Šport
29 ogledov

"Koljejo Avstrijce kot nacisti leta 1938!"

Snorri Steinn Gudjonsson Markus Wagesreiter Islandija Avstrija EP v rokometu EPA
V nedeljo je Islandija na EP na Danskem pričakovano premagala Avstrijo, veliko prahu pa je dvignil komentator z otoka iz Severnega Atlantskega oceana.

Rokometaši Islandije so Avstrijo premagali za šest golov (33:27), odločilno prednost so si zagotovili že v prvem polčasu, ki so ga dobili za osem (17:9).

A skoraj tako kot pomembna zmaga v boju za polfinale je dan po tekmi odmevala izjava komentatorja islandske nacionalne televizije RUV. Björn Bragi Arnarsson je namreč ob dominantni predstavi svojih rojakov nad slovenskimi severnimi sosedi izustil precej neprimeren stavek.

"Islandski reprezentanti so kot nacisti leta 1938. Koljejo Avstrijce!" je navdušeno vzkliknil v trenutku evforije.

Številni klici na uredništvo

Kmalu po neprimernem komentarju so številni klicali na RUV in se nad izrečenim pritožili, novica pa se je hitro razširila tudi po družabnih omrežjih. To je islandsko nacionalko prisililo v javno opravičilo.

"Björn Bragi Arnarsson je neprimerno komentiral prvi polčas tekme med Islandijo in Avstrijo. Opravičil se je in jasno mu je, da je storil napako. Razume, kako resno in globoko je lahko užalil nekoga s takšno izjavo. Opravičujemo se v imenu športne redakcije RUV," so po srečanju zapisali na strani islandskega osrednjega medija.

"Anschluss" še ni pozabljen

Arnarsson se je sicer nanašal na zloglasni "Anschluss" (priključitev, op. a.), ki se je zgodil 13. marca 1938. Takrat je nacistična Nemčija brez boja priključila Avstrijo svojemu ozemlju. Po vkorakanju nemške vojske na Dunaj so nacisti hitro opravili z delom avstrijske politike in javnosti, ki jim ni bil naklonjen. Kasneje so izvedli tudi referendum (o regularnosti katerega se dvomi), na katerem so Avstrijci z 99 odstotki glasov podprli aneksijo k Nemčiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.