Šport > Košarka
3684 ogledov

Tako mlad, a tako zrel: Dončić spet navdušuje

Luka Dončić Slovenija
Slovenski košarkarski šampion Luka Dončić razkriva majhne skrivnosti velikih uspehov.

Luka Dončić je evropski košarkarski superzvezdnik. O tem ni nobenega dvoma, pa čeprav je letos dopolnil šele 18 let.

Svoje kvalitete je dokazal tako na klubski kot na reprezentančni ravni in se uveljavil kot najboljši mladi igralec na stari celini.

luka dončić real madrid Dončić Šport Najmlajši s tako prestižnim priznanjem

Mladi slovenski košarkar, ki je reprezentanci pomagal do zlate medalje na EP 2017, je v intervjuju za uradno stran evroligaškega tekmovanja razkril nekaj skrivnosti svojega uspeha. Ena od njih je tudi ta, da košarki ostaja predan z vsem svojim srcem in telesom.

"Mislim, da je to dar. Rojen sem bil, da igram košarko. Drži, da je treba košarko igrati z glavo. Treba je biti pameten in sprejemati prave odločitve. To je zelo pomembno. Vse to je meni naravno. Ne razmišljam o tem, ali bom sprejel pravo odločitev. Če ne razmišljam tem, kaj se bo zgodilo, če na primer zgrešim met, potem igram bolje," je pojasnil Dončić in dodal: "Če preveč razmišljaš, ne moreš igrati dobro. Če ne razmišljaš preveč, lahko uživaš in igraš košarko. Večina mojih najboljših tekem je bila takšnih, da sem preprosto užival."

V rosni mladosti je moral premagati marsikatero oviro, saj so ga zaradi izjemnega talenta že na začetku strpali v višje starostne kategorije. "Pri sedmih letih sem igral proti fantom, ki so imeli devet, deset let. Vedno sem treniral s starejšimi otroki, ki so bili tudi izkušenejši. Mnogi od njih so bili večji in hitrejši od mene, zato sem jih moral premagati z glavo."

"Trening, trening, trening."

Slava mu ni stopila v glavo. V mislih ima samo eno stvar, tj. košarka! "Lahko bi naredil marsikatero neumnost. Ko postaneš slaven, se takšne stvari dogajajo. Vem, da moram ostati z nogami trdno na tleh. Trening, trening, trening. Ves čas samo trening," je zatrdil.

Pohvale mu vlivajo dodatno samozavest, a bojazni, da bi postal prevzeten, ni. "Uživam v tem, da ljudje lepo govorijo o meni, vendar ne reagiram preveč, ker sem osredotočen na svojo ekipo. Real Madrid je najboljša izbira zame. Ponosen sem, da igram v Madridu."

Luka Dončić rap Evroliga | Avtor:
Kljub zvezdniškemu statusu ohranja stike z nekdanjimi sošolci iz rodne države. Če ste mislili, da mora v družbi svojih prijateljev vedno poravnati račun, ste se zmotili. "Imam veliko prijateljev iz Slovenije. V stiku sem z njimi in občasno me obiščejo v Madridu. Ko gremo na večerjo, nekateri ljudje mislijo, da moram vedno plačati, ker zaslužim največ denarja, vendar temu ni tako. Sem samo prijatelj. Vsi smo enaki. Šalijo se z mano. Njihov odnos do mene se ni spremenil. Tako spoznaš prave prijatelje."

Košarka mu tudi po uspehu na EuroBasketu ne predstavlja pritiska, temveč čisti užitek. "Nisem pod večjim pritiskom. Vsi me sprašujejo, če čutim pritisk, jaz pa pravim, da je to samo igra. Kot sem povedal, rojen sem bil za košarko in rad igram. Rad imam šport. Če delaš to, kar imaš rad, ni pritiska. Uživam v vsem, kar je povezano s košarko. Ko soigralec doseže koš, poda, prodira, odigra dobro v obrambi. Ni mi mar, samo da moja ekipa zmaga. Če ne bi užival, bi bilo nekaj narobe. Zelo uživam, to je zame ključnega pomena," je zaključil Dončić.

Komentarjev 1
Sorodne novice