Šport > Košarka
7 ogledov

Druga zmaga za Slovenijo

eurobasket 2015
1/14
Saša Despot
Slovenski košarkarji so po hudem bolju le ugnali Nizozemce. Ti so se na tekmi večkrat vračali po zaostanku, na tekmi, ki se je končala z 81:74, pa niso nikoli vodili.

Pred dvobojem z Nizozemsko so bili v slovenskem taboru zelo previdni, nizozemski košarkarji so namreč na prvi tekmi že presenetili Gruzijo, proti Makedoncem pa so nekoliko popustili šele v drugem polčasu in doživeli poraz. "Mislim, da smo se dobro pripravili na njih, a na sestankih ne moreš dobiti tekme. Upam, da bomo pokazali zrelo igro, vsekakor pa pričakujem težko tekmo," je pred dvobojem razmišljal selektor Slovenije Jure Zdovc.

Njegovi izbranci so zdaj že prepoznavno odprli tekmo - z dobro igro v obrambi, po treh minutah in pol igre pa je bil na semaforju izpisan rezultat 8:0 v korist Slovenije, nizozemska klop pa je bila že prisiljena vzeti minuto odmora. A tudi ta ni veliko spremenila. Košarkarji v oranžnih dresih so prvi koš dosegli po šestih minutah igre, po njihovem delnem izidu s 5:0 pa je pri 12:5 odmor zahteval tudi Zdovc. Kapetan Jure Balažić je nato s trojko Slovence znova vrnil na pravo pot. Razlika se je nato v prvi četrtini vrtela okoli 10 točk. Kar devet slovenskih košarkarjev se je v prvih desetih minutah vpisalo med strelce, priložnosti za igro pa ni dobil le Luka Rupnik.

Na začetku druge četrtine se je s šestimi točkami razigral Henk Norel, Nizozemci pa so se približali na 21:25. A nalet ni dolgo trajal, po košu in dodatnem prostem metu razpoloženega Alena Omića so prišli Zdovčevi izbranci do nove občutnejše prednosti (34:23). Sledila je še trojka Jake Blažica in koš po protinapadu, ki ga zaključil Jaka Klobučar za najvišje slovensko vodstvo z 41:25. S tremi milo rečeno sumljivimi sodniškimi odločitvami so si Nizozemci do glavnega odmora priigrali nekoliko znosnejši zaostanek.

Začetek drugega polčasa pa je bil povsem drugačen kot uvodne minute tekme. Nizozemci so hitro prišli do delnega izida 12:0 in izenačili, šele po petih minuah igre je zadel Zoran Dragić. Tako kot proti Gruziji je nato slovenski voz v tretji četrtini potegnil Klobučar, ob ukradeni žogi je dosegel še pet točk, trojko za 51:43 pa je zadel Jaka Blažič. A z agresivno igro po celem igrišču so se tulipani znova vrnili ne dve točki zaostanka, Klemen Prepelič pa je s trojko v zadnji sekundi četrtine zadel za 57:52.

Z isto mero je na začetku zadnjega dela odgovoril Charlon Kloof, isti igralec pa je nato po prodoru zadel še za 57:57. Sledila sta dva uspešno izvedena prosta meta Omića, trojka Blažiča in dober prodor Prepeliča. Slovenci so dvignili nivo igre v obrambi, Nizozemci pa so zaporedoma izgubili tri žoge. Z novo trojko Mihe Zupana je prednost hitro skočila na dokaj varnih deset točk (67:57).

Sodniki so nato hitro dosodili nešportno osebno Blažiču in še dva prekrška, igralci v oranžnih dresih pa so s šestimi zaporednimi prostimi meti znova prišli nevarno blizu (65:69). V zadnji dve minuti je Slovenija vstopila le s tremi točkami prednosti, dobro minuto kasneje pa je Dragićeva trojka poskrbela za 75:70. Zoki je pol minute do konca tekme nato zadel še za 77:72. Prvi strelec tekme Kloof, skupno je zbral 25 točk, je nato zadel dva prosta meta, enako pa je na drugi strani storil Prepelič. Nizozemska je zapravila naslednji napad in tekma je bila naposled le odločena.

"Takšno tekmo smo nekako pričakovali. Tako smo se tudi pripravili. Na takšen način Nizozemci igrajo. Povedeš 10, 15 točk, a se nato vse obrne, ker imajo zelo hitre branilce, zadevajo iz zelo nenavadnih položajev - iz enega koraka, iz teka ... S takšno igro se velikokrat vrnejo. Danes je bilo povsem enako. Malce smo nihali, a z zmago je vse pozabljeno," je po tekmi dejal Uroš Slokar.

EzroBasket, skupina C, 3. kolo:

Slovenija : Nizozemska  81:74 (23:15, 41:29, 57:52)
Prepelič 16, Blažič in Dragić 13, Omić 11; Kloof 25, de Jong 19

Komentarjev 3
  • Papaja Popi 17:16 08.september 2015.

    Sreča za naše, da so zmagali.

  • Avatar skeptik
    skeptik 16:08 08.september 2015.

    res je. In ni pomembno, za kateri šport gre. V kolektivnih smo res psihološko šibki....

  • Papaja Popi 15:14 08.september 2015.

    Na začetku zmeraj vodimo, potem pa................