Šport
21 ogledov

Korak bližje ligi prvakov

ACH Volley twitter ACH Volley
Odbojkarji ACH Volleyja so v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakov v gosteh premagali ciprsko ekipo Omonia Nikozija s 3:0 (16, 23, 18).

Slovenski državni prvaki, ki so do zdaj devetkrat igrali v ligi prvakov, morajo v letošnji sezoni, ko je Evropska odbojkarska zveza (CEV) nekoliko spremenila sistem tekmovanja, igrati v kvalifikacijah, kajti le dvanajst ekip že ima zagotovljen nastop med najboljšimi evropskimi klubi. Njihova prva ovira na poti do jubilejnega desetega nastopa so bili ciprski državni prvaki, ki v zadnjih dveh sezonah na domačih tleh ne poznajo poraza, toda proti odbojkarjem ACH Volleyja so bili nemočni. Ljubljančani, ki so prevladovali predvsem v bloku (skupaj so jih dosegli 15, domačini le pet) so s to zmago z eno nogo že na poti proti tretjemu krogu, kjer jih čaka francoski Arago de Sete.

Zaradi zapletov z administracijo so Ljubljančani v Nikozijo pripotovali brez Američana Alexandra Slaughta, težave z zdravjem pa je imel Žiga Štern, ki pa je vseeno začel obračun s ciprsko ekipo. Do prvega tehničnega odmora so si odbojkarji ACH Volleyja priigrali štiri točke prednosti, po uspešnem napadu Apostolosa Armenakisa so domačinom pobegnili za šest točk (5:11), po bloku Jana Kozamernika je bilo že 14:7. S štirimi zaporednimi točkami so se jim na servis brazilskega organizatorja igre Adriana Lamba domačini približali na tri točke zaostanka. S polminutnim odmorom je trener gostov Zoran Kedačič prekinil serijo domače ekipe, z dvema zaporednima asoma Andreja Flajsa in blokom Šterna pa je bilo konec odpora Ciprčanov v uvodnem nizu, saj so za gosti zaostajali za neulovljivih osem točk (14:22). Štern je tudi potrdil zmago svoje ekipe v uvodnem nizu.

Tudi drugi niz se je začel po notah gostujoče ekipe, vendar si je pri njihovem vodstvu s 5:2 gleženj poškodoval libero Jani Kovačič, namesto njega pa je v igro vstopil Matija Pleško. Vendar to še ni zaustavilo Ljubljančanov, kajti po asu Šterna so povedli že s 7:2, prednost petih točk so imeli tudi ob prvem tehničnem odmoru. Zato pa so se težave slovenskih državnih prvakov začele po točki Flajsa za vodstvo s 14:7. Ciprčani, za katere igrajo trije Brazilci in Poljak, so se jim do drugega tehničnega odmora približali le na dve točki zaostanka (13:15), toda krize Ljubljančanov na sprejemu še ni bilo konec, kajti po napaki Flajsa in nato še Pleška na sprejemu, je Omonia povedla z 22:19. V končnici je začel delovati blok ACH Volleyja, s kar štirimi zaporednimi so prišli do dveh zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih. Izkoristili so drugo, saj je servis domačih končal v avtu.

Z asom Maksima Buculjevića so ljubljanski odbojkarji na začetku tretjega niza povedli s 5:0, vendar so ob prvem tehničnem odmoru vodili le še za dve točki. Podobno kot večji del drugega niza so imeli težave na sprejemu, tudi njihova učinkovitost v napadu ni bila na ravni prvega niza, tudi na drugi tehnični odmor pa so odšli z dvema točkama prednosti. Po asu Kozamernika, ki je blestel tudi v bloku, so Kedačičevi varovanci nekoliko lažje zadihali, saj so domačinom pobegnili za štiri točke (18:14), še bližje zmagi so bili po točki Šterna (22:16). Visoke prednosti Ljubljančani niso zapravili, šest zaključnih žog za gladko zmago pa je prispeval Armenakis. Že prvo je s svojim tretjim asom na tekmi potrdil Buculjević.

Povratna tekma bo na sporedu v nedeljo, 6. novembra, ob 18. uri, v ljubljanski dvorani Stožice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.