Šport > Košarka
50951 ogledov

"Dončić se umika, Irving pa že sporoča, kdo je glavni"

Dončić in Irving Profimedia
Po mnenju kontroverznega poznavalca je naveza Luka Dončić / Kyrie Irving obsojena na neuspeh.

Košarkarki analitik Skip Bayless je po drugem zaporednem porazu Dallasa, ob katerem sta na parketu skupaj igrala Luka Dončić in Kyrie Irving, kritiziral zadnjo kadrovsko potezo teksaškega moštva. 

Po mnenju Baylessa, ki je v preteklosti že večkrat razburil z ostrimi kritikami na račun slovenskega košarkarja, bodo v Dallasu obžalovali odločitev za nakup zvezdnika, čigar stil igre naj ne bi bil kompatibilen z Dončićevim.

Bayless je svoje mnenje utemeljil z dogajanjem na zadnjih dveh tekmah Dallasa, na katerih so morali Mavsi priznati premoč Sacramento Kings in Minnesoti Timberwolves.

Luka Dončić NBA Šport Ob vrnitvi Dončića odločil podaljšek, z Irvingom skupaj do 55 točk Luka Dončić NBA Šport Luka in Kyrie skupaj do 69 točk, šele zadnji napad odločil dvoboj

Še posebej sporne so se mu zdele zadnje sekunde obračuna z volkovi, na katerem Dallas ni prišel do meta za izenačenje, potem ko se Dončić in Irving nista uspela zediniti, kdo od njiju bo prevzel odgovornost.

Bayless je prepričan, da se Irving ne bo zadovoljil z vlogo druge violine, četudi v svojih izjavah trdi, da je pripravljen narediti vse, kar bo od njega zahtevala ekipa. Irvingova težnja po prevzemu vodilne vloge v moštvu naj si že odražala v številu metov iz igre, ki jih je ameriški košarkar beležil v zadnjih dveh četrtinah in podaljšku na prej omenjenih tekmah. 

"Samo eden od njiju dokazuje, da je nesebičen. In to je Luka. Kyrie je vrgel 12 žog v zadnji četrtini (tekme z Minnesoto, op. a.). Njegovo sporočilo je: 'Jaz sem glavni'. Kot sem že napovedal, Kyrie bo govoril, kako je pripravljen narediti vse, kar bo potrebno, v resnici pa si misli 'jaz imam izkušnje, jaz imam prstan, vi nimate prstana, jaz sem glavni'. Vendar tega ne bo povedal na glas. 'Oh, tukaj so me sprejeli, počutim se tako dobrodošlega'. Ali te Brooklyn ni sprejel? Ti nisi sprejel Brooklyna," je bil v sklopu košarkarske oddaje Undisputed oster Bayless.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Njegov sogovornik Shannon Sharpe ga je na tem mestu opomnil, da je Irving zadel 11 od 12 metov, zato bi bilo nesmisleno, če bi Dončić prekinil njegov nalet samo zato, da bi dokazal, kdo je "šef v Dallasu".

"Ne razumem, v čem je potem težava?" je vprašal Sharpe.

""Povedal sem ti. Odigrala sta dve tekmi. En košarkar je vrgel 22 žog v zadnjih dveh četrtinah in podaljšku, drugi pa pet. Košarkar (Luka, op. a.), ki mu ti praviš 'mali Bird', ki naj bi bil eden najboljših strelcev v zgodovini, je popolnoma preložil odgovornost na Kyrieja v dveh zadnjih četrtinah in podaljšku. To je zadosten vzorec."

"Luka je bil nezadovoljen, ker so izgubili. Pred tem so izgubili v Sacramentu. Zdaj so samo tri zmage nad 50-odstotnim izkupičkom in se komaj oklepajo petega mesta na Zahodu, ki je natrpan bolj kot kdajkoli prej. Luka se umika. Mislim, da ima Luka velik ego, toda jaz ga ne prepoznam v zadnji četrtini. Bil je tako zmeden, da mu je Kyle Anderson ukradel žogo. To je bila ena ključnih izgubljenih žog na tekmi. Preprosto mu jo je vzel iz rok, ker Luka ni bil prepričan vase, kar se odraža na njegovi telesni govorici."

Sharpe se je strinjal, da je negotovost pripomogla k porazu proti Minnesoti. "Oba sta se preveč trudila, da bi izpadla nesebična, kar se jima je na koncu maščevalo. Ne vem, če jih je to stalo zmage, zagotovo pa jih je stalo zadnjega meta," je dejal.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

"Resnica je, da si nista podobna fizično, toda gre za povsem enaka igralca," je nadaljeval Bayless. "To je težava. Čeprav je eden od njiju boljši strelec z razdalje in boljši izvajalec prostih metov. Toda Kyrie sploh ne pride do črte za proste mete. Luka jih izvaja, a je pri tem le 73-odstotno uspešen."

 | Avtor: Print Screen Print Screen
"Ko so v prišli v položaj za zmago, je Luka prepuščal odgovornost, medtem ko je Irving kot novinec v ekipi razmišljal, da bi morda moral metati Luka. Že na začetku sem rekel, da tole ne bo delovalo. Zavedam se, da sta dve tekmi majhen vzorec, toda za zdaj stvari ne delujejo, še posebej v zadnji četrtini in podaljšku."

"Ali se zavedaš, da je Kyrie v dveh zadnjih četrtinah in podaljšku zmetal 22 žog, Luka pa samo 5? Kyrie je dosegel 42 točk, Luka 7. 42 proti 7! Zdi se mi, da se Luka ugasne v zadnji četrtini. Kot bi želel povedati 'ok, ti zaključuj napade, jaz jih ne bom'. Mislim, da Luka v odločilnih trenutkih ni preveč zadovoljen ob Kyrieju, ki je povsem dominanten z žogo."

"Povedal sem že in povedal bom še enkrat: Luka Dončić dolgoročno ne bo zadovoljen s Kyriejem Irvingom. Preveč sta si podobna. Oba potrebujeta žogo in morata metati na koš. Nikoli ne bosta kot Anthony Davis in Lebron James, Shaquille O'Neal in Kobe Bryant, Joel Embiid in James Harden. Luka se spreminja v pristnega organizatorja igre, Kyrie pa postaja glavni strelec. Pred prihodom Kyrieja je bil Lukov 'usage rate' malo pod nivojem Giannisa Antetokounmpa za prvo mesto v ligi. V zadnji četrtini je njegov 'usage rate' na ničli, ker sploh ne meče na koš."

Luka Dončić Kyrie Irving | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
  • Ender3 20:16 15.februar 2023.

    Ne vem, če je to pisanje vredno publicitete. Dogajanja v ZDA nas slovence pregovorno ne zanima preveč.. Mediji pa nabijajo z Dončićem kot, da njihova last..