Šport > Kolesarstvo
883 ogledov

Pogačar prihaja v svoj srečni kraj, gre za prvi resen test

Tadej Pogačar Profimedia
Prvi pirenejski test na Touru s ciljem v "slovenskem" Larunsu.

Na kolesarski dirki po Franciji bo danes od 13.25 na sporedu peta etapa od Pauja do Larunsa, ki bo dolga 162,7 km. Gre za prvi pirenejski test po dveh sprinterskih etapah. Trasa ponuja številne priložnosti za pobege in napade med favoriti, zaključek pa dobro pozna najboljši Slovenec na dirki Tadej Pogačar.

 

Slovenski as je prav v Larunsu leta 2020 namreč slavil prvo od svojih devetih etapnih zmag na francoski pentlji. To mu je uspelo v deveti etapi, ko je v sprintu peterice premagal rojaka Primoža Rogliča.

Takrat je dolgo časa bežal Švicar Marc Hirschi, a sta ga oba Slovenca, ta sta se na vrhu zadnjega vzpona le za las izognila trčenju in padcu, še ujela pred samim zaključkom v dolini. Z omenjeno trojico sta v 'ciljno ravnino' prišla še Egan Bernal, ki je leto prej osvojil skupno zmago, in Španec Mikel Landa.

Sledil je Sprint, v njem pa je bil najmočnejši Pogačar, drugo mesto je osvojil Roglič, tretji pa je bil Hirschi. Nosilec rumene majice je bil sicer takrat isti kot pred današnjo etapo - Adam Yates.

Tudi Roglič je v Larunsu že slavil, in sicer pred petimi leti, ko je bil tam zaključek 19. etape.

Današnja trasa bo na las podobna tisti izpred treh let, le da se bodo kolesarji drugače spopadli s prelazom Soudet. Tega bodo tokrat premagali iz smeri Sainte-Engrace-Casernes in bo dolg 15,2 km s povprečnim naklonom 7,2 odstotka, leta 2020 pa so šli kolesarji najprej na Hourcere pred kratkim spustom in kasnejšim vzpenjanjem na vrh prelaza.

Vrh Soudeta bo tokrat na vrsti 75 km pred ciljem, 27 km pred Larunsom pa se bo začel zahteven vzpon na Marie Blanque (7,7 km/8,6 %). Čeprav ne gre za najdaljši oziroma najstrmejši vzpon, so predvsem zadnji štirje kilometri zelo zahtevni s povprečnim naklonom več kot 11 odstotkov.

Tokrat bodo na vrhu, ki bo napočil 18,5 km pred ciljem, delili še bonifikacijske sekunde, in sicer osem, pet ter dve sekundi za prve tri. Na cilju bodo kot vedno na voljo še deset, šest in štiri sekunde.

tour de france 2023, peta etapa | Avtor: twitter twitter

Po dveh ravninskih etapah je pričakovati spremembe v skupnem seštevku. V njem trenutno vodi Britanec Adam Yates, ki ima šest sekund naskoka pred moštvenim kolegom Pogačarjem (UAE Team Emirates) in bratom dvojčkom Simonom Yatesom (Jayco-AlUla). Lanski zmagovalec, Danec Jonas Vingegaard je šesti s 17 sekundami zaostanka.

 dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice