Šport > Košarka
18 ogledov

Bryant: "Vemo, kako postati prvak"

Najboljša strelca ekip sta Kobe Bryant (29,4) in Paul Pierce (19,1). (Foto: EPA) Žurnal24 main
V četrtek se začenja finale lige NBA med Lakers in Celtics, med zadnjima dvema prvakoma. Bryant in soigralci igrajo za maščevanje. Tisto izpred dveh let je bila učna ura, zdaj vedo, kako jih premagati.
Rivalstvo med Celtics in Lakers se je začelo že v črno-belih časih. Kako so se končali vsi njihovi finalni obračuni, poglejte tukaj, v videu pa ne spreglejte nepozabnih vrhuncev njihovih tekem.

Dve leti za tem, ko so jih Boston Celtics nadigrali in ponižali, so Los Angeles Lakers dobili priložnost za maščevanje. V petek zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času moštvi s skupno 32 naslovi prvaka lige NBA v Staples Centru začenjata letošnji veliki finale. Predlani so imeli Celtics prednost domačega igrišča in so na odločilni tekmi za zmago s 4:2 Lakers premagali s kar 131:92, letos bodo imeli tekmo več doma njihovi rivali iz Kalifornije. Slednji branijo naslov prvaka, potem ko se lani košarkarji iz Nove Anglije zaradi poškodbe Kevina Garnetta niso prebili do finala, kjer nato rumeno-vijoličasti niso imeli težjega dela z Orlando Magici (4:1).

Drugič lahko šampionski prstan osvoji Slovenec Saša Vujačić. V finalu Zahoda proti Phoenix Sunsom je igral le, da bi grenil življenje Goranu Dragiću. Proti Celticsom najbrž priložnosti za igro ne bo dobil.

Ekipi sta od prejšnjega finala ohranili okostje moštva. Kobeju Bryantu in Dereku Fisherju je v branilskih vrstah v pomoč novinec v moštvu Ron Artest. Imajo prednost pod košem, kjer prevladujejo Pau Gasol, Lamar Odom in kljub težavam s kolenom Andrew Bynum (v finalu 2008 zaradi poškodbe ni igral). V vrstah Celticsov je velika trojka (Garnett, Ray Allen in Paul Pierce) postala velika četverica (z Rajonom Rondom). Njihova prednost je daljša in boljša klop, s katere lahko eksplodirata zadnji okrepitvi Rasheed Wallace in Nate Robinson ali pa se dokažeta Glen Davis in Tony Allen.

Jasno je, da je med nami veliko rivalstvo. Ta finale se je pričakoval zadnjih nekaj tednov. Letos imamo prednost domačega terena in zato komaj čakamo na začetek finala.
Phil Jackson

"Za nas bo velik izziv, da dokažemo, da smo boljša ekipa, da smo postali boljši košarkarji. Nasprotnik bo pravi," je po zmagi v finalu Zahoda s 4:2 nad Phoenix Suns dejal Kobe Bryant. "Izziv je, da osvojimo prvenstvo. Celtics so nam na poti. Oni imajo enak cilj. Ko smo z njimi igrali pred dvema letoma, je bila tisto za nas učna ura. Naučili smo se, kaj je treba imeti za naslov prvaka. Trdo moramo igrati v obrambi in v napadu z veliko energije." V prvem kolu končnice so se Lakers namučili z Oklahomo City Thunderjem, nato pometli z Utah Jazz, ne nazadnje so bili v ključnih trenutkih natančni in padli so Suns. "Dobri smo, zelo dobri," dodaja Bryant, ki se požvižga na rivalstvo med ekipama. "Rivalstvo me niti malo ne zanima. S tem naj se ukvarja javnost. Mene zanimajo le zmage."

Ko se je začela končnica, smo se zavedali, da imamo izkušnje in znanje, kako se zmaguje takšne tekme. Skupaj smo že tri leta in z enako prvo peterko smo že osvojili naslov prvaka.
Paul Pierce

Celtics v rednem delu niso blesteli in so zmagali le 27 od zadnjih 54 tekem. V končnici pa so začeli igrati šampionsko, kar so najprej dokazali proti najboljši ekipi rednega dela Cleveland Cavaliersom in nato proti Magicom. V finalu igrajo že enaindvajsetič in naskakujejo osemnajsti naslov. "Smo v finalu, kar smo tudi načrtovali. O finalu smo se pogovarjali že pred začetkom sezone," o velikem zaupanju v moštvo govori trener Doc Rivers. "Sestavili smo dobro strategijo in za zdaj se kaže za pravo. V rednem delu smo imeli nekaj poškodb in zato so igralci počivali, se pozdravili in zdaj lahko igramo z vsemi najboljšimi." Za razliko od Bryanta Pierceu zmage nad Lakers pomenijo največ: "Želim si igrati z njimi, želim iti v Los Angeles in jih tam premagati ter osvojiti šampionski prstan. To je veliko rivalstvo in pika. Motivacija je na višku. Rivalstvo je največja motivacija."


Los Angeles Lakers:
Redni del: 57 zmag, 25 porazov
Glavni trener: Phil Jackson
Najboljši igralec: Kobe Bryant – 29,4 točke na srečanje
Najmlajši igralec: Andrew Bynum, 22 let
Najstarejši igralec: Derek Fisher, 35 let
Pot v finale: 4:2 proti Thunderju, 4:0 proti Jazzom, 4:2 proti Sunsom
Zadnjič v finalu: 2009 (zmaga)
Naslovi prvaka: 2009, 2002, 2001, 2000, 1988, 1987, 1985, 1982, 1980, 1972, 1954, 1953, 1952, 1950, 1949

Boston Celtics:
Redni del: 50 zmag, 32 porazov
Glavni trener: Doc Rivers
Najboljši igralec: Paul Pierce – 19,1 točke na srečanje
Najmlajši igralec: Glen Davis, 24 let
Najstarejši igralec: Michael Finley, 37 let
Pot do finala: 4:1 proti Heatom, 4:2 proti Cavaliersom, 4:2 proti Magicom
Zadnjič v finalu: 2008 (zmaga)
Naslovi prvaka: 2008, 1986, 1984, 1981, 1976, 1974, 1969, 1968, 1966, 1965, 1964, 1963, 1962, 1961, 1960, 1959, 1957

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.