Šport > Košarka
53964 ogledov

Dončićev oče 'ubil' kritike, ki širijo neresnice o Luki

luka dončić Profimedia
Oče Luke Dončića se je odzval na trditve, da je najboljši slovenski košarkar moteč člen v moštvu Dallas Mavericks.

V zadnjem obdobju je bilo v ameriških medijih prelitega ogromno črnila o vodstvenih sposobnostih, manirah in vplivu Luke Donića na kemijo v slačilnici Dallas Mavericks.

V luči domnevnih razprtij z zvezdniškim soigralcem Kristapsom Porzingisom, naraščajočega števila tehničnih napak in verbalnega obračunavanja s sodniki so nekateri košarkarski poznavalci začeli širiti prepričanje, da Dončić ni rešitev, temveč prej težava teksaške franšize.

Kritiki so dodatno municijo za obstreljevanje 22-letnega Slovenca dobili z odhodom generalnega menedžerja Donnieja Nelsona in trenerja Rick Carlisle, k čemur naj bi delno pripomogel prav Dončić. "Poglejte si, kaj se dogaja v Dallasu. Saj sploh ne vemo, kaj se dogaja. Odhajajo trenerji, generalni menedžer, vodstvo... Vse skupaj je katastrofa. In to mi da vedeti, da se nekaj dogaja v njihovi slačilnici z njihovim prvim zvezdnikom," je nedavno izjavil nekdanji NBA košarkar Kendrick Perkins.

Še pred njim si je Dončića za tarčo izbral praviloma dobro obveščeni novinar ESPN-a Brian Windhorst, ki je slovenskega čudeženega dečka izpostavil kot glavno oviro Dallasa pri nakupu novih igralcev. "Ne vem, koliko igralcev bi si sploh želelo igrati ob Luki. Mislim, da je morda Luka težavna oseba. Je odličen košarkar, vendar med tekmami Dallasa 'laja' na trenerja, 'laja' na soigralce, 'laja' na sodnike. Vedno je nekaj. Zelo je razdražljiv," je izjavil Windhorst.

saša dončić | Avtor: Profimedia Profimedia
Novinarji portala BasketNews.com so pred začetkom kvalifikacijske tekme med Slovenijo in Litvo, na kateri si je naša reprezentanca na krilih Dončića zagotovila premierni nastop na OI, besede omenjenega ameriškega novinarja predočili Lukovemu očetu Saši Dončiću.

"Ne vem. Morda je pa ta novinar največji košarkarski genij. Zato me raje ne sprašujte o tem (smeh)," je z veliko mero sarkazma komentiral Dončić starejši. "Kar Luka počne v NBA, je več kot odlično. To govorim kot košarkarski navijač. Kot oče sem zelo ponosen nanj. Nikogar se ne boji. Ima srce in pogum, da se zoperstavi vsakomur. Kar on pri zgolj 22. letih počne v NBA, to ne uspeva nikomur."

"Pravzaprav nisem slišal tistih izjav (Briana Windhorsta o težavnosti Luke Dončića, op. a.), zato ne vem, kako bi to komentiral," je dodal nekdanji slovenski reprezentant.

Dokaz, da je Dončić dober vodja

V nadaljevanju pogovora je pojasnil, zakaj so pomisleki ameriških kolegov glede Lukovih vodstvenih kvalitet neutemeljeni, pri čemer se je skliceval predvsem na sinov odnos z reprezentančnimi kolegi. "Zanj je najbolj pomembno, da naredi ekipo boljšo. Veliko bo podajal. Če ne bo nihče zadel, potem bo vzel stvari v svoje roke. Tudi zunaj igrišča se fantje družijo. Dobro se počutijo v njegovi družbi. To je lastnost dobrega vodje."

"Slovenija ima dobre igralce, ki se že poznajo med seboj. Večina jih je že igrala skupaj. Luka je vodja, ostali mu sledijo. Fantje se zavedajo, kaj imajo. Tukaj ni nobenega ljubosumja. Aleksander Sekulić, ki ga zelo dobro poznam, je opravil odlično delo. Vzpostavil je stik z vsakim igralcem posebej in ustvaril pravo kemijo."

Saša Dončić o reprezentančnem vzdušju

dragić dončić | Avtor: Epa Epa
Pred štirimi leti je Dončić odigral podporno vlogo tedaj gonilni sili reprezentance Goranu Dragiću na poti do zgodovinske zmage na evropskem prvenstvu. Odtlej je bila njegova kariera vseskozi v strmem vzponu.

"Odrasel je. Danes je štiri leta starejši, postal je mož. Takrat je bil še otrok. Na Eurobasketu 2017 je bil zgolj košarkarski talent. Nihče ni vedel, kako bo igral. Zdaj je odrasel in postal je res dober košarkar. Zame je on vodja reprezentance. Napreduje iz leta v leto, kar je tudi najpomembneje. Mislim, da so (Dallas Mavericks, op. a.) lahko zadovoljni s tem, kar so dosegli v prejšnji sezoni. Vem, da si verjetno želijo še več. To je stvar klubske politike. O tem ne bi preveč govoril."

O rezervah v sinovi igri je 47-letnik dejal: "Izboljša lahko svoj met. Izboljša se lahko tako v obrambi kot v napadu. Njegove številke so izjemne, vendar lahko še vedno napreduje, predvsem v hitrosti, telesni pripravljenosti. Po drugi strani pa, če se Luka odloči, da bo šel ena na ena, ga nihče ne more ustaviti. Tako da prepustimo te reči trenerju Dallas Mavericks. Vsak lahko napreduje. Nihče ne sme biti zadovoljen. Najboljše pri tem je to, da si Luka vedno želi še več."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BasketNews.com (@basketnews)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BasketNews.com (@basketnews)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanja Modric (@sanja_modric)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BasketNews.com (@basketnews)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BasketNews.com (@basketnews)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BasketNews.com (@basketnews)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BasketNews.com (@basketnews)

Komentarjev 4
  • robert82 23:28 05.julij 2021.

    "Ubil" kritike ... Saj niste resni, dajte no .... !!!!!

  • robert82 23:27 05.julij 2021.

    "ubil" kritike! ... Pa dajte na, resno?

  • bogdan76 14:48 05.julij 2021.

    Samo daga nam nepokvari koruznik serpentišek,, baba ježaba sam koš pacilej,,.