Šport > Košarka
2656 ogledov

Dallas do izjemno pomembne zmage proti velikemu tekmecu

Kyrie Irving Profimedia
Dallas Mavericks so se z zmago s 122:114 na lestvici Zahoda približali Sacramentu. Moštvi se bosta že čez nekaj ur pomerili znova, pričakuje se vrnitev Luke Dončića.

Čeprav je marsikdo napovedal vrnitev Luke Dončića že na prvi tekmi proti Sacramentu, moštvi se bosta pomerili dvakrat v dveh dneh, je slovenski zvezdnik izpustil še četrti dvoboj po poškodbi pete. Šlo je sicer za obračun tretjega in četrtega na lestvici zahodne konference, Kings so pred prvo medsebojno tekmo v sezoni zabeležili razmerje 31-23 v zmagah in porazih, Mavericks 30-26.

Slednji so odlično krenili v dvoboj in že po treh minutah domačega trenerja Mika Browna prisilili v minuto odmora pri zaostanku s 4:11. Po vrnitvi na parket so gostitelji zaigrali nekoliko boljše in se precej hitro približali na dve točki zaostanka, vendar je Dallas v naslednjih minutah ostajal korak pred tekmeci predvsem po zaslugi Josha Greena in JaValeja McGeeja, nato pa je trojko z velike razdalje za +7 zadel Kyrie Irving, ki je odigral svojo drugo tekmo v dresu zasedbe iz Teksasa. Prišlek iz Brooklyn Nets je sicer zbral že štiri asistence.

Dallas je nato prišel celo do delnega izida 16:0, osem točk je v tem nizu dosegel Christian Wood, ki je zadel tudi dva meta izza črte za tri točke. Četrtina se je končala s trojko novinca Jadena Hardyja, ta je sekundo pred zadnjim piskom sirene poskrbel za 45:25. Le dvakrat v zgodovini franšize je Dallas sicer dosegel več točk v prvi četrtini, po 46 jih je nasul Seattle Supersonicsom v letih 1987 in 1992.

Po uspešnem metu za tri točke McKinleyja Wrigta IV. so Mavericks na začetku druge četrtine že povedli s +23, a je Sacramento odgovoril z osmimi zaporednimi točkami. Toda tudi to ni zmedlo gostov, po petih točkah Irvinga in še dveh trojkah Hardyja so Mavericks na polovici četrtine vodili s 65:41.

Hardyja so na naboru kot 37. sicer izbrali prav Sacramento Kings, a je Dallas zanj že na večer 'drafta' ponudil dva prihodnja picka drugega kroga in ga tako zvabil v svoje vrste.

Razlika se je pod mejo dvajsetih točk prvič spustila šele v zadnji minuti prvega polčasa, na glavni odmor se je odšlo z izidom 74:56.

Jason Kidd | Avtor: Profimedia Profimedia

Irving je tretjo četrtino odprl s petimi doseženimi točkami, Dallas pa je brez večjih težav zadrževal priigrano prednost. Pri domačih se je sicer razigral 'rookie' Keegan Murray, ki je še pred polovico četrtine zadel svojo četrto trojko. Sam je izza črte metal 4/5, vsi preostali košarkarji Sacramenta le 1/12. Na drugi strani so Mavericks do takrat zadeli 14 od 30 poizkusov za tri točke. Slabih pet minut pred koncem tretjega dela igre je Brown vzel nov 'timeout' pri zaostanku 72:92.

Kings so nato zaigrali boljše v zaključku četrtine in prišli na 14 točk zaostanka.

V zadnjih 12 minut igre se je tako krenilo z rezultatom 101:87, Hardy je po prvem neuspešnem napadu domačih na začetku zadnje četrtine s trojko poskrbel za +17. A to so bile edine točke gostov v prvih štirih minutah četrte četrtine. S košem De'Aarona Foxa so se Kings slabih osem minut pred koncem približali na 94:104. Trener Dallasa Jason Kidd je zahteval posvet na klopi.

Pogovor ni pretirano pomagal, po dveh izgubljenih žogah gostov je Fox poskrbel za -8. S trojko je naposled odgovoril Tim Hardaway Jr. 

Ta je sicer postal 53. igralec v zgodovini lige, ki je zbral vsaj 1.400 zadetih metov za tri točke. Ob tem se je na lestvici zadetih trojk pri Dallasu zavihtel na šesto mesto pred Dereka Harperja. Hardaway ml., ki je pred tem igral tudi za New York Knicks in Atlanta Hawks, je v dresu Mavericks zadel 706 trojk.

Fox, ki je do takrat izvajal proste mete 10/10, je zgrešil oba meta s črte, na drugi strani je bil z enakega položaja dvakrat uspešen Irving za 112:100. Na semaforju so ostale še štiri minute.

Dobro minuto pred koncem je Fox še enkrat približal svoje moštvo na osem točk zaostanka, pol minute kasneje na šest. Irving je zadel prosta meta in Dallas 24 sekund pred zaključkom popeljal na 118:110.

Po minuti odmora je Fox še enkrat poslal žogo skozi mrežico, nato pa so sodniki Sacramentu dosodili 'clear path foul' (prekršek, ko je košarkar v napadu pred vsemi obrambnimi igralci; op.p.). Reggie Bullock je zadel oba prosta meta, Dallas pa je obdržal žogo. Po novem prekršku je bil s črte prostih metov natančen še Irving. Dvoboj je bil odločen, po zadnjem košu domačih pa se je končal s 122:114.

Irving je k zmagi prispeval 25 točk, tri skoke in 10 asistenc, mejo desetih točk pa je preseglo še šest košarkarjev Dallasa: Green (17), Hardaway Jr. (15), Wood, ki je odigral le 12 minut, Bullock (oba 13), Hardy (12) in McGee (11). Slednji, v zadnjem času ni veliko igral, je zbral še 9 ulovljenih žog.

Pri Sacramentu je Fox zbral 33 točk, Domantas Sabonis pa je ob 11 skokih in sedmih podajah vknjižil še 18 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice