Šport > Kolesarstvo
5799 ogledov

Vingegaard napadel Pogačarja in ga ugnal, v rumenem zdaj Hindley

Tadej Pogačar Profimedia
Prvi pirenejski test za kolesarje se ni končal po slovenskih željah. Tadej Pogačar je v boju z Jonasom Vingegaardom izgubil dobro minuto.

Kolesarji na dirki proti Franciji so se spopadli s prvo pirenejsko etapo. Na podobno zastavljeni trasi od Pauja do Larunsa je leta 2020 Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) sicer prišel do svoje prve etapne zmage na francoskih pentljah. Tudi tokrat je bilo za pričakovati, da bo v ospredju, kjer naj bi se za rumeno majico spopadel z lanskim skupnim zmagovalcem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma).

V peto etapo je sicer v rumenem vstopil Adam Yates, ki je imel šest sekund prednosti pred moštvenim kolegom Pogačarjem in bratom Simonom Yatesom (Jayco–AlUla). Adam je sicer pred tremi leti v omenjeni etapi že nosil majico vodilnega, a jo je takrat izgubil.

  • 159 km do cilja: Kolesarji so od samega začetka poskušali prebiti v ubežno ekipo, a jim to ni uspevalo. Kot prvi se je nekoliko oddaljil Pierre Latour (TotalEnergies), vendar si tudi on ni prikolesaril več kot nekaj sekund prednosti.
     
  • 154 km do cilja: Prvi padec, na tleh se je znašel zmagovalec letošnje dirke po Švici Mattias Skjelmose (Lidl-Trek). Danec, ki je v skupni razvrstitvi deveti, se je ob pomoči svojih pomočnikov kmalu vrnil v glavnino, ob vožnji mimo avtomobila z zdravnikom je z dvignjenim palcem nakazal, da ne potrebuje pomoči. 
     
  • 148 km do cilja: S skokom je poizkusil tudi Wout van Aert, kar seveda ni bilo povšeči konkuV ospredju se je kasneje oblikovalo nekaj posameznih skupin, vendar se je vse skupaj končalo, ko je zadnjo med njimi s samostojnim skokom ujel Pogačar. V glavnini so se takoj zganili. V ozadju je že odpadel sprinter Fabio Jakobsen (Soudal–Quick-Step), ki je padel v zadnjem kilometru četrte etape. Pred njim je bil tako dolg dan in lovljenje časovne zapore.
  • 133 km do cilja: Znova nevaren skok van Aerta, priključila se mu je precej velika skupina kolesarjev, med njimi tudi nekaj kandidatov za skupni uspeh, predvsem bivši zmagovalec Gira Jai Hindley (Bora - Hansgrohe) in Giulio Ciccone (Lidl - Trek). Na potezi je bilo moštvo UAE Team Emirates, ki bi jim lahko stvari ušle iz rok. 
     
  • 127 km do cilja: Razlika je narastla na minuto. Med ubežniki je imel Hindley pomočnika v nemškem prvaku Emanuelu Buchmannu, poleg van Aerta sta bila prisotna še dva člana Jumbo-Visme, Christophe Laporte in Tiesj Benoot. Od Pogačarjevih moštvenih kolegov sta v begu (ne)sodelovala Felix Grossschartner in Marc Soler. 
     
  • 120 km do cilja: Zaradi nesodelovanja nekaterih v ubežni skupini se je ta začela razbijati. Glavnina je sicer zaostajala že dve minuti.
  • 116 km do cilja: V ospredju so ostali sami van Aert, Bryan Coquard (Covidis), Victor Campenaerts (Loto-Dstny) in Mads Pedersen (Lidl-Trek).
     
  • 113 km do cilja: Coquard je dobil leteči cilj pred Pedersenom in tako očitno izpolnil svoj cilj dneva, saj je namerno popustil in zaostal za trojico.
     
  • 102 km do cilja. Van Aert, Campenaerts in Pedersen so imeli minuto prednosti pred trideseterico, ki je bila vključena v uvodni beg, glavnina, kjer so na čelu morali delati kolesarji moštva UAE, je zaostajala za okoli 2:45.
     
  • 90 km do cilja: Trojica ubežnikov se je začela vzpenjati na Col de Soudet (15,2 km, povprečni naklon 7.2%).
     
  • 87 km do cilja: Na čelo zasledovalne skupine se je postavil odlični francoski kronometrist Remi Cavagna (Soudal-QuickStep) in z dobrim tempom hitro začel zmanjševati zaostanek za prvimi tremi. Cavagna je deloval v interesu rojaka Juliana Alaphilippa. Pogačar je v ozadju imel tehnične težave, ki pa so bile hitro odpravljene.
     
  • 85 km do cilja: Cavagna je popustil, na čelo se je že postavil Alaphilippe, razlika do van Aerta in Campanaertsa, ki sta ostala sama, je bila le še 17 sekund. Glavnina je zaostajala okoli 2:50.
     
  • 83 km do cilja: V težavah se je znašel skupno četrti Victor Lafay (Cofidis), ki je na vzponu izgubil stik z glavnino. Ta je sicer že zaostajala več kot tri minute.
     
  • 77 km do cilja: Zasledovalna skupina je ujela oba ubežnika. Pogačar in njegovi kolegi so bili tri minute zadaj.
     
