Šport > Košarka
2878 ogledov

Ameriška športna zvezda v primežu ruskih oblasti

Profimedia
Ameriško košarkarsko zvezdnico so februarja pridržali po pristanku na letališču v Moskvi.

Vodstvo košarkarske lige WNBA si v sodelovanju z ameriškimi oblastmi in drugimi institucijami še naprej prizadeva, da bi njihovo zvezdnico Brittney Griner iz Rusije spravili nazaj v domovino.

Enaintridesetletno članico moštev Phoenix Mercury in UMMC Ekaterinburg so sredi meseca februarja aretirali ob pristanku na moskovskem letališču, potem ko so varnostniki ob pregledu njene prtljage odkrili manjšo količino hašiševega olja.

Dvakratna olimpijska prvakinja se je tako znašla v primežu ruskih oblasti, preiskava pa se je v veliki meri zavlekla zaradi posledic vojne v Ukrajini, kateri ZDA ostro nasprotujejo.

Brittney Griner | Avtor: Instagram Instagram
Ameriška košarkarica ima že dva meseca precej omejene stike z zunanjim svetom. Dvakrat na teden ima možnost komunikacije s predstavnikom ameriške vlade ter prejema pošto državnih uradnikov in družinskih članov, ki z velike daljave lahko samo nemočno opazujejo potek dogajanja.

Da je varna vrnitev košarkarske zvezdnice še vedna glavna priorieta lige, je na naboru potrdila komisarka WNBA Cathy Engelbert. "Za uvod bi želela poudariti, da se še vedno močno trudimo Brittney Griner pripeljati nazaj domov. Znašla se je v nepredstavljivem položaju. Ima vso našo podporo. Poskušamo na vse možne načine, iščemo različne zorne kote, sodelujemo z njenimi pravnimi zastopniki, voditelji države in celotno administracijo, da bi jo varno in čim hitreje spravili domov. Vsem se za to prav lepo zahvaljujem," je povedala.

"Situacija je zelo zapletena, poskušamo se ravnati po navodilih. Ne mine dan, ko si ne bi z nekom izmenjali pogledov na to, kar počnemo in kako bomo storili še korak naprej. Vem, da nas to že zelo jezi, vendar moramo ostati potrpežljivi. Naše igralke so zelo dosledno upoštevale vsa navodila in vsi skupaj stremimo k temu, da ne bi na kakršenkoli način ogrozili njene varnosti."

Naslednje zaslišanje v primeru Grinerjeve bo meseca maja, odločitev pa bi že lahko pomembno krojila njeno prihodnost.

Brittney Griner je ena najslavnejših košarkaric na svetu, nekdanja prvakinja lige WNBA (2014), sedemkratna udeleženka All-Star tekme, dvakratna najboljša strelka in osemkratna najboljša blokerka lige. Trikrat je bila izbrana v prvo in še trikrat v drugo peterko lige, osvojila pa je tudi dva naslova najboljše obrambne igralke. Velike uspehe je dosegala tudi na reprezentančni ravni, po dvakrat je osvojila naslov svetovne in olimpijske prvakinje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B (@brittneyyevettegriner)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B (@brittneyyevettegriner)

Komentarjev 3
  • milan30 12:43 14.april 2022.

    Tem vsemogočnim je potrebno že enkrat pristrič peruti, končno se je našel nekdo, žal tega raja ne vidi zaradi skorumpiranih koščejskih medijev

  • Avatar luckyss
    luckyss 11:35 14.april 2022.

    Ameriškim vojakom ne smejo soditi zaradi vojnih zločinov...Ali bi sedaj radi še, da ameriškim državljanom ne smejo soditi zaradi tihotapljenja drog ?!

  • Avatar Ferenc
    Ferenc 09:53 14.april 2022.

    Ameriška odvisnica v primežu zakona bi bil pravi naslov