Šport > Košarka
62 ogledov

Domžalčani povedli v finalu

Aleš Pipan Zlatorog Laško Union Olimpija Zlatorog/Facebook
Košarkarji Helios Suns so v prvi tekmi finala lige Nova KBM premagali Zlatorog s 64:62 (15:15, 33:30, 52:49).

Košarkarji Helios Suns so pripravili novo veliko presenečenje. Potem ko so v polfinalu lige Nova KBM izločili favorizirano Krko, so v prvi tekmi finala ugnali Zlatorog s 64:62 in v seriji na tri zmage povedli z 1:0.

Do uspeha so Domžalčani prišli v dvorani Tri lilije, ki je do zdaj v slovenskem prvenstvu veljala za skoraj neosvojljivo trdnjavo. Zlatorog je namreč v njej izgubil le eno tekmo v celi sezoni in še to ob koncu prvega dela, ko rezultat ni bil več v prvem planu. Zgodilo se je 27. februarja proti Rogaški, se pravi, da Laščani več kot tri mesece ali devet tekem niso izgubili na domačem parketu.

A Domžalčani, ki so po daljšem času nastopili v skoraj kompletni postavi, saj se jim je pridružil kapetan Željko Zagorac, so se domačinom tokrat hrabro postavili po robu in v dramatični končnici prišli do zaslužene zmage. Helios Suns je namreč vodil večji del drugega polčasa, ni pa znal zaključiti tekme nekaj minut pred koncem, ko je imel kar nekaj napadov zapored za vodstvo z desetimi točkami naskoka. Gostom se je ustavilo pri 63:56 štiri minute in pol pred koncem.

Žoga ni šla skozi obroč, varovanci domačega stratega Aleša Pipana pa so strelski mrk gostov izkoristili in se 1:45 pred koncem približali na 62:63. V napeti končnici so odločali živci in malenkosti. Edini koš Helios Suns je 25 sekund pred iztekom tekme zadel Luka Vončina, Zlatorog, ki je sicer igral brez svojega prvega strelca in skakalca Jamarja Abramsa, pa je v zadnjem napadu kar štirikrat poskusil izenačiti. Chris Booker (12 točk, 15 skokov) je bil dvakrat nenatančen, Goran Jurak prav tako ni zadel cilja, tik ob koncu pa je zgrešil še Dejan Jeftić.

Helios je tako naredil velik korak k drugemu naslovu prvaka Slovenije (2007), Zlatorog, ki so ga spodbujali združeni navijači iz okolice Celje, pa bo moral zmagati tri od naslednjih štirih tekem, če bo želel prvič v zgodovini dvigniti pokal za državnega prvaka.

Prvi strelec tekme je bil Marjan Čakarun, ki je za Helios zbral 21 točk in 9 skokov. Trinajst točk je k zmagi dodal Jan Močnik (6 podaj), 12 jih je zbral Djordje Lelić, osem in 12 skokov pa Hugh Robertson. Pri Zlatorogu je največ točk vknjižil Miha Vašl (16).

"Nismo igrali, tako kot znamo. Delali smo stvari, ki jih navadno ne delamo in po daljšem času izgubili tekmo na parketu Treh lilij. V napadu smo napravili preveč napak, v obrambi pa tekmecem puščali preveč prostora. Helios Suns se tako ne da premagati. Kar je, je. V ponedeljek bomo vse skupaj analizirali, se začeli pripravljati na tekmo v Domžalah in tekmecem tam skušali vrniti milo za drago," je bil po tekmi razočaran Pipan.

Povsem drugačne volje je bil trener Sunsov Jakša Vulić: "Za nami je borbena in nervozna tekma. Tako tudi navadno je v finalih. Prve tekme finalnega niza so navadno najtežje. Po tekmi sem zelo zadovoljen s tem, kako smo se ekipi Zlatoroga zoperstavili pri skoku. Na tem smo gradili vso taktiko za to srečanje, saj je skok pomemben segment v igri Zlatoroga. Na koncu smo, tudi z nekaj sreče, uspeli zmagati in povesti z 1:0. Niz bo še dolg, ta zmaga še zdaleč ne prinaša kakšne odločitve. Pred nami je regeneracija in analiza tekme, čez dva dni pa že nova tekma."

Druga tekma bo čez manj kot 48 ur; v torek ob 18. uri se bosta ekipi pomerili v dvorani Komunalnega centra v Domžalah. Tretja, ko je že lahko znan nov prvak, pa je na sporedu v petek znova v Laškem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.