Šport
23 ogledov

Kopitar konec tedna v živo

Anže Kopitar in pokal Žurnal24 main
Ljubitelji hokeja in slovenske reprezentance si bodo lahko konec tedna v živo ogledali zvezdnika lige NHL in člana aktualnih prvakov Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja. V dvorani Tivoli bo močan pripravljalni turnir.

Na pripravljalnem turnirju, kjer bodo poleg Slovenije nastopile še Avstrija, Italija in Francija, bomo na in ob ledu v ljubljanski dvorani Tivoli gledali kar tri Kopitarje; poleg najslavnejšega Anžeta še njegovega očeta Matjaža v selektorski vlogi ter mlajšega brata Gašperja, ki se tudi vse bolj uveljavlja in bo doživel reprezentančni članski krst.

Oba sinova Kopitar trenutno igrata na Švedskem. Anže Kopitar je tam začel mednarodno kariero pri Södertäljeju, pot ga je pozneje vodila v NHL. Zdaj je pri drugoligašu Mori, predvsem zato, ker si je v premoru lige NHL želel igrati z bratom. "Z Gašperjem že dober mesec igrava skupaj na Švedskem. Zanj bo to posebna izkušnja, spomnim se, kako je bilo zame prvič, ko so me poklicali v člansko reprezentanco," je o tej temi dejal Kopitar.

Kopitar je nazadnje igral za Slovenijo na SP elitne skupine leta 2008 v Halifaxu. Tudi zato je ta teden zanj nekaj posebnega. "Po pravici povedano je prisotne nekaj treme. Na neki način se počutim kot novinec. Lepo je spet videti fante, ekipa pa se je kar precej spremenila. Nekaj mladih sploh še nisem videl igrati v živo. To bo tudi zame lepa izkušnja in upam, da se bo vse izteklo po naših željah," je o reprezentančnem izzivu dejal Kopitar.

Tudi tekmeci v Ljubljani so zanj uganka, saj ga dolgo ni bilo "na sceni", vseeno pa meni, da Slovence čakajo tradicionalni tekmeci približno enake kakovosti: "Karkoli bi rekel o nasprotnikih, bi bil mogoče krivičen. A to so standardni nasprotniki, z Avstrijci smo zmeraj z ramo ob rami na SP in ne nazadnje v kvalifikacijah za OI, z Italijani že nekaj časa nismo igrali, vsaj kolikor se spomnim, s Francozi pa niti ne igramo tako pogosto. Tako da bo ta ekipa tudi dobrodošla za naše fante."

V NHL so najprej odpovedali pripravljalne tekme, nato začetek sezone, nazadnje je "padla" zimska klasika, tekma na prostem 1. januarja. Nihče ne more ali pa si ne upa napovedati, kako se bodo nadaljevala pogajanja in kdaj se bo tekmovanje čez lužo začelo. Tudi Kopitar glede tega ni mogel postreči s kakšnimi novimi informacijami. "Dobro bi se bilo vrniti v ritem, ki sem ga navajen že toliko časa. Glede pogajanj vem, da so se dobili na skrivni lokaciji. Videl se je napredek, a pogajanja so takšna, da se lahko zmenijo jutri, čez en teden ali pa nikoli. Moramo samo počakati, pa bomo zvedeli dovolj hitro," pravi o tem Kopitar.

A v vsaki slabi stvari je nekaj dobrega. Anže Kopitar se je tako vrnil na Švedsko, mimogrede obudil in izpopolnil znanje švedščine, predvsem pa ugotovil, da je Mora bistveno drugačna od Los Angelesa ... "Los Angeles je res malo drugačen kot Mora ... Približno sem vedel, kakšno je mesto, pozanimal sem se pri igralcih s Švedske. Mesto je majhno, tam ni kaj dosti početi, ob štirih je že tema. Vedel sem, v kaj se podajam, a zame je bil prvi cilj, da lahko igram skupaj z Gašperjem." Kakšnih posebnih težav s preveliko prepoznavnostjo pa tudi nima, čeprav se v majhnem mestu ne more izogniti stikom z navijači, nenazadnje so ti za njegov prihod tudi zbirali sredstva, da je klub lahko plačal zavarovalnino.

Zmagovita zasedba Los Angelesa se je začasno razpršila po drugih tekmovanjih, še nekaj njegovih soigralcev je našlo zatočišče v Evropi, Kopitar pa je priznal, da nimajo tako pogostih stikov, kot bi jih imeli pri matičnem klubu: "Točnega podatka nimam. Martinez je šel na Finsko, Brown je podpisal za Zürich ... Nismo tako pogosto v stikih, kakšno sporočilo sem ter tja, ne slišimo pa se vsak dan."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.