Šport > Košarka
8609 ogledov

Luka razveselil Slovence in razočaral nekatere navijače Dallasa

Luka Dončić Profimedia
Luka Dončić ni potreboval razmisleka za odgovor.

Luka Dončić in soigralci si bodo danes poizkušali zagotoviti nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. V Kaunasu v Litvi so se prebili v finale kvalifikacijskega turnirja, ob 18.30 jih čaka dvoboj z domačo reprezentnco. Slovenci so na turnirju sicer doslej zabeležili tri visoke zmage, v uvodnem krogu so premagali Angolo s 50. točkami razlike, nato Poljsko s 35i in v polfinalu Venezuelo z 98:70.

Veliki slovenski zvezdnik je med turnirjm moral večkrat stopiti pred novinarje, na novinarski konferenci pa je moral odgovoriti tudi na vprašanje, kaj je zanj pomembnejše - zlata kolajna s Slovenijo, ali osvojitev NBA naslova? "Rekel bi, da zlato s Slovenijo. Igraš za svojo državo in to je res, res ...  A ne bi se branil obeh," je brez dlake na jeziku odgovoril Dončić.

Z odgovorom je razveselil slovenske navijače, manj zadovoljni so bili nekateri pristaši moštva Dallas Mavericks.

Slovenija se sicer tretjič poteguje za nastop na olimpijskih igrah. Za las je zgrešila uvrstitev leta 1992 v Barcelono, takrat najboljši slovenski košarkar Jure Zdovc je na kvalifikacijskem turnirju v zadnjih sekundah zgrešil odločilni met proti Skupnosti neodvisnih držav (nekdanja Sovjetska zveza; op. p.),  precej več pa ji je zmanjkalo leta 2008, ko so kvalifikacije za Peking potekale v Atenah.

Na drugi strani je Litva redna udeleženka olimpijskih iger. Ima že tri bronaste medalje iz Barcelone 1992, Atlante 1996 in Sydneyja 2000. Od 1992 ni manjkala na nobenih igrah, najslabšo uvrstitev pa je zabeležila v Londonu 2012, ko je bila osma.

V Kaunasu imata osrednji vlogi pri Litvi zvezdnika iz lige NBA. Jonas Valenčiunas iz Memphis Grizzlies je na prvih treh tekmah turnirja v povprečju zbral 16.7 točke in 10.7 skoka na dvoboj, Domantas Sabonis iz Indiane Pacers pa 12.7 točke in 8.7 skoka.

Komentarjev 1
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 19:31 05.julij 2021.

    Čudno a ne!? NBA prvenstvo lahko osvojiš vsako leto!!! Medaljo na OI pa samo enkrat na vsake štiri leta!!! Če!!!

Sorodne novice