Šport > Košarka
2288 ogledov

Član Reala s trojnim dvojčkom popeljal Slovenijo v polfinale

Žiga Samar Reševalni pas/Twitter
Slovenski košarkarji blizu odličja.

Mlada slovenska košarkarska reprezentanca U-18 je v četrtfinalu evropskega prvenstva v Volosu z 71:57 premagala Veliko Britanijo in se uvrstila med štiri najboljše ekipe na stari celini. V slovenski vrsti sta se strelsko najbolj izkazala Bine Prepelič s 16 in Žiga Samar s 14 točkami, Andrej Stavrov je k zmagi dodal 11 točk. Odlično predstavo sta prikazala tudi Maj Dušanič, ki je podelil kar 5 blokad (6 točk in 9 skokov), ter Alen Malovčič (9 točk, 5 skokov) in bila tako ena izmed ključnih igralcev za zmago Slovenije.  

Samar, ki je sicer član madridskega Reala, je sicer zabeležil trojni dvojček. K 14 točkam je dodal še 10 skokov in 14 asistenc. Njegovo igro so izpostavili tudi na uradnem twitter profilu Fibe.

V polfinalu se bodo Slovenci v soboto pomerili s turškimi vrstniki. Nazadnje se je Slovenija v polfinale uvrstila leta 2002, ko sta na primer igrala Erazem Lorbek in Saša Vujačić.

Večino tekme v prednosti

Slovenci so četrtfinalni obračun sicer otvorili z atraktivnim in učinkovitim napadom, ki sta ga Samar in Gregor Glas izvedla praktično na vsaki tekmi. Po začetnem vodstvu Slovenije s 7:2, sta obe ekipi napravili veliko nepotrebnih napak, kljub temu, pa so mladi slovenski košarkarji po desetih minutah igre vodili z 18:10.

Britanci so drugo četrtino zaigrali agresivneje in se počasi ter vztrajno približevali. Selektor Peter Markovinovič je bil tako primoran spremeniti obrambno taktiko in Slovenci so s pritiskom po celem igrišču ter consko postavitvijo nekoliko omejili napade Britancev. V napadu se je razigral Stavrov, ki je s tremi uspešnimi meti za tri točke ohranil prednost Slovenije. Ta je v prvem polčasu izgubila 10 žog in fizično močnim Britancem dopustila kar 12 napadalnih skokov. Kljub temu so na glavni odmor Slovenci odšli s petimi točkami prednosti (33:28). 

Danes smo dokazali, da ne spimo na uspehu in dobri predstavi ob včerajšnji zmagi. Iz nje smo izčrpali novo energijo in zasluženo premagali neugodne Britance. Čaka nas dan počitka, nato pa novim zmagam naproti.

Peter Markovinovič, selektor U18

V prvi minuti drugega polčasa so Britanci hitro dosegli sedem zaporednih točk, izničili prednost Slovenije ter povedli s 35:33. Ekipi sta osrednji del tretje četrtine odigrali nervozno, Slovenci pa so kasneje uspeli ohraniti mirno kri in po manjšem naletu dve minuti pred koncem četrtine ponovno povedli za osem točk.

Slovenija je pred začetkom zadnjega dela vodila za pet točk (49:44), Rok Nemanič pa je s trojko ob osebni napaki povišal na +9. V zadnjem delu tekme so Slovenci na krilih izjemnih navijačev držali rezultatsko prednost in z moštveno igro v napadu navduševali občinstvo. V športni dvorani Nea Ionia je odmevalo "Mi, Slovenci!", na igrišču pa je slovenska reprezentanca slabe štiri minute do konca vodila že z več kot desetimi točkami razlike. Četrtfinalni obračun se je končal z rezultatom 71:57, Britanci pa so v celotnem srečanju vodili le 5 minut in 4 sekunde.

košarkarska reprezentanca do 18 let | Avtor: FIBA FIBA

Slovenija se bo v sobotnem polfinalu pomerila z reprezentanco Turčije, ki je v četrtfinalu premagala Francijo (69:64). Obračun, ki se bo začel ob 18. uri, bo v spletnem prenosu moč spremljati na Facebook strani in spletni strani KZS. Slovenska izbrana vrsta v kategoriji do 18 let je do zdaj osvojila eno odličje, leta 2002 so bili Slovenci evropski podprvaki.

Komentarjev 1
  • Avatar Beckerella
    Beckerella 00:56 02.avgust 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com