Šport
18 ogledov

Koren za zgodovinsko zmago

Da Robi Koren uspešno trenira v novem klubu, je dobra novica tudi za slovenskega
1/54
Reuters
Slovenska nogometna reprezentanca je svojo pot na svetovnem prvenstvu začela z zmago proti Alžiriji z 1:0. Zmagoviti zadetek je ob igralcu več zabil kapetan Robi Koren.

Slovenija je v svoji uvodni tekmi na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki premagala Alžirijo z 1:0. Pred očmi legendarnega Zinedina Zidana je tekmo v Polokwaneju odločil kapetan Robi Koren, ki je zadel v 79. minuti. "Vedeli smo, kako pomembna bo psiha in kako so si fantje želeli zmage. To je zgodovinski korak. Čestitam jim. Danes bom še dolgo gledal lestvico skupine," je po koncu srečanja dejal selektor Matjaž Kek in nato še dodal: "Ko dobiš več kot sto sms sporočil iz Slovenije in veš kaj se je dogajalo v Sloveniji si na to ponosen. Ponosen, da si del te zgodbe. Vesel sem, ko dobivam čestitke z vseh koncev sveta. Zdaj vedo kje je Slovenija. Prva pa je prišla od žene in sina."

Kek po pričakovanju ni presenetil s postavo, čeprav je v dneh pred tekmo skušal držati v suspenzu medije in svoje varovance. Edina malenkost, ki jo je priredil, je bila (prav tako pričakovana) menjava bočnih vezistov na sredini igrišča. Valter Birsa je začel levo, Andraž Kirm pa desno.

Na tribunah so imeli več kot očitno premoč Alžirci, a so zdaj že znamenite vuvuzele to povsem izničile. Kljub temu si je Alžirija pripravila prvo lepo priložnost že v 6. minuti. Po prekršku Bojana Jokiča nad Karimom Matmourjem je s prostega strela močno streljal Nadir Belhadj. Žoga je vendarle letela preveč po sredini gola in Samir Handanovič jo je odbil v kot.

Slovenci medtem niso bili kaj prida napadalno razpoloženi. Še največ je obetala akcija v 12. minuti, ko je Zlatko Dedič zamudil s podajo proti svojemu partnerju v napadu Milivoju Novakoviču, za kar se mu je ta zahvalil s kar nekaj ne preveč prijaznimi besedami. Na polovici prvega dela je imela Slovenija na voljo dva obetavna prosta strela, a sta Birsa z desne in Kirm z leve žogo poslala preblizu vratarja Faouzija Chaouchija.

V 27. minuti sta Kirm in Birsa zamenjala mesti, devet minut kasneje pa so imeli Alžirci priložnost polčasa. S kota je podal Karim Ziani, v sredini pa je Boštjanu Cesarju ušel Rafik Halliche, prišel do strela, a žogo z glavo poslal za las mimo leve vratnice slovenskega gola. Štiri minute kasneje je z razdalje meril še Matmour, a spet nenatančno.

V končnici prvega dela so se vendarle prebudili tudi Slovenci. Najlepšo akcijo so spletli v 43. minuti, ko je žogo priboril Novakovič, jo vrnil Aleksandru Radosavljeviču, ta pa podaljšal do Robija Korena. Kapetan je na robu kazenskega prostora lepo našel Birso, ta pa je z dobrih 20 metrov še lepše streljal z razdalje. Žogo, ki je vendarle letela preveč po sredini gola, je Chaouchi odbil v kot. Birsa je še enkrat poskusil z razdalje v 45. minuti, tokrat pa je bil manj natančen. Po prvem polčasu so imeli rahlo premoč v posesti žoge Alžirci, ki so jo v nogah držali 52 odstotkov igralnega časa.

Drugi del se je začel s strelom Zianija v 51. minuti (zletel je mimo gola), kmalu pa mu je sledila pričakovana menjava Dedič – Zlatan Ljubijankič. Kljub napadalni spremembi v slovenski vrsti so kmalu spet zapretili Alžirci, tokrat je z razdalje poskušal Hassan Yebda, Handanovič pa je bil brez težav na mestu.

Sledile so slovenske minute, najprej lepa akcija v 60. minuti. Začel jo je Kirm, po kombinaciji Korena in Birsa pa je nogometaš Wisle žogo dobil nazaj, a s strani streljal naravnost v alžirskega čuvaja mreže. Tri minute kasneje je  z roba kazenskega prostora poskusil še Koren, ki je streljal prek vrat. V 70. minuti je sledila nova nevarnost pred slovenskimi vrati. Z leve je podal zviti Ziani, z glavo pa je prek vrat sprožil rezervist Abdelkader Ghezzal.