  • 76 km do cilja: Avstrijec Felix Gall (AG2R Citroën Team) je napadel v lovu na pikčasto majico in se odlepil od Cicconeja in Hindleyja. Ubežna skupina je povsem razpadla.
     
  • 75 km do cilja: Gall je osvojil 20 točk in že virtualno oblekel pikčasto majico. Daniel Martínez (Ineos Grenadiers), Ciccone in kolesarji okoli njiju so zaostali 15 sekund. Zaostanek glavnine se je povzpel do štirih minut, Hindley, ki je bil pred etapo sedmi (+0:22), pa je bil že prepričljivo v virtualni rumeni majici. Sledil je spust, megla je nekoliko ovirala vidljivost kolesarjev.
     
  • 55 km do cilja: Končan je hiter in tehničen spust. Vodilnim se je priključil van Aert in tako sam prevzel virtualno rumeno majico. Po štirih etapah si je za Adamom Yatesom prikolesaril 16 sekund zaostanka. Glavnina je v teh trenutkih zaostajala 4:09.
     
  • 50 km do cilja: Iz ubežne skupine, ki jo je sestavljalo 17 kolesarjev, je skočil Krists Neilands (Israel–Premier Tech).
     
  • 46 km do cilja: Latvijec si je prikolesaril več kot pol minute pred skupino z van Aerom. Ta je še narastla, saj jo je ujelo še nekaj kolesarjev.
     
  • 40 km do cilja: Neilands je imel med vzponom na Col d'Ichère 17 sekund naskoka pred van Aertom in Alaphilippom, Hindley in ostali ubežniki so zaostajali 45 sekund. Tri minute za Avstralcem je vozila glavnina. Na njeno čelje se je postavil Soler.
     
  • 37 km do cilja: Na tehnično zahtevnem spustu sta van Aert in Alaphilippe ujela Neilandsa.
     
  • 26 km do cilja: Začenja se vzpon na Col de Marie Blanque (7,7 km/8,6 %), ki je sprva še nekoliko položen, zadnji štirje kilometri pa so izjemno težki. Na vrhu so na voljo tudi bonus sekunde. Trojica vodilnih je klanec začela s 24 sekundami naskoka pred Hindleyjevo skupino. Pogačar in ostali so zaostanek spustili na 3:07.
     
  • 24,4 km do cilja: Martinez, Hindley, Ciccone in ostali so ujeli ubežno trojico. Glavnina je zaostajala 2:44.
     
  • 23,9 km do cilja: Van Aert je zaostal, Hindley je tako prišel do virtualne rumene majice.
     
  • 22,9 km do cilja: V ospredju je ostalo le še sedem kolesarjev, od tega trije člani moštva AG2R Citroën Team. 
     
  • 22,5 km do cilja: Gall je znova napadel, sledil mu je lahko le Hindley. V glavnini se je na čelo postavil Rafal Majka, od moštvenik kolegov je imel Poljak ob sebi le še Pogačarja in Adama Yatesa.
     
  • 20,6 km do cilja: V glavnini je narekovanje prevzel Sepp Kuss (Jumbo-Visma), za njim se je postavil Jonas Vingegaard, moštvenima kolegoma je priskočil tudi van Aert, ki so ga tik pred tem ujeli.
     
  • 20,2 km do cilja: Hindlej se je otresel Galla. Kuss, Vingegaard in Pogačar pa so v ozadju pobegnili bratoma Yates. Adam je tako definitivno izgubil rumeno majico.
     
  • 19,2 km do cilja: Vingegaard je napadel, Pogačar je nekoliko zaostal.
  • 18,5 km do cilja: Hindley je premagal vrh klanca, Vingegaard se mu je približeval. Gall je vzel drugi skupek bonus točk, tretjega pa Ciccone. A le z minuto zaostanka za Hindleyjem je klanec zaključil Vingegaard. Pol minute za Dancem je skupaj s Kussom vzpon dokončal Pogačar.
     
  • 11,3 km do cilja: Hindley si je nabral 47 sekund pred Gallom, še 10 sekund več so zaostajali Vingegaard, Ciccone in Buchmann. Prednost Vingegaarda pred Pogijem je narastla na minuto.
     
  • 4,0 km do cilja: Hindley ima 42 sekund prednosti pred Vingegaardom. Skupina z Adamom Yatesom je ujela Pogačarja in mu nekoliko pomagala pri lovu na Danca. Ta si je pred največjim tekmecem privozil že 1:14 prednosti.
     
  • Cilj: Hindley je prišel do svoje prve etapne zmage na Touru in rumene majice. K temu je dodal še 10 sekund bonusa. Vingegaard, ki v zadnjih kilometrih ni dobil pomoči v svoji skupini, je ostal brez bonus sekund, saj so ga v zadnjih metrih v sprintu ugnali Ciccone, Buchmann in Gall. Danes je bil tako peti. Zaostal je 34 sekund. Skupina s Pogačarjem je v cilj prišla minuto in štiri sekunde za Vingegaardom.

    Hindley ima po peti etapi 47 sekund prednosti pred Vingegaardom. Tretji je Ciccone (1:03), četrti Buchmann (1:11), peti Adam Yates (1:34), šesti Pogačar (1:40) in sedmi Simon Yates (1:40).

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Anja1956 08:51 06.julij 2023.

    Ker bo letos ponovno zmagal Vingegard, bo moral Roglič zamenjati klub !

Sorodne novice