Jonasova glavna naloga pa je zagotovo boj za rumeno majico in bi tako lahko nepotrebno ogrozil svoje ambicije.

Toda belgijski navijači, ki so pred leti napadli našega Primoža Rogliča, ker je na svetovnem prvenstvu v Italiji seveda vozil za Slovenijo in ni pomagal svojemu belgijskemu prijatelju Van Aertu v lovu za kasnejšim zmagovalcem Julianom Alaphilippom, niso imeli razumevanja za danskega šampiona. Tako kot so takrat povsem neupravičeno Rogliču očitali sebičnost, so tokrat napadli Jonasa ter ga na socialnih omrežjih označili za egoista, ki ne želi pomagati sotekmovalcu.

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri vsem skupaj pa je potrebno omeniti še dejstvo, da je Jonas dejansko zelo pomagal Van Aertu, ko po prečkanju zadnjega vzpona ni želel pomagati Pogačarju. Skupaj bi se namreč lahko odpeljala zasledovalcem in na koncu obračunala za zmago, v najslabšem primeru pa bi proti Slovencu izgubil štiri sekunde, obenem pa bi zadal precejšen udarec nosilcu rumene majice Adamu Yatesu. Tako pa je čakal na Van Aerta, kateremu je želel omogočiti sprint za zmago, pri tem pa je tvegal, da mu Pogačar, ki je odličen v podobnih sprintih razredčene skupine, ukrade še kakšno dodatno sekundo, kar bi se tudi zgodilo, če ne bi Lafay presenetil vso druščino in bi na koncu dejansko Van Aert slavil pred Pogačarjem. V tem primeru bi proti Tadeju izgubil celo šest sekund.

Van Aert sicer slovi kot velik profesionalec in se verjetno zaveda, da Jonas ni naredil ničesar narobe ter da so napadi nanj na socialnih omrežjih povsem nesmiselni. A vseeno je trenutno vzdušje v nizozemski ekipi, ki je na Tour prišla kot najmočnejša ekipa dirke, vse prej kot prijetno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice