Šport
406 ogledov

Konec hrvaške pravljice

Hrvaška : Francija Epa
Francozinje in Norvežanke se bodo pomerile za zlato kolajno na EP.

Francoske in norveške rokometašice so se uvrstile v veliki finale letošnjega evropskega prvenstva na Danskem. Francozinje so na današnji prvi polfinalni tekmi v Herningu premagale Hrvatice s 30:19, Norvežanke pa na drugi Danke s 27:24. Finalna tekma se bo v nedeljo pričela ob 18. uri, tekma za tretje mesto pa ob 15.30.

Francoske rokometašice so brezhibno opravile svojo polfinalno nalogo in zanesljivo premagale Hrvatice. Po uvodnem tipanju so v nadaljevanju povsem zagospodarile na igrišču. V 18. minuti so vodile z 11:3, po kratkem obdobju bolj enakovredne igre pa so v končnici prvega polčasa znova zasijale v polnem sijaju in ga zaključile z vodstvom 15:5.

V drugi polovici tekme niso igrale na polno, njihova prednost pa je kljub temu vseskozi znašala med najmanj sedmimi in največ dvanajstimi goli.

V francoski reprezentanci so bile najbolj učinkovite Kalidiatou Niakate, Estelle Nze Minko, Grace Zaadi Deuna in Alexandra Lacrabere, ki so dosegle po štiri gole, v hrvaški izbrani vrsti so Valentina Blažević, Katarina Ježić in Dora Krsnik prispevale po tri zadetke.

Hrvaška : Francija | Avtor: Epa Epa

Za razliko od Francozinj, ki so se na današnjem prvem polfinalnem obračunu v dvorani Jyske Bank Boxen proti Hrvaticam sprehodile do velikega finala, je bil drugi polfinalni obračun veliko bolj izenačen in negotov, po hudem boju pa so Norvežanke na kolena položile Danke. Francozinje bodo v nedeljo naskakovale drugi naslov evropskih prvakinj po letu 2018, Norvežanke pa osmo lovoriko po letih 1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2014 in 2016.

Tekma se je začela po okusu domačih rokometašic, ki so v 16. minuti povedle z 8:5, štiri minute kasneje pa prednost povišale na 10:6. Islandec na norveški klopi Thorir Hergeirsson je nemudoma zahteval minuto odmora, po njej pa so njegove varovanke minuto kasneje - tudi na račun dveh izključitev na domači strani - prepolovile zaostanek (8:10), a Danke so dokaj hitro ujele uvodni ritem in v 26. minuti znova vodile z 12:8.

Neizprosen boj med tradicionalnimi tekmicami se je nadaljeval tudi v drugem polčasu. Izjemno motivirane Danke, ki so zadnjo kolajno na velikem tekmovanju osvojile na svetovnem prvenstvu v Srbiji 2013, so še naprej igrale na izjemno visoki ravni, a sijajno so zaigrale tudi Norvežanke.

Danska : Norveška | Avtor: Epa Epa

V 34. minuti so povsem zadihale za ovratnik gostiteljicam in se približale na 13:14, dokončno pa so jih ujele v dve minuti kasneje, ko je zadela Stine Oftedal. A to ni bilo vse, ista igralka je Norvežanke - prvič po izidu 2:1 - povedla v vodstvo s 16:15.

V nadaljevanju sta se obe ekipi gnali do skrajnih meja, v rokometni predstavi "teci in vrzi" pa so se bolje znašle Norvežanke, ki so v 56. minuti povedle s 26:22, prednost pa obdržale vse do konca dvoboja.

Pri Norvežankah je bila najbolj učinkovita Nora Mork s šestimi, pri Dankah pa Mia Rej Bidstrup s sedmimi goli.

* Izidi:
- petek, 18. december:
- polfinale:
Francija - Hrvaška           30:19 (15:5)
Norveška - Danska            27:24 (10:13)

- za 5. mesto:
Rusija - Nizozemska          33:27 (18:13)

- nedelja, 20. december:
- tekma za 3. mesto:
15.30 Hrvaška - Danska

- finale:
18.00 Francija - Norveška
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.