Šport > Košarka
3334 ogledov

Luka in Kyrie skupaj do 69 točk, šele zadnji napad odločil dvoboj

Luka Dončić Profimedia
Košarkarjem Dallasa bi skoraj uspel neverjeten preobrat. Od -26 so prišli do napada za podaljšek, a je Minnesota slavila s 124:121.

Dallas Mavericks so po prihodu Kyrieja Irvinga prvič zaigrali pred domačimi gledalci, nasprotnik zasedbe iz Teksasa je bila tokrat Minnesota. Ta je doslej zbrala le eno zmago manj kot gostitelji, a se je z razmerjem 30-29 nahajala na osmem mestu zahodne konference, Dallas je bil četrti, v sezoni je zbral 31 zmag in 27 porazov.

Na uvodu tekme so sicer nekoliko boljše zaigrali Volkovi in ob slabi obrambi domačih povedli za šest točk. Nato je svoji prvi dve točki dosegel Irving, Luka Dončić pa je serijo 6:0 Dallasa zaključil s štirimi točkami, drugi koš je dosegel po protinapadu, ki ga je začel sam z ukradeno žogo. Na semaforju se je tako na polovici četrtine izpisal izid 13:13.

Domači ekipi je veliko preglavic povzročal Rudy Gobert, tako Dwight Powell kot JaVale McGee sta izgubljala boj s Francozem. Ta je bil z devetimi točkami in štirimi skoki najzaslužnejši, da se je Minnesota vrnila v vodstvo, po njegovem odhodu na klop pa se je razigral še novopečeni udeleženec All-Star tekme Anthony Edwards, ki je za goste dosegel osem točk zapored in jih popeljal do +9.

Prvih 12 minut se je na koncu končalo z izidom 33:23 v korist gostov. Luka, ki so ga Volkovi ob napadih Dallasa vseskozi 'podvajali', je dosegel 10 točk, Edwards na drugi strani še dve več.

Domači so drugo četrtino odprli z dvema trojkama Thea Pinsona, nato pa je eksplodiral Christian Wood. Ta je nanizal kar 11 točk. Ker je bil Dallas precej manj uspešni v obrambi he njegov strelski učinek zadoščal le za točko zaostanka pri 40:41. Volkovi so tudi naprej zlahka prihajali do košev in znova povedli za devet točk.

Ob zaostanku 42:51 se je na parket vrnil Dončić. Po njegovih dveh prostih metih in podaji za koš Powella, so se gostitelji približali na pet točk zaostanko, vendar nato še enkrat več popustili. Odstotek meta iz igre Minnesote je narastel celo na 61 odstotkov, gostje pa so z devetimi zaporednimi točkami prišli do 60:46.

Štirinajst točk razlike je bilo tudi po trojki Mika Conleyja, ki se je Volkovom pridružil tik pred iztekmo prestopnega roka, pred tem je bil član Utaha. Ostalo je le še deset sekund. Luka je popeljal žogo v napad in se nato odločil za podajo na trojko, z metom izza črte je bil natančen Wood za 54:65. To je bila Dončićeva tretja asistenca na tekmi, vknjižil je še 15 točk in štiri skoke. Razočaral je Irving, ki je ob metu 2/8 dosegel le štiri točke.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Dallas je tudi na začetku drugega polčasa 'pustil' obrambo v garderobi, Minnesoto je tretjo četrtino odprla z delnim izidom 14:3 za +22. Domači so igrali povsem brez energije. Dvorana je povsem utihnila, ob prikazanem so le še največji optimisti lahko verjeli v preobrat na tokratni tekmi.

Do polovice četrtine so Volkovi dosegli že 89 točk in vodili za 26. Luka je v naslednji minuti dosegel svoje prve štiri točke v polčasu za 67:89, kasneje pa sta z Woodom, ki ga je Jason Kidd kljub dobri predstavi v prvem polčasu precej časa 'pozabil' na klopi, poskrbela, da se je razlika spustila pod mejo dvajsetih točk. Dve minuti in pol pred koncem četrtine so Mavericks po delnem izidu 12:2 zaostajali za 16 (75:91).

Luka je kasneje zadel tudi svojo prvo trojko na dvoboju (1/5), le za las pa je ob zadnjem svoku sirene v tretji četrtini zgrešil še drugo. In to kljub temu, da se je ob iztekajočem se času za met moral odločiti s črte prostih metov na svoji strani igrišča. Žoga je zadela obroč, ostalo je pri 82:100.

Dončić je obsedel na klopi, Irving pa je zaostanek domačih hitro zmanjšal na 15 točk. A Dallas je igral z nizko postavo, brez Powela, McGeeja in Wooda, to pa je nekaj časa izkoriščal Gobert. Ta je iz igre metal 9/9.

A Irving se je povsem razigral. Ko je skoku v napadu in košu za dve točki dodal še hitro trojko, so pri Minnesoti vzeli minuto odmora pri 97:107. Ostalo je še skoraj devet minut časa.

Slovenski zvezdnik se je na parket vrnil malce po polovici četrtine, na semaforju je bil izpisan rezultat 101:111. Josh Green bi sicer lahko pred tem še nekoliko znižal zaostanek, vendar je zgrešil oba prosta meta.

Luka je prepustil žogo Irvingu, ta je štiri minute pred koncem dosegel še svojo 20. in 21. točko v četrti ni, skupno jih je zbral 31. Dallas je pred novim 'timeoutom' gostov prišel na 108:116.

Minuto kasneje je Dončić zadel trojko, kasneje podal še za uspešen met Franka Ntilikine, nato pa z dvema prostima metoma Dallas približal na 118:122.

Osemindvajset sekund do konca je Irving s trojko poskrbel za dve točki zaostanka, Conley pa je zadel le enega od dveh prostih metov za 121:124. Zgrešil je drugega, Luka je prišel do svoje 12. odbite žoge. Sledila je minuta odmora. Ostalo je še slabih 15 sekund, Dallas bi lahko s trojko celo izsili podaljšek.

Dončić in Irving sta izmenjala nekaj podaj, a do meta nista prišla, slednji je izgubil žogo. Od sredine tretje četrtine so Mavs nadoknadili 23 od 26 točk, a na koncu ostali prekratki.

Dončić tokrat ni bil prvi strelec svoje ekipe, s 36 točkami ga je prekosil Irving (met iz igre 15/23). Luka je zbral 33 točk, 12 skokov, 6 asistenc in ukradeno žogo. Wood je v 22 minutah in pol dosegel 24 točk, nihče od ostalih domačih košarkerjev ni presegel šest doseženih točk.

Pri Minnesoti je Edwards zabeležil 32 točk, Gobert pa ob 14 skokih 21 (met iz igre že omenjenih 9/9).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice