Šport > Košarka
23 ogledov

Dirk in Kevin - če ju ne ustavijo, izgubijo

Bynum in Gasol morda ustavita Dirka pod košem, stran od njega pa težko. (Foto: E Žurnal24 main
Memphis in Oklahoma to nedeljo začenjata polfinale Zahoda v ligi NBA. Dallas in Los Angeles bosta prvo tekmo odigrala v ponedeljek. Kako ustaviti Duranta in Dirka, sta glavni nalogi Grizlijev in Jezernikov.
Durant ima v končnici
še boljše povprečje točk kot v rednem delu. Več statistike prvega kola pa lahko preverite tukaj.

LA Lakers (2) - Dallas Mavericks (3)
Tako Los Angeles Lakers kot Dallas Mavericks so morali v prvem kolu končnice pokazati vse svoje znanje, da so napredovali prek New Orleans Hornetsov in Portland Trail Blazersov. Daljša klop (Jason Terry je eden najboljših igralcev, ki začenja na klopi), nepopustljivost in samozavest, ki jim je manjkala v končnicah minulih sezon, so glavni aduti Teličkov. In seveda Dirk Nowitzki, ki je proti Blazersom odigral kot MVP (27,3 točke in 7,8 skoka na tekmo) - še posebej odličen je bil v odločilnih, četrtih četrtinah (18 točk na prvi, po 14 na drugi in šesti tekmi). Jezerniki bodo stavili na odlično obrambo, dominantno centrsko navezo (Andrew Bynum, Pau Gasol in Lamar Odom) in Kobeja Bryanta. Ko ima slednji odstotek meta nad 44 odstotkov, jim zmaga ponavadi ne uide, a če nima strelskega večera, so lahko v težavah.

Ko Lamar Odom krije Dirka Nowitzkija, ima slednji 14 metov na koš na 36 minut. Ko pa Odom sedi, ima Nowitzki 21,4 meta na koš na 36 minut.

Ekipi sta v rednem delu odigrali tri tekme - z dvema zmagama so bili uspešnejši Lakers. Ti bodo imeli tudi prednost domačega parketa. Vseeno pa nekaj več možnosti sam dajem Mavericksom in sicer zaradi bolj kolektivne igre, bolje organizirane, z več asistencami - Jason Kidd ima letos povprečno 8,2 podaje na tekmo, Derek Fisher le 2,7. Glavna naloga Los Angelesa bo ustaviti Dirka, a ko ta stopi stran od koša, tudi na črto za tri točke, ga bosta Gasol in Bynum bolj težko. Tako imenovi faktorji X bosta klop Lakersov, ki je letos ostala še veliko dolžna, in Caron Butler, ki se morda vrne v kader Mavericksov, potem ko zaradi poškodbe ni igral od sredine januarja.

"Pet, šest sezon je naš cilj naslova prvaka. Ko si enkrat že tolikokrat v končnici, si še bolj želiš prstana. Prvi korak smo naredili. Imamo dober občutek, a pred nami je še dolga pot. Zdaj nas čakajo branilci naslova," pred začetkom serije z Lakers pove Dirk Nowitzki. Derek Fisher pa je strnil naslednje misli: "Vsak bi rad v prvem kolu pometel s tekmecem, a če ti to ne uspe, si le utrdiš kožo. Dobili smo mentaliteto, ki jo potrebuješ za nadaljevanje končnice."

Naša napoved: Mavericks gredo naprej s 4:3.
Napoved ameriških analitikov na ESPN: vseh 14 stavi na Lakers.

Oklahoma Thunder (4) - Memphis Grizzlies (8)
Tako Oklahoma City Thunder kot Memphis Grizzlies so prvič dobili dvoboj prvega kola končnice. Denver Nuggetse in San Antonio Spurse so premagali povsem zasluženo. Očitno je, da gre za moštvi, ki sta v vzponu in bosta v naslednjih sezonah krojili sam vrh v zahodni konferenci. To bo dvoboj izjemnega napada Oklahome, ki ga vodita najboljši mladi dvojec v ligi, Kevin Durant (32,4 točke na tekmo v končnici) in Russell Westbrook (23,8 točke na tekmo v končnici), in nepopustljiva obramba Memphisa, kjer prednjači izkušeni Tony Allen, že prvak z Boston Celtics (v prvem kolu je onemogočil Manuela Ginobilija in Tonyja Parkerja).

V ključnih situacijah ima Durant v letošnji končnici kar 78 odstoten met.

Izziv trenerja Oklahome bo, da na isti valovni dolžini obdrži Duranta in Westbrooka, potem ko je v prvem krogu med njima prišlo do iskric. Russell je forsiral svoje prodore in mete, a bil pri tem manj uspešen od Kevina. Zavedati se mora, da je njegova primarna naloga asistiranje. Ključni dvoboj se obeta pod košem: na eni strani bosta Zach Randolph in Marc Gasol, na drugi strani Kendrick Perkins in Serge Ibaka. Prva dva sta neustavljiva v napadu (v povprečju dajeta po 38 točk na tekmo v končnici in imata 64,2 odstoten met), druga dva pa odlikuje izjemna obramba (Ibaka je najboljši bloker). V rednem delu sta se ekipi srečali štirikrat, od tega so trikrat zmagali ... Grizzlies, pa čeprav Allen ni uspel ustaviti Duranta (v povprečju 28,9 točke na 36 minut, ko ga krije Allen). Memphis gre le dva dneva po zadnji tekmi s San Antoniom utrujen v serijo z Oklahomo, ki ostaja favorit, a priznava, da jim Grzliji prav nič ne dišijo.

Naša napoved: Thunder gre naprej s 4:3.
Napoved ameriških analitikov na ESPN: vseh 12 stavi na Thunder.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.