Šport > Košarka
20472 ogledov

Dončića obtožuje, da krši pravila: "To se mora nehati."

Luka Dončić Getty Images Na temo Dončićevih "korakov" se je pred meseci oglasilo celo združenje sodnikov lige NBA.
Onkraj luže se znova krešejo mnenja glede najbolj prepoznavne poteze Luke Dončića.

Sloviti 'step back' oziroma met s korakom nazaj, s katerim v ligi NBA navdušuje Luka Dončić, je ponovno kamen spotike. Med košarkarskimi poznavalci, analitiki in navijači se namreč že kar nekaj časa krešejo mnenja, ali igralci, ki se poslužujejo meta s korakom nazaj, pri tem kršijo pravila.

luka dončić Dončić presenetil Šport "To ni to, kar naj bi bil, to nisem jaz"

Glavni krivec naj bi bil aktualni prvi strelec lige Houstonov James Harden, ki letos v povprečju dosega kar 36,0 točke na tekmo, vse pogostje pa se ob njem omenja tudi Dončić, ki naj bi se navzel Američanovih "slabih" navad in začel s pridom izkoriščati nedosleden sodniški kriterij.

Koraki, kaj je to?

Prizanesljivost sodnikov glede piskanja korakov v NBA je sicer splošno znano dejstvo. Sodniki zelo redko kaznujejo košarkarje, ki se tako rekoč "sprehajajo" po parketu, kar naj bi biil odraz vse bolj razširjenje težnje po napadalno usmerjeni košarki. Vse to je načelo potrpljenje košarkarskih puristov, ki zahtevajo spremembe.

Nedoslednost upoštevanja pravila je pripeljala tako daleč, da nekateri kritiki NBA ligo in korake smatrajo za dva medsebojno izključujoča pojma.

Medtem pa na družbnih omrežjih vre.

luka dončić Nora tekma Šport Dončić komaj zadržal solze

Koraki so primer napačnega vodenja žoge. Do korakov pride, kadar košarkar naredi več kot dva koraka, ne da bi pri tem vodil žogo. Korake se dosodi tudi v primeru, da košarkar premakne svojo stojno nogo, medtem ko se z drugo obrača okoli svoje osi (pivotiranje). 

Pivotiranje je gibanje, pri katerem igralec z eno nogo naredi enega ali več korakov, medtem ko se druga noga ves čas dotika iste točke na igralni površini.

Iz dneva v dan se na spletu vnemajo burne razprave o tem, ali bi morali sodniki v najmočnejši ligi na svetu zaostriti pravila in kaznovati določene igralce. Eno takšnih debat je po tekmi Dallas in Denverja, ki se je končala s tesnim porazom Dončićevega moštva, sprožil sloviti ameriški novinar Vic Lombardi, ki je Dončićevi akciji pripisal: "Novinec je pravkar naredil pet korakov. To se mora nehati. Vsake toliko piskajte preklete korake. Najprej Harden, zdaj še Dončić. Kmalu bodo to počeli 12-letniki," je zapisal Lombardi in požel pozitivne odzive podobno mislečih navijačev.

Lombardi sicer ni prvi, ki se je obregnil od Dončićev 'step back'. Novinec je bil v središču pozornosti že pred nekaj meseci, ko se je prav zaradi poteze, ki je postala njegov zaščitni znak, oglasilo celo združenje sodnikov lige NBA in takrat odločno zanikalo, da Dončić krši pravila. 

"Bodite pozorni na trenutek, ko košarkar pobere žogo. Napadalni igralec žogo pobere, ko ima levo nogo na tleh. Nato skoči za črto za tri točke in se dvigne v met," so zapisali v obrazložitvi sporne akcije, vendar s tem, kot kaže, dvomljivcev pač niso prepričali.

Komentarjev 3
  • Tomy 10:51 25.marec 2019.

    Zakaj komentirajo vedno tisti, ki nimajo pojma o teoriji prekrškov. Pa novinarji, ki jim grejo po glavi samo težke zgodbe. Naslednji korak (noga, ki se dotakne tal) potem, ko je igralec zgrabil žogo z obema rokama, je nič-ti korak in ...prikaži več po tem lahko igralec naredi dva koraka. In natanko to je razvidno iz posnetka. Če nekdo vidi več kot dva koraka je bodisi slep ali pa nima pojma o košarkarskih pravilih.

  • jakec1575 19:48 16.marec 2019.

    Za Doncica ze skoz trdim da dela milijavznt korakov. To je edino, kar mu zamerim kot kosarkarju.

  • McClain 07:39 16.marec 2019.

    sam tole se je pa res razlezlo v nemogoče sfere...