Šport
175 ogledov

Vranješ izbral kandidate za SP in dve kvalifikacijski tekmi

Vranješ epa
Selektor slovenske moške rokometne reprezentance je obelodanil seznam kandidatov za nastop na svetovnem prvenstvu.

Ljubomir Vranješ je izbral rokometaše za nastop na SP v Egiptu. Tekmovanje bo potekalo med 13. in 31. januarjem. Enak nabor igralcev bo kandidiral tudi za kvalifikacijski tekmi z Nizozemsko za nastop na evropskem prvenstvu 2022, ki bosta 6. januarja v Almereju ter tri dni kasneje v Celju.

Na seznamu švedskega strokovnjaka, ki je pred letom dni na selektorskem položaju nasledil Črnogorca Veselina Vujovića in svoje izbrance že na prvem velikem tekmovanju popeljal do četrtega mesta na evropskem prvenstvu, so bolj ali manj pričakovana imena. Med njimi so tudi Dragan Gajić, Staš Skube, Domen Makuc, Tadej Mazej in Matic Suholežnik, ki jih je poklical že na novembrsko akcijo proti Poljakom in Turkom v kvalifikacijah za EP 2022, a sta bili nato obe tekmi odpovedani zaradi okužb z novim koronavirusom v poljskem in slovenskem taboru.

Slovenija bo priprave za nastop na SP in kvalifikacijski tekmi za EP pričela 28. decembra v Laškem. Tam bo ostala do 30. decembra, nato pa se bo znova zbrala v 1. januarja popoldne, ko se jim bodo pridružili vsi rokometaši, ki so nastopili na zaključnem turnirju lige prvakov - Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč, Jure Dolenec, Blaž Janc, Domen Makuc in Miha Zarabec; ter igralci iz nemške lige - Zarabec, Klemen Ferlin, Urh Kastelic in Nejc Cehte.

Slovenska moška izbrana vrsta je doslej osemkrat nastopila na svetovnih prvenstvih. Največji uspeh je dosegla leta 2017 v Franciji, ko je osvojila bronasto kolajno. V Španiji 2013 je bila četrta, v Katarju 2015 je zasedla osmo, v Nemčiji 2007 deseto, na Portugalskem 2003 11., v Tuniziji 2005 12., v Franciji 2001 17., na premiernem nastopu na Islandiji 1995 pa 18. mesto.

Slovenija bo v skupinskem delu nastopala v predmestju Aleksandrije, v okviru skupine H se bo pomerila z Južno Korejo (14. 1.), Rusijo (16. 1.) in Belorusijo (18. 1.). V primeru, da bo osvojila prvo, drugo ali tretje mesto, se bo pomerila s tremi najboljšimi ekipami iz skupine G (Švedska, Egipt, Češka in Čile).

Seznam slovenske rokometne reprezentance:

VRATARJI: Klemen Ferlin (Erlangen), Urh Kastelic (Göppingen) in Miljan Vujović (Celje Pivovarna Laško)

KRILNI IGRALCI: Darko Cingesar (Trimo Trebnje), Tilen Kodrin, Tadej Mazej (oba Celje Pivovarna Laško), Dragan Gajić (Limoges), Blaž Janc (Barcelona) in Gašper Marguč (Veszprem)

ZUNANJI IGRALCI: Nik Henigman, Borut Mačkovšek, Dean Bombač (vsi Pick Szeged), Staš Skube (Meškov Brest), Miha Zarabec (Kiel), Rok Ovniček (Nantes), Domen Makuc, Jure Dolenec (oba Barcelona) in Nejc Cehte (Hannover)

KROŽNI NAPADALCI: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Matic Suholežnik (Benfica)

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.