Šport > Košarka
4183 ogledov

Dallas na krilih Dončića do delnega izida 30:0, a drame še ni bilo konec

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so bili blizu enega največjih preobratov v zgodovini košarke. Na koncu jim ni uspelo, Oklahoma City Thunder je slavil s 126:120.

Luka Dončić je ob rojstvu svoje prvorojenke izpustil le eno tekmo, to so Dallas Mavericks prepričljivo izgubili, že nasledji dan pa se je vrnil v kader zasedbe iz Teksasa, ki se je pomerila z moštvom Oklahoma City Thunder. To je v dvoboj vstopilo kot tretje v zahodni konferenci z razmerjem 12-6, Dallas je bil četrti z zmago manj in porazom več.

Prvič po svetovnem prvenstvu, ko je Kanada premagala Slovenijo, sta se srečala Dončić in Shai Gilgeous-Alexander. Pri Dallasu so tokrat sicer manjkali Kyrie Irving, Josh Green in Tim Hardaway Jr., že dlje časa je odsoten Maxi Kleber, Dante Exum pa je dobil prost večer zaradi enakega vzroka kot dan prej Dončić. Tudi Avstralcu se je rodila hči.

Strelci v prvih minutah niso bili uspešni, je pa Luka po dobrih dveh minutah na trojki našel Setha Curryja, ki je zadel za 5:0. Ob tem je slovenski zvezdnik že zbral tudi tri skoke. Prve točke je košarkar, ki je na copatih nosil zapisano ime hčerke Gabriele, dosegel s prostih metov, zadel je štiri iz prav toliko poizkusov. Niz šestih zaporednik točk je končal z metom iz polrazdalje za 11:7.

Sledile so izenačene minute, nato pa je Derrick Jones Jr. povezal dva uspešna meta za tri točke, ob drugem mu je podal Dončić, in odpeljal domače znova na pet točk prednosti. Trener Oklahome Mark Daigneault je vzel minuto odmora, po njej pa je trojko zadel Isaih Joe. Ob tem je slaba obramba znervirala Jasona Kidda, ki je tudi sam takoj posegel po 'timeoutu'.

Ta ni pomagal, s skupnim nizom 8:0 so gostje povedli s 27:24. Luka je odgovoril s prostih metov, prišel je do svoje 9. in 10 točke.

A peterka Dončić, Jaden Hardy, Olivier-Maxence Prosper, Richaun Holmes in Dexter Dennis, ki verjetno tudi na treningu še nikoli ni zaigrala skupaj, je ob koncu četrtine izgubila stik s tekmeci, ti so po prvih 12 minutah vodili s 33:27. Thunder je četrtino sicer končal z delnim izidom 14:3.

Ob pomanjkanju kadrovskih rešitev je Dončić, ki je odigral celotno prvo četrtino, na parketu ostal tudi na začetku druge. V prvih dveh minutah in pol je dosegel eno točko s prostega meta, to je bilo vse kar so domači v tem obdobju zmogli v napadu. Na drugi strani je Davis Bertans, nekdanji član Olimpije je minulo sezono sklenil v dresu Dallasa, nanizal šest točk za 41:28.

Kljub Dončićevi trojki je prednost gostov hitro naraščala, ob zaostanku 34:51 pa je reagirala tudi klop domačih. Luka je po 17 minutah le sedel na klop. Zbral je 14 točk, 8 skokov, 3 asistence.

Počitek pa ni trajal dolgo, le dobri dve minuti. Slovenec je hitro prišel do četrte podaje ob košu Derecka Livelyja II., v naslednjem napadu pa je Mavericks približal na 44:56.

A ko je naposled svoja prva dva meta iz igre, obakrat je bil natančen izza črte, dosegel Gilgeous-Alexander, se je razlika prvič na tekmi dvignila do 20 točk. Ostale so še tri minute do odhoda na glavni odmor.

Dallas je kasneje le nekoliko boljše zaključil drugo četrtino. S trojko pol minute pred zadnjo sireno je Dončić tako poskrbel za izid polčasa pri 56:72. V svojo statistiko je vpisal že 21 točk, 9 ulovljenih žog, 5 podaj in blokado. Odigral je kar 22 minut.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

V tretji četrtini so domači košarkarji grešili pri metih za tri točke, precej bolj natančni so bili v tem elementu gostje. Ti so z delnim izidom 8:0 že povedli z 82:58, vendar so nato s šestimi točkami v nizu odgovorili tudi Mavericks. Luka je pri tem dosegel dve točki s košem 'od table', nato pa je podal za zabijanje Livelyja.

Na polovici četrtine se je razlika z -24 stopila na nekoliko bolj sprejemljivih 15 točk zaostanka.

