Šport > Moto športi
41 ogledov

Gerčar najboljši motorist v Sloveniji

MX 85, Tim Gajser Žurnal24 main
Avto moto zveza Slovenije (AMZS) je danes na tradicionalni prireditvi v Ljubljani podelila priznanja najboljšim v športih na dveh kolesih z motornim pogonom ter v kartingu v Sloveniji. Naziv športnik leta 2012 je pripadel motokrosistu Klemnu Gerčarju za skupno četrto mesto v SP v razredu MX3 in za zmago na dirki v Orehovi Vasi.

Prvič pa so podelili tudi priznanje za mladega športnika leta, tudi v tej kategoriji pa je zmagovalec motokrosist, Tim Gajser. Nagrado je dobil za naslova mladinskega svetovnega in evropskega prvaka.

"V letošnji sezoni je veliko stvari, ki sem si jih zapomnil. Nedvomno je med njimi zmaga v Orehovi vasi, poleg tega pa še uspeh s slovensko reprezentanco. Nedvomno sta to najbolj pomembna dogodka zame letos. Ta nagrada pa je seveda tudi spodbuda za naprej, ne samo zame, ampak tudi za vse mlajše, ki se bodo morda odločili resno vstopiti v ta šport. Z mislimi sem že tudi v novi sezoni, sem že začel s treningi, da bi bil čim bolje pripravljen tudi za naprej, da bi lahko še kdaj dosegel takšne rezultate," je dejal glavni nagrajenec večera Klemen Gerčar, ki bo ostal v istih tekmovanjih in istem moštvu kot letos tudi v naslednji sezoni, skušal bo priti čim višje v razredu MX3, skrita želja pa so stopničke v skupnem seštevku, saj so mu letos za las ušle.

"Sezona je bila perfektna. Osvojil sem veliko naslovov, s slovensko reprezentanco pa smo dosegli zgodovinski uspeh. Moja ocena je čista desetka, saj sem dosegel uspehe v vseh tekmovanjih, kjer sem nastopil. Če zmagaš na SP, to pomeni nekaj zelo velikega. Po drugi strani pa je tudi nastopanje za Slovenijo nekaj posebnega, že na svetovni dirki smo se prvič po devetih letih uvrstili v finale A, na evropskem pokalu narodov pa smo že v kvalifikacijah pokazali, da sodimo v svetovni vrh," pa je sezono podoživel Gajser. Poudaril je, da si želi v naslednji sezoni preseliti v člansko kategorijo v EP do 250 in MX2 v SP, želi pa si poseči na vrh tudi v teh konkurencah.

Oba sta ta večer sicer prejela še več nagrad. Oba posebni priznanji AMZS za mednarodne dosežke - bila sta člana slovenske ekipe, ki je v Ukrajini osvojila naslov evropskih podprvakov - Gajser tudi nagrado za fair play - Gerčar pa še za naslov državnega prvaka v razredu open.

AMZS se je spomnila zaslužnih

AMZS je sicer v Festivalni dvorani v Ljubljani podelila številna priznanja; tako so nagradili vse državne prvake in zmagovalce pokalnih tekmovanj v minimotu, tekmovanju s skuterji, hitrostnem motociklizmu, starodoben motociklizmu, v enduru, kartingu, supermotu, speedwayu in motokrosu. Podelili so priznanja najboljšim prirediteljem dirk v Sloveniji, nagrado za športno potezo leta (dobil jo je Gajser, ker je na dirki v Orehovi vasi, kjer sta se borila za naslov, po medsebojnem trčenju počakal Gerčarja in ga spustil predse) ter posebno priznanje, tega je prejel dolgoletni športni funkcionar v speedwayu Franci Tomažič. Kristalno čelado za pet naslovov prvaka je dobil starodobni motociklist Božo Cvirn.

Nagrade za mednarodne dosežke so poleg obeh glavnih nagrajencev večera - Gajser si jo je ob zmagah v obeh mladinskih prvenstvih zaslužil še z osmim mestom na EP do 250 ccm ter drugim na evropskem pokalu narodov, Gerčar pa s četrtim mestom na SP v motokrosu v razredu MX3 ter drugim na evropskem pokalu narodov - dobili še njun moštveni kolega v Ukrajini Matevž Irt, ki je bil ob tem še šesti na SP v motokrosu v MX3, ter še trije mladi motokrosisti; Luka Milec za šesto mesto na MSP do 65 ccm, deseto mesto na MEP do 65 ccm ter prvo mesto mesto na MEP (65 ccm) v jugozahodni skupini, Maks Mausser za sedmo mesto na MEP (65 ccm) v jugozahodni skupini ter Nick Škorja za šesto mesto na MEP (85 ccm) v jugozahodni skupini. Poleg njih pa še cestno-hitrostna dirkača Marko Jerman za deveto mesto na EP v kategoriji superstock 1000 ter prvo mesto na prvenstvu Alpe Jadran v superbiku, Igor Jerman za šesto mesto na SP v vzdržljivostnih dirkah, pa dirkača supermota Uroš Nastran za 12. mesto na SP v razredu S1 in deseto mesto na EP v razredu open ter Rok Mihelčič za prvo mesto v prvenstvu Alpe Jadran v razredu open, dirkač endura Jaka Seles za prvo mesto v prvenstvu Alpe Jadran v razredu S1 ter Boštjan Košnik za prvo mesto v prvenstvu Alpe Jadran v starodobnem motociklizmu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.