Šport
20 ogledov

Kopitar in Žolnirjeva športnika leta

Anže Kopitar
1/10
Reuters
Hokejist Anže Kopitar in judoistka Urška Žolnir sta najboljša slovenska športnika leta 2012, med ekipami pa sta prva veslača Iztok Čop in Luka Špik. Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je najboljše razglasilo na prireditvi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Posebno priznanje paraolimpijcu Frančku Gorazdu Tiršku.

Anže Kopitar, ki je v minuli sezoni osvojil Stanleyjev pokal in bil ključni mož končnice v ekipi Los Angeles Kings, je dobil 261 točk v glasovanju. Drugi je bil atlet Primož Kozmus (182), srebrn na olimpijskih igrah v Londonu v metu kladiva, tretji pa strelec Rajmond Debevec (55), bronast na letošnjih OI.

Tako Kopitar kot Žolnirjeva, ki je zbrala 344 točk, sta bila prvič izbrana za najboljša športnika države. Žolnirjeva je v Londonu osvojila prvo posamično žensko zlato olimpijsko medaljo v zgodovini slovenskega športa.

Druga je bila alpska smučarka Tina Maze (286), druga v skupnem seštevku svetovnega pokala minule zime, tretja pa plezalka Mina Markovič (72), ki je drugič postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Izjemni dvojec odšel v stilu

Veslaški dvojni dvojec Iztok Čop/Luka Špik je osvojil naslov z 62 glasovi. Čop je v Londonu z bronasto medaljo sklenil bogato športno pot. Posebno priznanje je prejel Franček Gorazd Tiršek, srebrn na paraolimpijskih igrah v Londonu, kar je bilo edino slovensko odličje na tekmovanju.

Naslov letošnje prireditve Športnik leta je bil Višje, hitreje, močneje!, vodila pa sta jo Alen Kobilica in Nina Osenar. Na tokratni slovesnosti so med drugim nastopili Noctiferia, Elvis Jackson, Manouche, Neomi in plesna skupina Kjara.

V ospredju etične in moralne vrednote

Letošnja podelitev prestižnih priznanj Športnik leta je izpostavila družbeni pomen izjemnih športnih dosežkov naših športnikov. Pa ne zgolj tolikokrat omenjanega nacionalnega ambasadorstva, ki govori ravno toliko o ignoranci velikih kot o naši nacionalni nesamozavesti.

V ospredju so bile etične, moralne in druge osebnostne lastnosti športnikov, ki z vsem svojim človeškim bistvom, delavnostjo, predanostjo in nepopustljivo vztrajnostjo stremijo k uspehu. Tako slovenski športniki niso zgolj ambasadorji Slovenije, so polne in posnemanja vredne osebnosti.

So svetla luč in spodbuda vsakemu posamezniku za odgovorno in osmišljeno življenje, četudi se ne ukvarja z vrhunskim športom. Prireditev bo torej poudarila občo bivanjsko razsežnost velikih športnikov in njihov pozitiven vpliv na družbo. Ne samo s sladko pozabo ob uspehih, temveč tudi s trdim delom in vztrajnostjo, da zastavljene cilje dosežejo.

DŠNS je prireditev Športnik leta 2012 v samostojni Sloveniji pripravilo dvaindvajsetič, skupaj pa je bila to že 45. prireditev. DŠNS jo je tudi letos organiziralo z Radiotelevizijo Slovenije, ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS).

OKS, ki je skupaj s Fundacijo za financiranje športnih organizacij, Uniturjem, Petrolom, Športno loterijo Slovenije in Telekomom Slovenije tudi denarno podprl prireditev, je ob tej priložnosti podelil tudi najvišja priznanja v olimpijskem letu. Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez.

Športnik leta (glasovalo je 131 članov društva):

1. Anže Kopitar (hokej) 261 točk
2. Primož Kozmus (atletika) 182
3. Rajmond Debevec (strelstvo) 55
4. Jakov Fak (biatlon) 43
5. Robert Kranjec (smučarski skoki) 39
6. Samir Handanovič (nogomet) 20
7. Goran Dragić (košarka) 12
8. Filip Flisar (smučanje prostega sloga) 11
9. Grega Žemlja (tenis) 7
10. Janez Brajkovič (kolesarstvo) 6
11. Mitja Petkovšek (gimnastika) 3
. Iztok Čop (veslanje) 3
13. Dejan Hohler (košarka) 2
. Uroš Zorman (rokomet) 2
14. Mitja Kosovelj (atletika) 1
. Peter Mankoč (plavanje) 1

Športnica leta:

1. Urška Žolnir (judo) 344 točk
2. Tina Maze (alpsko smučanje) 286
3. Mina Markovič (športno plezanje) 72
4. Lucija Polavder (judo) 17
5. Martina Ratej (atletika) 8
6. Raša Sraka Vukovič (judo) 6
7. Saša Golob (gimnastika) 5
8. Blaža Klemenčič (kolesarstvo) 4
. Nika Barič (košarka) 4
10. Teja Belak (gimnastika) 3
. Urška Kragelj (kajak-kanu) 3
. Franka Anič (taekwondo) 3
13. Teja Gregorin (biatlon) 2
. Tanja Žakelj (kolesarstvo) 2
. Maja Sajovic (padalstvo) 1
. Polona Hercog (tenis) 1
. Tadeja Sodec (balinanje) 1
. Živa Dvoršak (strelstvo) 1

Ekipa:

1. veslaški dvojni dvojec Iztok Čop/Luka Špik 62 točk
2. Nogometni klub Maribor 34
3. hokejska reprezentanca 19
4. reprezentanca v smučarskih skokih 8
5. moška rokometna reprezentanca 2
. Ljubljana Silverhawks 2
7. rokometni klub Cimos Koper 1
. kajakaška reprezentanca v spustu 1
. mešana štafeta v biatlonu 1
. 4 X 200 m ženske, plavanje 1

Posebno priznanje:

Franček Gorazd Tiršek (strelec - paraolimpijec)

Komentarjev 1
  • klincek 06:22 21.december 2012.

    bravo,odlična izbira