Šport > Košarka
14 ogledov

Barcelona prvi finalist

1/15
Žurnal24 main
Prvi finalist košarkarske Evrolige je Barcelona (Jaka Lakovič in Erazem Lorbek), ki je v prvem polfinalnem obračunu s 64:54 ugnala CSKA (Matjaž Smodiš).
To bo moj prvi finale Evrolige, tako da tega ne bom nikoli pozabil. Vendar nas čaka še ena tekma in moramo zmagati, če želimo imeti lepe spomine na Pariz. To zmago posvečamo našim navijačem. V nedeljo jim bomo poskušali dati tisto, kar pričakujejo od nas.
Jaka Lakovič

Košarkarji FC Barcelone so v prvem polfinalu zaključnega turnirja Evrolige v Parizu premagali CSKA Moskvo s 64:54. Katalonci se bodo v finalu (nedelja, 21.00) pomerili z zmagovalcem drugega polfinala Olympiakosom, ki je Partizan ugnal po podaljšku s 83:80. Slovenska reprezentanta Jaka Lakovič in Erazem Lorbek bosta tako v nedeljo ob 21. uri imela priložnost za svoja prva naslova prvaka Evrope. Doslej je bila Barcelona le enkrat prvak Evrolige (2003), kar petkrat pa je igrala v finalu. V polfinalu je vidnejšo vlogo odigral Lorbek, ki je vseh svojih sedem točk dosegel v drugem polčasu, prav njegov zadnji koš pa je dokončno strl odpor Moskovčanov.

Najstarejši od bratov Lorbek je minuto in 15 sekund pred koncem tekme zadel trojko za vodstvo Barcelone z 59:51, s katero si je Barcelona, ki je sicer vodila večji del srečanja, zagotovila nastop v finalu. Lorbek je sedem točk dosegel ob metu 2:3 za dve točki in 1:3 izza črte 6,25, zbral je še devet skokov (5 + 4), imel dve podaji in eno ukradeno žogo. Na parketu je prebil 32 minut, največ med vsemi košarkarji Barcelone. Jaka Lakovič je igral osem minut, v katerih je trikrat vrgel na koš in enkrat zadel.

Pri CSKA Moskvi je svoje prve evroligaške minute na parketu po devetmesečni odsotnosti po operaciji hrbtenice preživel tudi kapetan slovenske reprezentance Matjaž Smodiš. V trinajstih minutah je zgrešil vse tri poskuse metov na koš, zbral pa je tri skoke v obrambi.

"Ključ do zmage je bila obramba in tudi odlično pokrivanje njihovih najboljših igralcev v zadnji četrtini, ko smo jih povsem zaustavili. To je polfinale Evrolige, v katerem so vsi pripravljeni igrati od začetka, toda mi smo potrebovali nekaj časa, da smo našli svojo igro. To nam je uspelo v drugi četrtini. Naša odlična obramba je bila zagotovo ključ za zmago proti CSKA. To bo moj prvi finale Evrolige, tako da tega ne bom nikoli pozabil. Vendar nas čaka še ena tekma in moramo zmagati, če želimo imeti lepe spomine na Pariz. To zmago posvečamo našim navijačem. V nedeljo jim bomo poskušali dati tisto, kar pričakujejo od nas," je po koncu polfinala za uradno stran Evrolige dejal Jaka Lakovič. Podobno kot slovenski reprezentant je odlično obrambo Kataloncev izpostavil tudi njihov najboljši strelec Fran Vázquez: "Odigrali smo odlično srečanje. Naša obramba je bila odlična in ravno obramba nam je omogočila, da smo držali prednost v drugem polčasu in se uvrstili v finale. Sedaj se moramo odpočiti in pripraviti na finale."

Povsem drugačne volje so bili v taboru CSKA. "V obrambi smo bili zelo dobri. Naša slabost je bil napad. Večino časa smo igrali le s šestimi oziroma sedmimi igralci v rotaciji. Sedaj nas čaka še tekma za tretje mesto," je dejal trener Jevgenij Pašutin, medtem ko je Zoran Planinić pripomnil: "Zelo dobro smo igrali v obrambi, v napadu pa veliko slabše. Če bi v napadu igrali bolje, bi vse lahko bilo drugače. Veliko ljudi nam ni verjelo, da lahko zmagamo, vendar smo dokazali, da lahko igramo proti Barceloni in smo v priložnosti za zmago. To je za nas zelo pomembno."

Evroliga, polfinale:

FC Barcelona : CSKA Moskva 64:54 (12:11, 17:10, 18:20, 17:13)
Vazquez 11, Rubio in Navarro 10, Lorbek 7, Lakovič 3; Šiškauskas 19, Langdon 12, Smodiš 0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.