Slabe štiri minute pred koncem četrtine je Dončić s trojko približal na 79:90. Ob tem mu je do trojnega dvojčka manjkala le še ena podaja. 

Minuto kasneje je Dwight Powell z dvema prostima metoma zaostanek spustil pod deset točk (81:90).

A kar so si gostitelji z velikim trudom priigrali, so zlahka izgubili. Ob tem jim ni šla na roko tudi čudno dosojena osebna napaka nad Bertansom pri metu za tri točke, Latvijec je nato trem prostim metom dodal še zadeto trojko, domači pa so izgubili tudi dve žogi, ki so jih tekmeci kaznovali s protinapadoma. Thunder je prišel do delnega izida 13:0. Njihov nalet je s trojko za 84:104 prekinil Dončić.

Slovenec je osem sekund pred koncem četrtine poizkusil z novim metom za tri točke, zahteval prekršek, ki pa ga po stari navadi ni dobil. Na drugi strani je Luguentz Dort poskrbel, da se je v zadnjih 12 minut krenilo pri izidu 107:84.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Dončić je še naprej ni dobil počitka. Z dvema asistencama za trojki A. J. Lawsona je sicer prišel že do 11 asistenc in tako tretjega trojnega dvojčka v sezoni. Skupno je v tem elementu že na devetem mestu v zgodovini lige NBA, tako kot legendarni Celtic Lary Bird jih je zbral 59. Pri izidu 93:111 so se za posvet na klopi odločili pri Oklahomi.

Ekipi sta se vrnili na parket, a že po dobri minuti je Daigneault znova zahteval minuto odmora. V tem času je namreč Dončić podal za zabijanje Livelyja, nato ukradel žogo v obrambi, v napadu pa je s trojko Dallas približal na 13 točk zaostanka.

Niz domačih se je nadaljeval tudi po 'timeoutu', naveza Dončić/Lively je poskrbela za nov koš, Slovenec pa je nato še z dvema podajama našel Setha Curryja, ki je zadel dve trojki. Izza črte je bil natančen še Jones Jr., Luka je v obrambi prišel do druge blokade, že ob njegovi 17. asistenci pa je Lively poskrbel za izenačenje na 111:111. Delni izid 24:0 je Daigneaulta prisilil v novo minuto odmora. Do konca je ostalo še pet minut in pol.

Neverjetno! Gostujoča barka se še kar ni nehala potapljati. Dončić je poskrbel za prvo vodstvo domačih po tistem iz prve četrtine, ko so vodili s 24:22. Jones Jr. je dosegel naslednji koš po skoku v napadu, Luka pa je v obrambi ukradel žogo, stekel v protinapad in zaključil za 117:111. S tem se je končal delni izid 30:0.

Gre za nov rekord franšize, do zdaj je najdaljši niz znašal 28 zaporednih točk na tekmi aprila 2021 proti ekipi Golden State Warriors.

A vse se enkrat konča, Thunder se je naposled le prebudil in dokaj hitro prišel na točko zaostanka, a je Lawson ob Dončićevi 18. podaji s trojko poskrbel za 120:116.

A nato se je izmučenim in zdesetkanim gostiteljem, ki so igrali tudi drugo tekmo v dveh dneh, ustavilo. Chet Holmgren je pobral dva skoka v napadu in s košema izenačil. Pri tem so sodniki Dončiću dosodili tudi korake, po njihovem mnenju je premaknil stojno nogo. Luka se s to odločitvijo ni strinjal, še zlasti po tem, ko je podobno akcijo na drugi strani izpeljal Jalen Williams, ki je goste vrnil v vodstvo s 122:120.

Po Dallasovi minuti odmora je Gilgeous-Alexander ukradel odločilno žogo in dobre pol minute pred koncem poskrbel za 124:120. Na drugi strani sta bila pri metih za tri točke nenatančna Lawson in Curry, po prekršku pa je Williams postavil končni izid 126:120.

Po tekmi je imel Luka še marsikaj za pripomniti sodniku Mitchell Ervinu, ki mu je dosodil odločilne korake.

O njih je po tekmi spregovoril tudi Kidd. "Težka odločitev za nas. Nisem si še ogledal posnetka, zato ne morem komentirati, sploh pa si ne želim dobiti kazni."

Dončić je odigral kar 46 od 48 minut. Z metom iz igre 11/22 (5/13 trojke, 9/14 prosti meti) je zbral 36 točk, k temu pa je dodal še 15 skokov, 18 podaj ter po dve blokadi in ukradeni žogi. Jones Jr. je dosegel 24 točk, Lively 20, novinec pa je imel v statistiki še 16 skokov in 7 blokad.

Pri Oklahomi je kar osem igralcev zabeležilo dvoštevilčno število točk, največ Williams (24), Gilgeous-Alexander pa 17.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice