Šport > Kolesarstvo
6901 ogledov

Tako je Pogi razmišljal po porazu v peti etapi

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar: Dan ni bil tako zahteven, le Jonas je bil zelo hiter.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je v peti etapi od Pauja do Larunsa (162,7 km) proti glavnemu tekmecu v boju za skupno zmago, Dancu Jonasu Vingegaardu izgubil 1:04 minute. Vseeno se za nadaljevanje Toura ne predaja. Prepričan je namreč, da ni ujel slabega dne, le Danec je bil premočan.

Pogačar je etapo končal na osmem mestu z zaostankom 1:38 minute za Avstralcem Jaijem Hindleyjem (Bora-hansgrohe). Ta je ob etapni zmagi oblekel tudi rumeno majico. V seštevku ima 47 sekund prednosti pred danes petouvrščenim Vingegaardom (Jumbo-Visma), Pogačar na šestem zaostaja 1:40 minute.

Branilec lanske zmage Vingegaard je z moštvenim kolegom, Američanom Seppom Kussom na zadnji prelaz Marie Blanque narekoval močan ritem, nato pa se s samostojnim napadom otresel Pogačarja. Na vrhu prelaza je imel 36 sekund naskoka, ciljno črto pa je v Larunsu 18 km kasneje prečkal z več kot minuto prednosti.

Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

"Dan ni bil tako zahteven, le Jonas je bil na klancu zelo hiter. Malce sem izgubil noge v zadnjih 500 m, zadnjem kilometru klanca," je za kolesarski portal GCN in Eurosport dejal 24-letni Pogačar.

"Sicer sem dobro, zato upam, da se bom na kolesu počutil bolje, ko bo spet šlo na vso moč," je še o počutju dejal kolesar s Klanca pri Komendi.

Dogajanje v etapi je bilo ves čas razburljivo. Po hitrem začetku je nato zbežala skupina kar 36 kolesarjev, zaradi česar je bilo težko nadzorovati položaj v etapi.

"Bilo je kar vihravo čez manjše klance, saj so vsi želeli biti v begu. V enem trenutku nismo mogli pokriti razlike in ušla je velika skupina kolesarjev. To ni bilo najboljše, a še vedno smo narekovali ritem. Vseeno je Hindley vzel rumeno majico, sami pa smo upali na boljše stanje na zadnjem vzponu," je razložil Pogačar.

Dvakratni zmagovalec Toura (2020, 2021) upa na boljše nadaljevanje, saj je kljub temu v dobrem stanju. "Zdaj poznam svoje meje, naša motivacija pa je zelo visoka. Zdaj lahko gremo močneje iz dneva v dan," se v boju za rumeno majico ni predal Pogačar.

V četrtek bo na sporedu še ena zahtevna pirenejska etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi. Začela se bo v Tarbesu, končala pa po 144,9 km ter ciljnem vzponu na Cauterets-Cambasque.

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Friderik1950 21:10 05.julij 2023.

    Da bo prišlo do napetosti in dogoodkov na robu dovoljenega je bilo vsem jasno menda tudi UAE , pa vendar neumnost v peti etapi. Ko je skočil Vingegard, kot da tega niso pričakovali in ko je šel Pogačar nespretno za ...prikaži več njim, sta ga v notranjem krogu drug za drugim zaprla po dogovorjeni kombinaciji dva Jumbovca. Ko je tako Pogačar popravljal položaje, je bilo z lovljenje že pozno. Po Štajersko, so ga zrihtali.

Sorodne novice