Šport > Košarka
12610 ogledov

Dončić končno pokazal, da je še najstnik

Dončić Bulls
Košarkarji Dallasa so dosegli peto zmago v sezoni. V gosteh so ugnali Chicago s 103:98.

Navijači Dallasa od 19-letnega Luke Dončića pričakujejo, da bo lokomotiva moštva, ki je slabo začelo sezono v ligi NBA, njihov prvi zvezdnik pa je kar takoj postal novinec v ekipi Luka Dončić. 

dirk nowitzki Legenda Dallasa Šport Nowitzki: Pravila so voda na Dončićev mlin

Na gostovanjih pri bikih iz Chicaga Ljubljančan ni blestel, pa čeprav bi se večina novincev v ligi NBA takoj podpisala pod njegovo statistiko. Pri zmagi s 103:98 je v 31 minutah na parketu vknjižil 11 točk, šest skokov, tri podaje in eno ukradeno žogo, a zbral tudi tri izgubljene žoge, predvsem pa mu tokrat ni služil met, saj je iz igre metal le 25 odstotno.

Vlogo prvega strelca pri Dallasu, ki ima zdaj ob desetih porazih pet zmag, je Dončić tokrat prepustil Harrisonu Barnesu, ki je zbral 23 točk, 14 točk je zbral J. J. Barrea, tako kot Dončić je 11 točk vknjižil drugi mladi up teličkov Dennis Smith Jr. 

"Včasih je njegov izkupiček slabši. Mlad je še in ne more prav na vsaki tekmi zaigrati na najvišji ravni. Takrat mu moramo pomagati," je o Luki Dončiču po tekmi dejal Barea. Pri Chicagu je s 26 točkami, petimi skoki in podajami ter štirimi ukradenimi žogami izstopal Zach Lavine.

Devetnajstletni Slovenec, ki je tokrat zaostal za povprečjem 20 točk, s katerim je razvajal ljubitelje košarka tostran in onstran Atlantika, je tri minute pred koncem zadel eno izmed ključnih trojk, s katero si je Dallas zagotovil prednost osmih točk. Dončić pa je prispeval tudi zadnji koš na tekmi za točko iz prostega meta, s katero je postavil končni izid.

Dallas je vpisal še drugo zmago ter je s petimi zmagami in osmimi porazi na 13. mestu v razvrstitvi zahodne konference. Enak izkupiček zmag in porazov ima tudi Dragićev Miami, le da je floridska vročica s takšnim izkupičkom na desetem mestu na Vzhodu.

luka dončić Slovenska rapsodija Šport V Dallasu do solz nasmejali Dončića

V noči na torek je bil na parketu tudi Goran Dragić, ki je z Miamijem izgubil proti Philadelphii s 114:124, Ljubljančan je pri tem dosegel 22 točk, v statistko pa vpisal še pet podaj tri skoke in dve ukradeni žogi. Joel Embiid je za zmagovalce dosegel 35 točk in kar 18 skokov.

Nočno dogajanje je postreglo s porazoma vodilnih ekip. Aktualni prvaki Golden State Warriors so doživeli poraz v gosteh pri Los Angeles Clippers, ki so slavili po podaljšku s 121:116. Prvi strelec Clippers je bil Lou Williams s 25 točkami. Golden State z 11 zmagami in tremi porazi še naprej vodi na Zahodu. Pri prvakih sta bila v ospredju Kevin Durant s 33 in Klay Thompson z 31 točkami. V kadru Bojevnikov še vedno ni prvega zvezdnika Stephena Curryja.

Šele drugi poraz v sezoni je doživela vodilna ekipa vzhodne konference Toronto Raptors (12:2), ki je ponoči priznala pomoč New Orleans Pelicans (126:110). Pri zmagovalcih je bil v ospredju Anthony Davis s 25 točkami in 20 skoki.

Zvezdnik večera v Minneapolisu je bil Karl-Anthony Towns, ki je za zmago domače Minnesote vpisal 25 točk in kar 21 skokov. Minnesota je prekinila niz petih porazov. Obračun je zaznamovala grda poškodba zvezdnika Brooklyna Carisa LeVerta, ki mu je pri eni izmed akcij v prvem polčasu počila kost v desni nogi. Ob poškodbi, pri poskusu blokade je nerodno pristal na nogi, je dvorana onemela, LeVertu pa je kar nekaj dolgih minut na igrišču pomagalo zdravstveno osebje, nesrečnega košarkarja so obkrožili njegovi soigralci, nato pa so ga z vozičkom odpeljali s parketa.

NBA, izidi:

Miami Heat - Philadelphia 76ers 114:124
Goran Dragić 22 točk, 5 podaj, 3 skoke, 2 ukradeni žogi za Miami.

Chicago Bulls - Dallas Mavericks 98:103
Luka Dončić 11 točk, 6 skokov, 3 podaje, ukradena žoga za Dallas.

Washington Wizards - Orlando Magic 117:109
Toronto Raptors - New Orleans Pelicans 110:126
Memphis Grizzlies - Utah Jazz 88:96
Minnesota Timberwolves - Brooklyn Nets 120:113
Oklahoma City Thunder - Phoenix Suns 118:101
Sacramento Kings - San Antonio Spurs 104:99
LA Clippers - Golden State Warriors 121:116*

* - po podaljšku

Komentarjev 3
  • jakec1575 12:10 13.november 2018.

    Če bo Dončič hotel izboljšati odriv, eksplozivnost bo moral začeti paziti kaj je, kaj trenira. Sicer bo v 2 letih prepočasen. Telo se čuva vso kariero, če hočeš kostantne rezultate. Sicer pa navijam zanj, ker je res odličen. četudi je ...prikaži več vsak dan na Žurnalu.

  • Avatar skeptik
    skeptik 08:19 13.november 2018.

    In tako naprej vsak dan.... Dončič gor, Dončič dol..... Uboga je Slovenija, da ne premore enega športnika o katerem bi bilo vredno pisati.