Šport > Košarka
370 ogledov

Tako so se začeli boji za OI v 'slovenski' skupini

košarkarska reprezentanca twitter KZS
Litva in Poljska do zanesljivih uvodnih zmag v boju za OI.

V Kaunasu so se s prvima dvobojema začele košarkarske kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah. Domača reprezentanca Litve je bila v skupini A zanesljiva proti Venezueli s 76:65, medtem ko je v skupini B Poljska s 83:64 ugnala Angolo. Slednja bo tudi prva tekmica slovenske izbrane vrste v sredo ob 15.30.

Litva je v čvrstem dvoboju prevladovala predvsem pod košema. Zvezdnika domače izbrane vrste Domantas Sabonis in Jonas Valančiunas sta bila nerešljiva uganka za sicer neugodne Venezuelce. Domačini so v prvi četrtini še nekako lovili pravi ritem, nato pa so strnili vrste in se odlepili južnoameriškemu predstavniku. Polčas so dobili z osmimi točkami, tako po tretji kot po zadnji četrtini pa se je prednost ustavila pri plus 11.

Zvezdnik Indiana Pacers Sabonis je dosegel 12 točk ob osmih skokih, član Memphis Grizzlies Valančiunas pa je dosegel dvojnega dvojčka z 20 točkami in 11 skoki. Pri Venezuelcih je edini dvomestno število točk presegel David Cubillan (11).

V "slovenski" skupini je Poljska v popoldanskem obračunu zanesljivo prišla do zmage proti Angoli. Poljaki, ki jih s klopi vodi Mike Taylor, so si že v prvem polčasu priigrali prednost 12 točk, nato pa le še mirno krmarili do visoke zmage. Z 22 točkami je bil najbolj razpoložen med Poljaki Mateusz Ponitka, 16 jih je dodal AJ Slaughter (6 podaj). Najboljši strelec tekme pa je bil Yanick Moreira s 27 točkami (7 skokov).

Angola bo v sredo ob 15.30 prva tekmica slovenske izbrane vrste. Angola je bila od Barcelone 1992 pa do Pekinga 2008 sicer redna udeleženka OI, a do odmevnejšega rezultata še ni prišla. Slovenci in Angolci so do sedaj odigrali tri medsebojne tekme, prav vse pa so dobili slovenski košarkarji.

Na olimpijske igre v Tokiu, ki bodo od 23. julija do 8. avgusta, se uvrsti zgolj zmagovalec turnirja, na katerem v okviru skupine A1 nastopajo še Litva, Južna Koreja in Venezuela. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.