Pahor že čestital
Predsednik vlade Republike Slovenije Borut Pahor je čestital slovenski nogometni reprezentanci za prvo zmago na nogometnih svetovnih prvenstvih. "Gre za epsko zmago s katero smo ponovno dokazali, da smo majhen narod z velikim srcem. To je šele začetek," je ob čestitki med drugim dejal premier.

Prav ta nogometaš je bil v 73. minuti izključen. Zaradi zaustavljanja žoge z roko v našem kazenskem prostoru ga je sodnik Carlos Batres poslal v slačilnico.

Pet minut kasneje bi kljub temu skorajda povedli Alžirci. Marko Šuler je ležerno čakal na žogo po kratki podaji Handanoviča, za hrbet se mu je prikradel Zianu, mu odvzel žogo, a je bil slovenski vratar vendarle prvi pri njej. V 79. minuti pa veliki trenutek: po podaji Jokiča je žogo dobil Koren, potegnil proti kazenskem prostoru in sprožil, vratar Chaouchi pa je slabo posredoval in žoga je končala v mreži. Slovenija je vodila!

Do konca so Alžirci zapretili še v sodnikovem podaljšku, ko je Handanovič odbil žogo, streljal pa je Bougherra, a prek vrat. Slovenija se je veselila zgodovinske zmage, prve na velikih tekmovanjih.

Izjave po tekmi:

Robi Koren, kapetan Slovenije: "Vesel sem, da smo na koncu zadeli in vzeli tri točke. Po rdečem kartonu smo naredili spremembo v zvezni vrsto in pomaknil sem se nekoliko višje. Želel sem zadeti daljši vratarjev kot, seveda pa mi je pomagala tudi sreča. Vemo, da je to najpomembnejše tekmovanje na nivoju reprezentance in to je moj najpomembnejši gol v karieri. O žogi smo veliko govorili. Je specifična in jo je nekoliko težje nadzirati. Danes je treba poudariti tudi travnata površino, ki je sestavljena iz pol umetne in pol prave trave. Zato smo imeli pri razvoju igre kar nekaj težav. Že pred tekmo smo govorili, da je naš cilj uvrstitev v drugi krog. Zdaj moramo odpraviti napake s te tekme. Naredili bomo vse, da se uvrstimo v osmino finala. To je še naprej naš cilj."

Valter Birsa, igralec Slovenije: "V začetku je bilo težko zaradi višine in vsega, bila je tudi prva tekma na SP za vse nas. To moramo vzeti v zakup, ampak dali smo gol in zmagali. Pogled na lestvico je lep, toda to ni najpomembneje. Pomembno je, da smo zmagali to prvo tekmo. Zdaj nas čaka izbrana vrsta ZDA, ki je dokazala, da je vrhunska."

Boštjan Cesar, igralec Slovenije: "Vuvuzele so tako moteče, da komunikacija na igrišču ni mogoča. Je pa kljub vsemu to fantastična zmaga, bilo je težko igrati, saj so bile razmere ekstremne, tako teren kot temperatura. Ampak uspelo nam je in to je zelo velika spodbuda za naslednje tekme."

Zlatan Ljubijankič, igralec Slovenije: "Glede na to, da je bil to naš prvi nastop na SP, smo igrali kar dobro. Sicer to ni bila posebej dobra igra, ni bila na takšni ravni kot tista z Rusi. Toda najpomembnejše je, da smo zmagali in gremo s tremi točkami še bolj samozavestno v drugo tekmo z ZDA."

Rabah Saadane, selektor Alžirije: "To je bila zelo zahtevna tekma za obe ekipi. Menim, da je moja ekipa igrala zelo dobro, posebej v prvem polčasu. Ekipa se je potrudila po najboljših močeh, kar sem si tudi želel. Bili smo dobri v napadu in v obrambi, ampak poudariti moram, da je bilo žogo na težkem igrišču zelo težko nadzorovati. Slovenija, pri kateri mi je danes v oči padel predvsem Robert Koren, ima kompaktno ekipo, ki že več let igra skupaj in danes je svoje priložnosti znala izkoristiti. Zdaj nas čaka priprava na Anglijo, kar bo še težja tekma."

Svetovno prvenstvo, skupina C, prvo kolo:


Slovenija : Alžirija 1:0 (0:0)
Koren (79)
RK: Ghezzal (73/Alžirija)

Anglija : ZDA 1:1 (1:1)
Gerrard (4); Dempsey (40)

Lestvica: 1. Slovenija 3 točke, 2. ZDA 1, 3. Anglija 1, 4. Alžirija 0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.