Šport > Košarka
4291 ogledov

良い一日 Tokio! Tokio, dober dan!

Luka Dončić Profimedia
Slovenska reprezentanca je bila uspešna v boju za Tokio. V finalu je premagala Litvo s 96:85.

Slovenski in litovski košarkarji so se v finalu kvalifikacijskega turnirja v Kaunusu pomerili za olimpijsko vozovnico. V prvi peterki Slovenije so začeli Luka Dončić, Jaka Blažič, Zoran Dragić, Mike Tobey in tudi Vlatko Čančar, ki si je v polfinalu proti Venezueli zvil gleženj, a je bil nared za finalni obračun.

Litva je uspešno zaključila svojih prvih šest napadov na tekmi in preko razpoloženega Jonasa Valančiunasa povedla z 11:7. A na drugi strani je zadeval Blažič, po njegovi drugi trojki je Slovenija z delnim izidom 5:0 povedla. Ob tem je že drugo osebno napako dobil Domantas Sabonis. 

Serija slovenskih košev se je nadaljevala, met za tri točke je zadel Tobey, en prosti met pa je dodal Čančar za 16:11. Pri Litvi so igrali predvsem preko centra NBA ekipe Memphis Grizzlies, Valančiunas je ob koših iz igre izsilil tudi dve osebni napaki Tobeyja, a na srečo zadel le enega od štirih prostih metov. Naturaliziranega Američana je zamenjal Žiga Dimec, Slovenija pa je po šestih točkah Dončića in trojki Dragića povedla s kar 28:18. 

Slovenija Litva košarka reprezentanca Zoran Dragić | Avtor: Epa Epa

Sledila je minuta odmora za domače, po njej pa do konca četrtine Slovenci, na kop je sedel tudi Dončić, niso več dosegli točke. Na drugi strani so jih gostitelji šest in tako pred drugo četrtino prišli le na -4.

Že po minuti igre v drugi četrtini je Litva vodila s 30:28. Klemen Prepelič je najprej izenačil, nato pa z uspešnim prodorom pod koš Slovenijo vrnil v vodstvo, kasneje je isti igralec poskrbel še za 38:35. Dvoboj je bil v naslednjih mnutah zelo izenačen, Litovci so s štirimi točkami Sabonisa znova povedli, s petimi je odgovoril Dončić za 45:42. Luka je bil že pri 16. doseženih točkah.

Luka Dončić Odgovor Šport Luka razveselil Slovence in razočaral nekatere navijače Dallasa

Tobey je dobil še tretjo osebo napako, enako tudi Blažič. V zadnji dve minuti je Slovenija sicer krenila s točko prednosti. Eimantas Bendzius je nato zadel trojko, Dimec je v dveh napadih izvajal proste mete in bil polovično uspešen za 49:49. Slabe pol minute pred koncem polčasa je Dončić ponovno zadel in nato dodal še prosti met za +3. Litovci so odgovorili s trojko tri sekunde pred zadnjim piskom sirene (52:52).

Slovenija Litva košarka reprezentanca Luka Dončič | Avtor: Epa Epa

Tretja četrtina se je začela s trojkama Čančarja in Tobeyja za 58:52, litovska klop je zahtevala minuto odmora po vsega 55. sekundah drugega polčasa. Posvet na klopi ni pomagal, po novi asistenci Dončića je nov met za tri točke zadel Čančar in vodstvo s +9. Še za točko več so Slovenci vodili po trojki prvega zvezdnika turnirja, ko pa je Luka asistiral še za zabijanje Tobeyja, je Slovenija prvič na tekmi vodila za 12 točk (71:59).

Nato je sledila četrta osebna napaka naturaliziranega Američana. Zamenjal ga je Dimec. Litva se je hitro približala na -5, ob tem so sodniki vsaj enkrat 'zamudili' osebno napako nad Dončićem. Slovenija je vzela minuto odmora, po njej je vlogo centra prevzel kar Čančar, Sabonisa je nato pokrival tudi Edo Murić.

Litva se je vmes že približala na dve točki, a je bilo minuto pred koncem četrtine znova 77:69 za Slovenijo po trojki Blažiča. Ta je nato še petkrat stopil na črto za proste mete in bil uspešen trikrat.

V zadnjo četrtino je Slovenija tako vstopila z 80:69. V prvi minuti in pol je dva težka meta zadel Čančar in s serijo petih točk slovensko reprezentanco popeljal do +16.

Vlatko Čančar | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi ob čudni odločitvi sodnikov, ki so priznali trojko Litve in ob tem še dosodili prekršek stran od žoge, ta se je sicer očitno zgodil pred metom, so se gostitelji nekoliko vrnili v igro. Na polovici četrtini je Slovenija ponovno vodila za 11 točk.

Na parket se je vrnil Tobey, 'Miha' je s petimi zaporednimi točkami poskrbel za 90:76. Slovenci so ohranjali prednost, Litovci so na voljo sicer imeli kar nekaj prostih metov. Minuto in 21 sekund pred koncem so se približali na 85:94, a se je nato zadnja minuta začela s košem Čančarja, ki je zadel ob izteku napada. Postavljen je bil tudi končni izid dvoboja.

良い一日 Tokio! (Yoi tsuitachi Tokio - Tokio, dober dan; op.p.). Slovenska košarkarska reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila na olimpijske igre!

Slovenija Litva košarka reprezentanca Sekulić | Avtor: Epa Epa

Slovenija Litva košarka reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Slovenija Litva košarka reprezentanca Luka Dončič | Avtor: Epa Epa

Slovenija Litva košarka reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Slovenija Litva košarka reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 21:01 04.julij 2021.

    Super, čestitam za odlične igre, ki se bodo nadaljevale v Tokiu.