Šport
242 ogledov

Kopitar že drugi na večni klubski lestvici, kralji zapravili veliko priložnost

Anže Kopitar Profimedia
Kopitarjev Los Angeles je zapravil prvo priložnost za napredovanje, odločala bo sedma tekma v Edmontonu.

Hokejisti Los Angeles Kings so zapravili prvo priložnost za napredovanje v drugi krog končnice zahodne konference severnoameriške lige NHL. Zasedba Edmonton Oilers je v gosteh zmagala na šesti tekmi s 4:2 ter izid obračuna s kralji poravnavala na 3:3 v zmagah. O zmagovalcu te serije bo odločala sedma tekma, ki bo v Edmontonu.

V crypto.com Areni so kanadski gostje povedli že po zgolj minuti in 40 sekundah igre. Za vodstvo 1:0 je zadel Connor McDavid. Edmonton je bil uspešnejši tudi na začetku druge tretjine, ko je na 2:0 povišal Evander Kane.

A se je kraljem uspelo vrniti. Sean Durzi je ob moštveni premoči na ledu znižal na 1:2, tudi s pomočjo podaje slovenskega asa Anžeta Kopitarja. Carl Grundström pa je zadel za izenačenje 2:2 po le 29 sekundah tretje tretjine.

Anže Kopitar | Avtor: Profimedia Profimedia

Kopitar se je z 48. podajo izenačil z Lucom Robitaillejem na drugem mestu lestvice kraljev po številu asistenc v končnicah.

V sklepnem delu obračuna pa so bili uspešnejši člani Edmontona, ki so zaustavili vse napade kraljev. Tyson Barrie je povišal na 3:2, Kane pa je natanko minuto pred koncem postavil končni izid 4:2.

Vratar kraljev Jonathan Quick je tekmo končal s 33 obrambami, vratar gostov Mike Smith pa je zaustavil 30 strelov kraljev na gol, tudi štiri poskuse Kopitarja za spremembo izida.

Anže Kopitar | Avtor: Profimedia Profimedia

V vrstah Edmontona sta se izkazala Kane, ki je dvema goloma dodal še podajo, McDavid pa je ob golu pomagal še z dvema asistencama.

"Malo smo jim vrnili za nazaj, nismo se zlomili in našli smo način, da dobimo boj, kar kaže značaj te ekipe," je dejal Barrie: "In zdaj imamo prednost domačega ledu na sedmi tekmi. Mislim, da so fantje precej navdušeni."

"Nekdo je pred nekaj leti rekel, da je običajno najtežje zmagati na četrti tekmi. Gotovo veste, kdo je to bil," je dejal Kopitar, pri čemer se je skliceval na sedanjega trenerja Calgaryja Darryla Sutterja, ki je Los Angeles dvakrat popeljal do Stanleyjevega pokala (2012, 2014). "Očitno je nekaj na tem. Radi bi zmagali v tej seriji, a se to še ni zgodilo, zato moramo iti naprej in se osredotočiti na soboto," je dejal kapetan kraljev.

Anže Kopitar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Hej, to je končnica," je še dodal Kopitar: "Vedeli smo, da bo tesno, vrnili smo se po zaostanku z 0:2. To nas ni preveč motilo. Mislim, vedeli smo, da moramo v nekem trenutku dati vsaj en gol, ko imamo power play, tako da je prvi gol pomenil veliko. In potem smo izenačili, a nato ploščka preprosto nismo več mogli potisniti v mrežo."

 

V konferenčnem polfinalu tudi že St. Louis

Po četrtkovih bojih je znan tudi drugi udeleženec polfinala zahodne konference. Hokejisti St. Louis Blues se bodo za konferenčni finale na štiri zmage udarili s hokejisti Colorado Avalanche.

Colorado je s 4:0 v zmagah izločil Nashville, St. Louis pa je bil v noči na petek na šesti tekmi uspešnejši od Minnesote ter se prebil v drugi krog s 4:2 v zmagah. St. Louis, ki je svoj edini Stanleyjev pokal osvojil leta 2019, je v domači dvorani Enterprise Center zmagal s 5:1.

Prvi krog končnice v vzhodni konferenci je veliko bolj izenačen. Boston Bruins so na šesti tekmi s 5:2 premagali Carolina Hurricanes ter izid v zmagah poravnali na 3:3.

Enak scenarij so uprizorili dvakratni branilci Stanleyjevega pokala, člani zasedbe Tampa Bay Lightning, ki so po podaljšku s 4:3 ugnali Toronto Maple Leafs ter izid v zmagah poravnali na 3:3.

 

* Izidi, končnica, 1. krog:
- vzhodna konferenca:
Boston Bruins - Carolina Hurricanes        5:2
- ekipi sta poravnani 3:3 v zmagah;

Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs  4:3 (podaljšek)
- ekipi sta poravnani 3:3 v zmagah;

- zahodna konferenca:
St. Louis Blues - Minnesota Wild           5:1
- St. Louis je napredoval v konferenčni polfinale s 4:2 v zmagah;

Los Angeles Kings - Edmonton Oilers        2:4
(Anže Kopitar: podaja, štirje streli na gol v 21 minutah za Kings)
- ekipi sta poravnani 3:3 v zmagah.

* Opomba: ekipe igrajo na štiri zmage.

Komentarjev 4
  • PasjaProcesija 10:46 13.maj 2022.

    EDM je igral brez branilca Nursa, ki je dobil suspenz ene tekme. Gosti so zato preventivno igrali s 7 branilci, eden je bil skoraj izključno rezerva. Ni se poznalo, povedli so v 2. minuti. McDavid je zadrsal okrog gola in ...prikaži več na nasprotni vratnici potisnil pak v mrežo. S podobno akcijo so poizkusili še ob koncu tretjine, a neuspešno. Očitno so preučili, da je Quick tam ranljiv. LA je vmes imel jalovo pobudo. V 2. minuti 2. tretjine je EDM povišal na 2:0, ko je Kane pred golom preusmeril pak v mrežo.