Šport > Košarka
3611 ogledov

Debitiral s 27 leti in takoj navdušil

Jakob Čebašek Žiga Zupan/Sportida
Na tekmah s Hrvaško je eno najprijetnejših presenečenj predstavljal Jakob Čebašek. V 28. letu starosti je sicer dočakal prvo člansko reprezentančno akcijo.

Ob številnih odpovedih se je na dveh pripravljalnih tekmah s Hrvaško izkazal Jakob Čebašek. Ljubljančan, ki si klubski kruh služi v Belgiji, tokrat pa je pri 27-ih letih prvič oblekel dres članske reprezentance, je bil na prvi tekmi v Varaždinu prvi strelec slovenske izbrane z 22 točkami, na drugem dvoboju v Celju pa jih je v statistiko vpisal 11.

"Zelo sem zadovoljen s tema tekmama. Širši javnosti sem pokazal, da te srce, želja in sanje lahko marsikam pripeljejo. Če povem po resnici, si nisem mislil, da se bomo tako dobro upirali Hrvatom. Ne odgovarja jim naša hitra, energična igra. Trener je vseskozi govoril, da se jih ne smemo ustrašiti, pokazali smo srce, borbo, šli smo v kontakt, pokazali smo jim, da jih nismo prišli le gledati, ampak smo se bili pripravljeni tudi stepsti. Danes nam je zmanjkala rotacija pod košem. Jaz, Blaž Mahkovic in Edo Murić smo tudi morali zaigrati na poziciji centra. Kljub temu poraz za osem točk, ni katastrofa," je po dveh tekmah s Hrvati, ki so imeli v svojih vrstah štiri košarkarje iz lige NBA, dejal Čebašek.

Gregor Glas Mladi up Šport Pri 12-ih še treniral nogomet, pri 17-ih že v reprezentanci proti NBA igralcem

Ta je prepričan, da si je mesto v izbrani vrsti prislužil tudi za uradni tekmi proti Latviji in Turčiji: "Res pričakujem, da bom ostal v reprezentanci tudi po priključitvi novih igralcev. Če se bo zgodilo drugače, pa tudi ne bom užaljen. Vseeno mislim, da sem si zaslužil biti med dvanajsterico, ekipi želim pomagati pri uvrstitvi na svetovno prvenstvo. Menim, da bi bil neuspeh, če ne bi dobili vsaj ene tekme. Pričakujem pa, da se bomo na obeh borili za zmago." 

Je v preteklosti že razmišljal, da se ne bo nikoli prebil v reprezentanco? "Razmišljal sem že o tem, da je pomembna le moja klubska sezona. Nato sem videl novice o odpovedih, o pomlajevanju ekipe. Na srečo ... Ne, na srečo ... Na srečo v nesreči so evroligaški košarkarji ostali brez nastopov, meni pa se je ponudila priložnost, da se dokažem. Rado (selektor Trifunović, op.p.) mi je ob prihodu dejal, da naj se ne bojim kaj narediti. Če mislim nekaj storiti, naj to tudi storim. Nihče ni tukaj, da bi 'zanalašč' zgrešil met, ali izgubil žogo. Dejal je, da se ne smemo ustrašiti NBA igralcev. Na treningih je opazil mojo energijo, me pohvalil, spodbudil."

Jakob Čebašek | Avtor: Žiga Zupan/Sportida Žiga Zupan/Sportida

Čebašek se je sicer znašel tudi na širšem spisku za EuroBasket 2017, a je bil s seznama Igorja Kokoškova odstranjen ob prvem rezu 11 igralcev. "Malce sem bil razočaran, ker me takratni selektor ni videl na parketu. Ampak postali smo evropski prvaki, odločitev pa je bila tako očitno prava. Sem pa zato prišel zdaj. Morda sem zaradi lanskega seznama tudi zdaj pričakoval klic."

Slovenija:Črna Gora Proti vsem pravilom Šport Klub izkoristil razmere in še oslabil slovensko izbrano vrsto

Zaenkrat nekdanji MVP rednega dela slovenskega prvenstva ostaja v Belgiji. "Pogodbo sem podpisal že aprila. Imel sem tudi dva meseca pavze zaradi zloma kosti v dlani, podpisal pa sem tudi zaradi družine, da bi lahko brez nervoze preživeli poletje. Kasneje je sicer bilo nekaj kontaktov iz dveh močnejših lig, ampak pogodba je že bila podpisana. Je pa belgijska liga definitivno močnejša od slovenske. Vlaganja v šport so večja, dvorane so polne, na dvoboje pride po pet, šest tisoč gledalcev. Zdaj si želim dobro odigrati sezono in se nato morda preseliti v kakšno močnejšo ligo - Španija, Grčija, Italija ...Vsak trening naredim na polno, trudim se, ni važno, kdo je nasprotnik."

Na vprašanje, kdo iz močnejših lig ga je poleti kontaktiral, je Čebašek pojasnil: "Klub iz najmočnejše grške lige ter klub iz druge italijanske. O imenih ne bi govoril."

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.